• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bağlantı izni hakkında

GüldenASLAN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ağustos 2016
Firma
-
Merhabalar,
Arıtma tesisi bulunmayan ve evsel atıksularını fosseptikte toplayan OSB müdürlükleri,bünyesinde bulunan firmalara bağlantı izni verebilir mi?
 
OSB' nin Arıtma tesisi olmadığı için evsel atıksularınızı fosseptikte biriktirip arıtma tesisine vidanjör aracılığı ile göndermeniz gerekmektedir. Arıtma tesisinden atıksuyunuzu aldığına dair bağlantı izni alabilirsiniz.
 
Bu konuda ilden ile değişiyordur muhtemelen de; fosseptik projesi vidanjörle taşındığına dair makbuz ve arıtma tesisine verildiğine dair belge ile çözmüştük.
 
Şöyle ki danışmanlığını yaptığımız bir firmanın bağlantı iznini yenilememiz gerekiyor. Firma bir Organize Sanayi Bölgesinde ve bu OSB'de bütün firmaların evsel nitelikli atıksuları bir fosseptikte toplanmakta.

Geçtiğimiz senelerde bu konuyla ilgili Çşb'den bir yetkiliye ''Arıtma tesisi bulunmayan ve evsel atıksularını fosseptikte toplayan OSB müdürlükleri, firmalara bağlantı izni verebilir mi?'' şeklinde sorulmuş yetkili kişi böyle bi konuda bağlantı iznine gerek olmadığını söylemiş. Bu konuyu bize yazın demiş ama o sıra danışman firmamız bu konuyla ilgilenmemiş.

Şimdi yeniden bağlantı iznini yenilememiz gereken bir firma olunca konu doğal olarak tekrar gündeme geldi. Konuyla ilgili araştırma yapıyorum. Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Madde 122/(1)'de

Katılımcılar, kanalizasyon sistemine atık su bağlantısı yapılmadan önce gerekli ise ön arıtma/arıtma tesisini, kontrol bacası inşaatını ve kanalizasyon sistemine bağlantıyı OSB’nin denetimi altında yapar. Daha sonra “Bağlantı İzin Belgesi” için başvuruda bulunur.

şeklinde ibare var. Atıksuların toplanıp foseptiğe gönderildiği hatlar da kanalizasyon sistemi midir? Bu madde arıtma tesisi olmayan (fosseptiği olan) organize sanayi bölgelerinde yer alan firmalar için de geçerli midir? Ona göre bir yazı yazmam lazım.
 
OSB fosetpikte topladığı atıkları deşarj edebileceği mevzuata uygun bir kanalizasyon, alıcı ortam, arıtma tesisi vb. gibi yer var ise ve bu konuda İzin ve Lisans yönetmeliği kapsamında deşarj iznine sahipse; bünyesindeki firmaların atıklarını aldığına dair size bir belge verebilir. Bağlı olduğunuz OSB ile görüşürseniz daha doğru bir bilgi elde etmiş olursunuz.
* Kazalizasyon sistemi; şehir içinde hepimizin kullandığı evsel atık suların verildiği ve bağlı olduğunuz belediye tarafından kanalizasyon sistemi ile belediyenin arıtma tesisine taşındığı ve arıtıldığı atık su arıtma tesisine taşıyan atıksu hattıdır.
* Bulunduğunuz yerde kanalizasyon ver ise bağlı olduğunuz belediyeye evsel atıksu Kanal Bağlantı İzni için başvurabilir ve kanal bağlantı izninizi alabilirsiniz.
* Çevrenizde kanalizasyon sistemi yok ise alıcı ortama ( dere vb.) deşarj etmeniz gerekir. Bu sefer Çevre izin ve Lisans yönetmeliği kapsamında alıcı ortam deşarj izni almanız gerekir. Alıcı ortama deşarj etmenizin nasıl bir farklılığı var derseniz; kanalizasyon şebekesinden, evsel atıksuların taşınmasından ve arıtılmasından belediye sorumludur; alıcı ortama verdiğiniz taktirde, suyun alıcı ortama taşınmasından ve arıtılmasından siz sorumlu olursunuz. Bu kapsamda deşarj izni almanız gerekir ki maliyetli bir durumdur.
* Ya da fosetikte toplar, çevrenizde bulunan ve kapasitesi yeterli ve deşarj izni bulunan bir arıtma tesisine verebilir ve ilgili yönetmelik kapsamında deşarj izni almanız gerekir. Ya da foseptikteki atıkları belediyenin arıtma tesisine götürür ve belediyeden kanal bağlantı izni talep edersiniz.
Kanalizasyon olup olmadığını OSB' nize sorarsanız size doğru bilgiyi verebilirler.
 
Anlattığınız duruma göre ön arıtma gerektirmiyorsa firmanız direk osb nin fosseptiğine vermek durumundasınız. Osb de bunu bulunduğunuz şehirde vidanjörle arıtma tesisine gönderiyordur zaten. Dolayısıyla osb den fosseptiğe verdiğinize dair bağlantı izni alırsanız işiniz çözülür gibi.
 
Konuya Açıklık getireyim konuyu kapatalım


OSB arıtma yapmıyor ise sadece OSB atıksuların kanala bağlı olduğuna dair Kanal bağlantı izni verir.
OSB arıtma yapıyor ise Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı verir.

ÖRNEK
......... Organize Sanayi Bölgesi..... Sokak No: ..... adresinde faaliyet gösteren firmanızın "........ atıksuları," ...........Organize Sanayi Bölgesi Ortak Atıksu Arıtma Tesisi projesi gerçekleşinceye kadar, Organize Sanayi Bölgesine ait Dengeleme Tankında toplanmakta olup, ........... ile yapılan protokol neticesinde vidanjörlerle taşınarak ............... Atıksu Arıtma tesisinde bertaraf edilmektedir.
....
 
Üst