• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediye Ambalaj Atıkları İhalesi Hk.

Gökhan Kutlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Aralık 2013
Firma
AGT Atık Geri Toplama San. Tic. Ltd. Şti.
Merhaba arkadaşlar ,

Öncelikle Bursa ilindeki bir ilçe belediyesinin Ambalaj Atıkları Toplanması işi 6 yıldır tarafımızdan yürütülmekteydi ve geçen hafta ihale dönemi yenilendi. İhaleye farklı bir ilden lisanslı bir tesis katıldı ve kazandı. Kazanan firmanın Bursa ' da herhangi bir tesis veya ara depolama / aktarma merkezi bulunmamaktadır.

Merak ettiğim konu , Belediye Ambalaj Atıkları ihalesine farklı bir ilden firma katılabilir mi ? Çünkü bulunduğumuz ilde herhangi bir tesis veya aktarma merkezi yok.

Teşekkürler.
 
peki Bakanlıkta görüş sorabileceğim herhangi bir mail adresi var mı acaba ? ambalaj.atik adresine görüş sordum ilgili birime sormanız gerekir dendi fakat ilgili birimle ilgili iletişim adresi verilmedi.
 
Gökhan KutluMerhaba,

Yönetmelik ihalayi alacak firmanın sadece lisansının olmasını istiyor. İhaleyi alan firma isterse Van'da olsun gene ihaleye katılıp alabilir. Olası bir durumdada "Benim lisansım var nakliyesini Van'a yapıyorum" der ve karşıya geçer.

Burda belediyenin ihale şartlarını hazırlarken ihaleye katılan firmanın ilçe/il merkezinde lisanslı tesis veya aktarma merkezinin olması şartını koyması gerekiyordu.
 
Bende aynı fikirdeyim. İhale şartlarında belirli bölge sınırlaması yok ise şayet Türkiye'nin diğer ucundan bir firma da katılabilir. Bununla ilgili yer belirlemesi yapabileceği gibi belediye ile görüşme yapıp belediyeden arazi tahsisi isteyebilir diye biliyorum.
 
firmaya veya belediyeye herhangi bir sözüm yok zaten. Bakanlığın herhangi bir kısıtı var mı diye merak ediyorum çünkü ben de göremedim. Anladığım kadarıyla Van'daki firma Çanakkale belediyesinin ihalesine katılabilir.
 
Bakanlıkta Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünü arayıp, Atık Yönetimi ya da Endüstriyel Atık gibi bir ismi olan bölüme yönlenmeniz gerekiyor. İl Müdürlüğüne daha rahat ulaşılıyor. Atık Yönetimi Biriminden biri ile görüşüp, öyle Bakanlığı aramanızı tavsiye ederim.
 
@Gürkan Güslü Belediyeden yer tahsisi firma isteyebilir fakat belediye yeri gösterdiği andan itibaren firmanın ivedilikle GFB'sini alması gerekmektedir. Yoksa firmanın yeri ve lisansı başka bir ilde olupta ihalenin olduğu ilin/ilçenin ambalaj atığını belediyeden tahsis etmiş olduğu arazide ambalaj toplama işini yapamaz.
 
Bakanlığın böyle bir sınırlama yapacağını sanmam. Türkiye genelinde 1 firma 3 farklı coğrafi bölgede işlem yürütüyor.
 
@Gökhan Kutlu Bakanlığın bu konu hakkında bir kısıtlamasını görmedimde duymadımda. Hatta araştırması yapılabilirse dediğiniz gibi Vandan Çanakkaleye hizmet veren firma bile bulunabilir diye düşünüyorum. ?
 
Firma belediyeye yakın bı firma ise hiç birşey olmaz. lisansı olsun yeterli hatta bazı lisanslı firmalar lisansıyla farklı şehirlerde ihale alıp taşere ediyor.
 
Gökhan KutluMerhabalar, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre iş ihale edilmiştir ve bahsettiğiniz gibi bir kısıtlama bu kanunda yer almaz. Hatta hiçbir kanunda yer almaz, kamu ihalelerinde temel amaç sürdürülebilir şartlarda, en yüksek rekabeti sağlamaktır. Yukarıda bahsedildiği gibi idarenin takdiri ile şartnamede bölge sınırlaması yapılabilirdi, fakat yapmamışlar. Yani sözleşmelerini imzalayabilirler, problem yok. İşin sahada uygulanması kısmına gelirsek bizzat özel sektör tarafında aynı örneği yaşamış biri olarak o iş çok su kaldırır. Mahalle toplaması, market toplaması, taşıma maliyetleri, aktarma merkezi veya TAT kurulması vb. Tabi firma bu işe girdiyse mutlaka bunları düşünmüştür, ya bir tesis kurup lisans alacaktır ki bu uzun bir zaman dilimi alır o yüzden düşük bir ihtimal ya da mevcut bir tesisle birlikte çalışacaktır. Başka türlüsü olmaz olmamalı:) Benim bulunduğum ilde 85 km uzağa ambalajı taşıma durumu söz konusu, 2 yıldır devam ediyorlar. Bildiğiniz saçmalık ama adamlar bir şekilde yapıyorlar:)
 
@Umut G.
Ambalaj atıklarının kotrolü yönetmeliği;
Belediyelerin görev ve yetkileri
Madde 8
(4) Belediyeler;

c) Ambalaj atıklarının yönetimi için toplama ayırma tesisi kurmak/kurdurmakla, işletmek/işlettirmekle, kurduğu tesislere çevre lisanslı almak/aldırmakla veya bu faaliyeti çevre lisanslı toplama ayırma tesisleri ile gerçekleştirmekle,

d) Ambalaj atıklarının yetkili olmayan kişiler tarafından toplanmasını önlemek amacıyla gerekli önlemleri almakla,

i) Çevre lisansı başvurusunda bulunacak olan toplama ayırma, geri dönüşüm ve geri kazanım tesislerine çalışabilecekleri uygun alan temin etmek, bu alanları imar planları üzerine işlemek ve altyapılarını öncelikli olarak sağlamakla,


bu 3 madde durumu açıklayan yönetmelik maddeleri
 
Belgelendirme de hayal olduğuna göre nasıl yapacak işi merak konusu , muhtemelen başka bir işi daha vardır desteklediği ya da Bursa'ya tesis kuruyordur.
 
  • Beğen
Tepkiler: kkm
@Oğuzhan Keskin Bu yazdığınız maddeler işin bahsedilen şekli ile yapılmasına engel teşkil etmez. "...veya bu faaliyeti çevre lisanslı toplama ayırma tesisleri ile gerçekleştirmekle" ifadesi çok açık, başka il/ilçeden gelen lisanslı bir firma ihaleye katılıp en yüksek bedeli teklif ettikten sonra herhangi bir kanuni engeli yoksa(yasaklı firma olma vb. gibi) bu işi yapabilir.

@Gürkan Güslü "Bununla ilgili yer belirlemesi yapabileceği gibi belediye ile görüşme yapıp belediyeden arazi tahsisi isteyebilir diye biliyorum." Gürkan Bey belediyenin yer göstermesi konusu şartnamede yazılı ise olabilir, onun dışında firmanın herhangi bir talebi idareyi bağlamaz.
 
1- İşçilik Giderleri(asgari ücretin artışı)
2- Akaryakıt giderleri
3- Her türlü giderdeki fahiş artışlar(tamir bakım, yedek parça, sarf malzemeler vb.)
4- Belgelendirme olayı
5- Atık ithalatı sebebi ile düşen fiyatlar.

Bunların hepsini bir arada düşününce TAT işletmek gerçekten çok zor, hele ki kurulu bir düzeni olmadan başka bir il/ilçeden atık taşımak çok daha zor. Muhtemelen Bursa'ya tesis kuracak veya bir tesisi devralacaktır. Yine de bu işleri yapıp bir de kira bedeli ödemek mevcut ekonomik koşullarda alkışı hakediyor:)

Not: Tabi bu yazdıklarımı mahalle toplamasının hakkını verdiğini düşünerek yazıyorum. Yoksa sadece belediye temizlik işçisinin veya sokak toplayıcılarının topladığı temiz geri dönüşümleri alır ve market, AVM vb. alanlarda karton ve beyaz naylon toplaması yapar mahalle toplamasına hiç girmezse(yani bant ve bant işçisi çalıştırmaz ise) iş yürür.
 
Üst