• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bakanlık şişe getirene para verecek!

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çevre kirliliğinin önlenmesi için bir dizi karar aldıklarını söyledi.

Bayraktar, pil, kağıt, plastik ve şişelerin geri dönüşümünü sağlamak için teşvik getirdiklerini, bu yönde hazırlanan projede yerli ve yabancı şirketler ile birlikte çalışacaklarını kaydetti.

Nüfusun yoğun olduğu bölgelerden başlamak üzere geri dönüşüm kumbaraları kurulacağını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Önce AVM'lere bu kumbaralardan kurulacak. Vatandaş bu malzemeleri geri atarsa şişe başınapara alacak. 25, 50 kuruş ile 1 lira arasında geri ödeme yapılacak. Böylece vatandaşların çöpleri ayırmasını teşvik edeceğiz. Bunu daha sonra Türkiye geneline yaymak istiyoruz. Bunu yaygınlaştırabilirsek ekonomiye kazancı çok fazla."

Haber:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
toplama ayırma tesisleri boşuna mı? mühendis boşuna mı çalıştırıyor acaba? lisans alıyoruz bu firmalara yatırımlar yapılıyor... Geri Dönüşümü destekliyorum ancak bu düzeni sağlama amacıyla bu yatırım yapan firmalar da göz önüne alınsa hergün değişen yönetmelik karşısında çaresiz kalmasak...
 
Şahsen toplama ayırma yapan firmalar boşuna. Geçmişin ne kadar hurdacı firması varsa lisans adı altında çevre firması ya da geri dönüşüm firması oldu. Ama atık toplama ayırma firmaları geri dönüşümcü değil çevre lojistik firmalarıdır. Bu işin bir çevre lojistik olduğunu kabul etmezsek sektörün sürdürülebilirliğinden bahsetmek mümkün değil. Açıkçası benim beklentim 10 yıl içerisinde de bu firmaların tek tek kapanacağı yönünde. Çünkü sistem içerisinde lojistik firması olarak görmediğimiz için ekonomik yapılarını yanlış temeller üzerine kuruyoruz ve en ufak yönetmeliklerden bu tip tesisler ne yazık ki etkileniyor. Her ne kadar bakanlık şu olayda güzel bir teşvik yapıyor olsa bile diğer taraftan da sektördekilere istemeden zarar veriyor. Çünkü sokaktaki atık toplayıcılarını göz ardı ediyor.
 
Sokak toplayıcılarını düşünmemiz için çok erken... Avrupa ülkeleri bu ayrıştırmaları evlerinde 20 yıl öncesinden yapmaya başladı. Toplumun bilinçlenmesini sağlamak için yapılan hareketler olduğunu düşünüyorum. Şahsi fikrim tabii..
 
evet teşvik etmesi gerekiyor bunda hemfikiriz ancak toplama ayırma tesislerini şöyle düşünürseniz şuan tesisler ihale yöntemiyle en çok para alacağı firmaya atıklarını satıyor ve toplama ayırma tesisleri geri dönüşüm firmasına satıyor ama pek karı olmuyor sadece sistemde kalabilmek adına yüksek fiyat vermeye çalışıyor. Ayrıca teşvikleri şu şekilde olabilir çevre mühendisleri eğitimler veriyor kaynağında ayrı toplama yapan tat lar belediyelerle beraber ancak bu eğitimler yetersiz çünkü masraftan kaçınarak yapmak zorundalar. TAT ta çalışanlar varsa ne demek istediğimi anlar resmen çöp toplanıyor burda yaptığımız herşey eğitimle alakalı o bile çok etki etmiyor. Teşvikleri çok yetersiz buluyorum biz istediğimiz kadar toplayalım, toplatalım, eğitimler verelim lisanslı geri dönüşüm firması çok az ve toplanan atıklar özellikle cam taşıma bedelini bile karşılamıyor. Bu yüzden bu teşvikler de bir süreliğine olacak ve kanatimce işe yaramayacaktır.
 
En çok fiyatı söyleyene vermeleri normal. Açık pazar haline getirdiler ve her yerde şahsa ait tesisler var. Çevre Mühendisliği kendi isteğinize göre proje yapıp sonrasında tesis kurulup işletilecek olan bir meslek ya da sektör değil. Yaptığımız iş aynı zamanda kamu işi. Bu yüzden de bir şekilde bu işlere devletin girip destek olması lazım. Bu tesisler işletmeciye değil bölgenin belli bir kurumu tarafından kurdurulmalı. Ama işletmecisi el değiştirmeli. Tesis ve işletmeci ikide bir değişmemeli. Neyse kısaca bir 10 yıl içinde Türkiye'de yerli sermayeli çevre firması kalmayacak bu gidişle.
 
Bu, geç kalınmış bir uygulamadır. Ben de TAT'da çalışıyorum. Fakat bunu destekliyorum. Evet dediğiniz gibi piyasa allak bullak olacak belki. Şu anda tüm piyasalarda yüksek fiyat verenler alıyorlar ve kazanıyorlar. Böylece büyük iyice büyüdü, küçük ise daha da küçüldü... Bakanlığın yapacak olduğu bu uygulamaya ne olursa olsun %100 katılıyorum. Çünkü, burada amaç bilinçlendirmek. Tamam TAT'da çalışıyorum. Evet atıkları topluyorlar, güzel bir iş. Geridönüşüm harika bir sektör. Fakat siz TAT sahiplerinin " Çok iyi iş yapıyoruz, atıkları topluyoruz ülke kalkınmasına bizim de katkımız oluyor. Çevre de kirlenmiyor " v.s. gibi mi düşündüğünü zannediyorsunuz? Tabii ki değil. Bu tamamen paraya bakar. Eğer iş yapamazsa demin saydığım şeyleri düşünmez normal olarak.
 
Evet çoğu söylenene katılıyorum ama biraz daha geniş çerçeveden bakmak gerekiyor bilinçlendirmekse bizler ne güne duruyoruz bizlerin de çevre mühendisleri olarak sisteme dahil edilkmesini sağlamalılar. Konteynırlar tarih oluyor da çevre mühendislerinin çalışma alanları da tarih olmuyor mu? on sene sonra makine mühendisi olarak mı çalışacağız tabi sistem toplama ayırmayı aradan çıkarmaz da kumbaralar toplama ayırma tesislerine gelirse. Bence direk geri dönüşüm tesislerine verilecektir.
 
yurt dışında bunun örnek uygulamaları var, bizim ülkemizde ise teşvik için güzel bir düşünce olabilir..
 
Yarın öbürgün teşviği parayı kestiğin zaman bu insanlar tekrardan ayrı ayrı biriktirirmi evinde sanıyorsun bu iş parayla olacak iş değil eğitim sisteminin değişmesi gerek hatta mahalle mahalle çöp dedektifi tutulup atıklarını ayrı toplayıp çöpe atmayanları kıskıvrak yakalayıp para cezasını kesmeli ki bak bakalım bi daha yapıyolar mı :)
 
insanlara belirli alışkanlıkları maddi destek ile kazandırmak sadece 1 adım ötesini görmektir.kaynakta ayrı toplama ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlama ancak uzun bir döneme yayılan bilinç ve bilincin kültür edinilmesi ile alakalıdır.bu durum belki 3 yada 5 sene bu şekilde devam edecek ya sonrası hiç . insanları sacede para ile bir şeyler yapmaya ikna etmek sadece tüketim toplumunun yaygınlığını artıracaktır.
 
Üst