• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Başarılı bir insan olmak mı zordur, karakterli bir insan olmak mı?

Fatma Gül Es

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Kasım 2010
Firma
.
Ekli dosyayı görüntüle 11626
Başarılı bir insan olmak mı zordur, karakterli bir insan olmak mı?

Hangisi daha zordur; başarılı bir insan olmak mı, karakterli bir insan olmak mı? Karakterinden taviz vermeden başarılı olmak isteyenler ne yapmalı?

Eski Türk filmlerinde, fakirler ve başarısızlar gururlu, zengin elitler ise konforu için gururunu ayaklar altına serebilen, gururu eksik tipler olarak tarif edilir.

Yeşilçam filmlerinde nedense onur için başaranlardan çok başarısı için onurunu satan kişilikler yaygındır. Eski Türk filmleri, kaybedenleri yanına çekmek için kazananları kötülemeyi iş edinmiş haldedir.

Yoksullar fakir oldukları için mi gururludur yoksa gururlu oldukları için mi fakirdir?

Türk filmlerindeki klişe başarı kalıplarından biri “fakir ama gururlu genç”tir.
Bu genci ne zaman görsem, aklıma hep aynı soru takılır. Yoksullar fakir oldukları için mi gururludur yoksa gururlu oldukları için mi fakirdir?

Gözlemlediğim kadarıyla, büyük başarılar da, büyük başarısızlıklar da insan karakterini bozma eğilimindedir. Çünkü ikisinde de ortalamadan ciddi oranda sapma yaşanır. ortalamanın dışına sapmak, standardı, kriteri ve geleneği olmayan bir alanda yaşamaktır. Bu da karakterin görüş mesafesini kısaltır.

Her ne kadar eski Türk filmleri insanların başarılı olmak için karaktersizleşmesini vurgulasa da, gerçek hayata baktığımızda aksine, işinde başarılı olmadığı için karakterinden ödün vermek zorunda kalan insanlarla karşılaşmamız daha yüksek bir ihtimal.

Karakterli olmanın temeli, bir işi en iyi şekilde yapmaktır. İşinde en iyi olanlar taviz vermek zorunda kalmazlar. Donanımlarının kat be kat üstünde (b)eklentileri olanlar ise en fazla tavizi vermek zorunda olanlardır.

Peki, başarıya yaklaşırken kendinden uzaklaşmamak için ne yapmalı? Büyük insan yolunda giderken iyi insan olmayı unutmamak için, ben kendim için 5 M yasası belirlemiştim.

1. Mertlik.
2. Merhametlilik.
3. Minnettarlık.
4. Mütevazılık.
5. Menfaatperest olmamak.

Mertlik, özü sözü, içi dışı bir olmak demek. Bir insanın yüzüne söylemediğini gıyabında söylememek demek.

Merhametlilik, acıma duygusunu korumak demek. Daha zor durumdaki birine elini uzatmak için aşağıya eğilmekten yüksünmemek demek.

Minnettarlık, kendisine veya insanlığa iyilik etmiş kişileri unutmamak, onlara duyduğu derin borçluluk duygusunu onlara ifade etmek demek.

Mütevazilik, bir görüntü yaratmaya değil, güçlü bir gerçek yaratmak demek. Kendini olduğundan daha aşağıda sunanlar da, daha büyük gösterenler de eşit derecede manipule edicisidir. Aslolan, başkalarının hoşuna giden bir görüntü yaratmak değil, güçlü bir gerçek yaratmaktır.

Menfaatperest olmamak, ilkeleri ile menfaatleri çatıştığında hayır diyebilmektir. Şu hayatta öğrendim ki, bir insan başka insanlardan “evet” cevabını aldıkça başarılı olur ama insanı büyük yapan bazen güçlü bir şekilde “hayır “ diyebilmesidir. Başkalarını ikna edip evet aldıkça başarılı, çok yararımıza da olsa, uygunsuz bir şeye hayır dediğimizde büyük oluruz.

Hayat oyununu kazanmaya çalışırken kalbiniz sertleşebilir. Her gün nasıl ellerinizi yıkıyorsanız, periyodik olarak kalbinizi de yıkamalısınız.
Beyin ve kalp temizliği için ne yapmalı?

Evimde iki bilgisayar var. Biri internete bağlı, diğeri değil. Birine dışarıdan dosya alınıp verilebiliyor, diğerine ise hiçbir bilgisayarla etkileşime girmiyor. İnternete bağlı olmayanda kitap yazıyorum. İnternete bağlı olanla dünyayla iletişim kuruyorum.

İnternete bağlı olan bilgisayarı beynime benzetiyorum. Beynimin sanırları yoktur, o her şeyi keşfetmeye çalışır. Beynim, her türlü bilgiyi inceler, analiz eder ama bu sırada kirlenir.

Kalbim ise dünyaya kapalı bilgisayarım gibi izoledir. Kirlenmemek için, fazla etkileşime girmez. Kirlenmez ama genişlemez de. Seçiciliği onu sınırlandırır.
İnsanın içini en fazla karartan durumların başında, insanlığa olan inancını kaybettiği anlar gelir.

Bu tür zamanlarda favori metnim Kenneth M. Keith’in yazdığı 10 kurallı metindir.

İşte o metin.

SEN YİNE DE DOĞRUSUNU YAP!
1. İnsanlar çoğu kez makul değildir, mantıksız ve bencildirler. Onları yine de sevin!
2. İyilik yaparsanız, insanlar sizi bencillikle, gizli amaçlara sahip olmakla suçlayabilirler. Yine de iyilik yapın!
3. Başarılıysanız, sahte dostluklar ve gerçek düşmanlıklar edinebilirsiniz. Siz yine de başarılı olun!
4. Bugün yaptığını iyilik yarın unutulacaktır. Siz yine de iyilik yapın!
5. Dürüstlük ve açık sözlülük yüzünden kırıcı sanılabilirsiniz. Siz yine de dürüst ve açık sözlü olun!
6. En büyük “büyük düşünen kadın ve erkekler”, en küçük “küçük düşünen kadın ve erkekler” tarafından alaşağı edilebilirler. Siz yine de büyük düşünün!
7. İnsanlar güçsüz insanlara merhamet eder ama yine de güçlüleri izlerler. Siz yine de gerektiğinde birkaç güçsüz adına savaşın!
8. İnşa etmeye yıllarınızı verdiğiniz bir şey bir gecede yıkılabilir. Olsun, siz yine de inşa edin!
9. Yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım ettiğinizde onların şaşırtıcı saldırılarına maruz kalabilirsiniz. Siz yine de yardım edin!
10. Dünyayı daha iyi bir yer yapmak için bir şeyler yaptığınızda tekmeyi yiyebilirsiniz. Siz yine de dünya için elinizden geleni yapın!

Mümin SEKMAN
 
Cevap: Başarılı Bir İnsan Olmak mı Zordur, Karakterli Bir İnsan Olmak mı?

Doğru söylenmiş. Şu dünyada güzelliği/yakışıklılığı elde edebilirsin, paraya, güce sahip olabilirsin ama karaktere ve ruha sonradan sahip olamazsın. Bu son ikisi insana doğumundan itibaren aile ve çevreyle birlikte verilen eğitimin sonucunda oluşan şeydir. Ölümünüze kadar da evrilir gider. Çok çok ekstrem durumlar haricinde değişmez. Kısacası ruhun, karakterin yerine hiç bir şey konulamaz!

Kaliteli insan karakterli insandır.
 
Cevap: Başarılı Bir İnsan Olmak mı Zordur, Karakterli Bir İnsan Olmak mı?

Ben insanlık adına endişeliyim..Neredeyse herşeyimizi yitirmişiz..
 
Cevap: Başarılı Bir İnsan Olmak mı Zordur, Karakterli Bir İnsan Olmak mı?

Evet Tuğba Hanım, neredeyse herşeyimizi yitirmişiz. Ama ben kesinlikle yitirilmemesi gereken birşey biliyorum sanırım; umut... Günümüz yaşam koşullarında ne kadar "doğru" insan olunabilir bilmiyorum, bir ölçü koyamıyorum bu konuda ama benim yine de herşeye rağmen "doğru"luğu başarabilen insanların biryerlerde yaşadığına dair umudum var. Belki sayıları az, belki diğer çoğunluğun arasında kaybolup gidiyorlar ama olsun, yine de var...
Melih Bey'in dediği gibi "kaliteli insan olabilmeyi başarabilmek", azınlığın içinde yer alabilmek dileği ve umuduyla...
Saygılarımla...
 
Üst