• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Başarılı bir çevre mühendisi nasıl olabilirim?

Rıdvan Kılınç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Mart 2013
Firma
danışmalık firması
Merhabalar. Bir danışmanlık şirketinde çalışmaktayım ama sanki hiç birşey bilmiyor gibiyim. Tam anlamı ile danışmanlık şirketini yürütebilmem için veya benden memnun kalınması için ne tür şeyleri bilmem gerekir. Örneğin; gfb başvurusu yapabiliyorum ama bunların yanında daha fazla kendime ne katmam lazım. Şimdiden teşekkür ederim . Selametle
 
aynı makus kaderi paylaşıyorum ÇED firmasında çalışıyorum Çevre İzin ve Lisansı almayı öğrenemeden ÇED'e nasıl geçeceğim bilmiyorum.Arkadaslar yeni baslayan arkadaslar genel tavsiyeleriniz nelerdir?

Rıdvan Bey,önce insan ilişkilerinizin kuvvetli olması gerekiyor öncelikli şart bu.Mesleki bilgilerde tamamen bize kalmış gibi.Ama nerde neyin sorgulanması gerektiği bilinci bizi iyi yerlere taşıyacaktır.
 
öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Oğuzhan bey sorun bende mi diye düşünüyorum. nerde neyin sorgulanacağını nasıl karar verebilirim. yada karar veriyorum bana yetersiz gibi geliyor hep bir eksik çıkıyor.
 
Rıdvan Bey, kimse bu işi doğuştam öğrenmiyor.Sorgulamanız gereken şeyi bilmeniz çok önemli.Yani 5N1K mantığından gidin.Mesela size bir firmanın danışmanlığı verildi ne yaparsınız?Önce firmayı gidip analiz edersiniz,duruma göre (ÇKAGİLHY'e göre değerlendirin) işlemleri başlatın.Nacizane fikrim budur ki DİPNOT:6 günlük mühendisim bende. :)
 
3 yıldır sayısız firmaya danışmanlık 1 yılda sayısız emisyon ölçümü yaptım.
size tavsiyem öncelikle
1. durmadan mevzuat okuyun.
2. Araştırın.
3. Kendi kendinize soru sorun.
4. Kimseye bilginiz olmayan konularda yorum yapmayın.
5. Asla ve asla bir konuda kendinizi bilgili olduğunuzu sanmayın. Onu düşündüğünüzde öğrenmeyi bırakırsınız.
 
Valla hocam bence başarılı olabilmenin yarışı yaptığın işi sevmektir veya sevdiğin işi yapmaktır. Geri kalan yarısı da Tamer arkadaşımın anlattığı gibidir. Sabır, tecrübe, araştırma... Ancak bu yarısının da ilk söylediğim noktaya doğrudan bağlantısı vardır. Sevmediğin iş için sabredemezsin, sevmediğin için araştırmazsın vs.

Sadece çevre mühendisi olmak için çevre mühendisi olmayın. Türkiye'de her an her şey değişebilir ancak değişmeyen bazı noktalar da vardır. Bunlar da başarılı insanların, çalışkan insanların yaptıklarıdır. Bir örnek vereyim: Bugün hiç kimse 1970'lerdeki adalet bakanını hatırlamaz, çok değil bir önceki adalet bakanını bile internetten bakmaksızın hatırlayacağını şüphe ettiğim insanlar var. Ama insan bir Türkan Saylan denildiği zaman kim olduğunu neler yaptığını rahatlıkla söyleyebiliyor, düşünebiliyor. Yaşar Doğu ve Naim Süleymanoğlu var eskilerden. Orhan Pamuk var nobel ödüllü yazarımız. Sanatçılarımız var: Rahmetli Kemal Sunal, Şener Şen... Daha bir sürü sayarım... Türkiye'de başarı konuşulmuyor demek açık ara genelleme yapmaktır ve buna da şiddetle karşı çıkarım.

Sözün özü meslektaşım: Seviyorsan git konuş bence:) Yok bu olmadı:) :) Seviyorsanız bu mesleği yapın gerisi kendiğinden gelecektir. Sana mühendislik kariyerinde ve hayatında bolca sabır dilerim ve başarılı olmanı temenni ederim.
 
tavsiyeleriniz için sizlere ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu tavsiyeler bana ileride çok yararlı olacaktır. birde ben danışmanlık şirketinde çalışıyorum. hangi konuları bilirsem daha ileriye gidebilirim. neleri tam olarak yapmam gerekiyor ki bana dışarıdan bakan bir kişi başarılı bir mühendis desin . SELAMETLE
 
başarı kısmını bilmem. ben başarılı bir mühendis değilim. başarı henüz gerçekleştirebildiğim bir hedef değil yani. danışman unvanıyla da çalışmadım hiç. yalnız sorunun kendinden gelen bir stresi var. o konuda söylemek istediğim bazı şeyler var.
ne istediğini bilmeden, iş ilanlarında doğru düzgün belirtmeden, iş görüşmelerine çağırıp daha sonra o sıkıntılı mülakatta dürüstlük kisvesi altında, genç-tecrübeli ayırt etmeksizin mühendis aşağılamaktan hoşlanan işverenler var. işe girdikten sonra bu yıkıcı tavrını kendi işe aldığı elemanına karşı aynı çizgide koruyan tipler de gördüm. bu tür özeleştiri erdeminden yoksun dangalakların özsaygınızı törpülemesine izin vermeyin. onlardan çekinirseniz ileride onlardan biri olursunuz mazallah.
 
Dostum buradaki neredeyse herkes danışmanlık firmasında çalışıyor. Ve danışmanlık kapsamlı bir iştir. Neredeyse herşeyi bilmen gerekir. Ancak gözün korkmasın zamanla hepsini aşarsın :9
 
öncelikle önüne bazı zorluklar çıkacak sakın ayağın bir taşa çarptı diye karamsarlık yapma çünkü küçük taşlara çarparak kendini kayalardan koruyabilirsin böylece zamanla tecrübe kazanırsın. zaten tecrübe hatalarımızın toplamı gibi bir şeydir. sen tökezledikçe öğreneceksin emin ol 2-3 seneye ne demek istediğimi anlayacaksın.
 
Üst