• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediye entegre katı atık yönetim planı

dilek kaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ocak 2010
Şehir
Samsun
Firma
geri dönüşüm
arkadaşlar yakın zamanda entegre katı atık yönetim planı hazırlayan varsa paylaşabilirmi nerden başlıcağımı bilemiyorum
 
Merhabalar;

Öncelikle planın başlıklarını hazırlaman gerek. başlıklar için aşağıda yazacağım konuların başlıklarını seçebilirsin.

örneğin atık yönetim ilkelerinden bahsedersin önleme tedbir yakınlık ve kendine yeterlilik ilkelerini anlatabilirsin. Bu başlık altında çevre bilincinin önemini artırılmasını ve sonuçlarını yazarsın.

Daha sonra atık yönetim planı genel hususlarından bahsedersin. Nelere dikkat edildiği kimler tarafından yürütüldüğü nasıl bir yol izlendiğini vb.

Sonrasında plan kapsamını anlatırsın. Birlik hizmetiniz varsa birlik üyelerinizden kısaca bahsedersiniz. Planın bütün üyeleri kapsadığını belirtirsiniz.

Hangi ildesiniz bilmiyorum ama ilinizin coğrafi alanını ve yapısını, jeolojik yapısını, deprem durumunu, yeryüzü şekillerini (dağlar ovalar akarsular vb.) kıyı sınırlarını, kıyı özelliklerini, denizi varsa denizinin özellikleri, iklimi ve bitki örtüsü, yağış durumu, sıcaklık değerleri, buharlasma, max. Min ort. Ayrı ayrı

Sosyo kültürel hayattan bahsedersin. Geçmişten günümüze ( eğitim sağlık kültür turizm)

Afet yönetiminin nasıl yürütüldüğü krizin nedeni gelişimi alınacak önlemleri

Asıl konu bundan sonra baslıyor.

İlinizin ve varsa birlik üyelerinizin tek tek tanıtımları yapılıp iletişim bilgilerini çevre ile ilgili bir durumda yetkilisinin adı soyadı iletişim bilgileri nüfus bilgileri oluşan atık türleri % ve miktarları yaz kış miktarları vb. çok detaya girmeden anlatabilirsiniz.

Sonra yine aynı şekilde iliniz ve üyeleriniz için tek tek katı atık toplama ile ilgili mevcut durumu hali hazırda yapılan işlerden bahsetmelisiniz. ( tıbbi atıklar evsel atıklar piller ambalaj atıkları hafriyat toprakları vb. ) atıkları nerelerden kaç ton topladığınızı belgeleriniz varsa onları koyarsınız. Bunun dışında bitkisel ve motorin yağlar lastikler elektronik atıklar vb.bu konulara değinirsiniz.

Katı atık bertaraf üniteniz varsa ondan bahsedersiniz. Vahşi depolama yerinizin özelliklerinden ıslah çalışmalarından ne zamandan beri kullandığınızdan bahsedersiniz.

Yine ilinizin ve üyelerinizin tek tek atık toplama ve bertaraf için neresini kaç yılından beri ve ne kadar süreyle kullanacağını vb. katı atık bertaraf yeriniz varsa her bir üyenin aylık getirdikleri miktarları tablo şeklinde ekleyebilirsiniz.

Atık yönetim mevzuatından bahsedersin hangi yönetmeliklerle bağlantılısınız onları birkaç cümle ile açıklarsınız. belediyeleri ilgilendiren kısımlarından sorumluluklarınızdan yetkilerinizden bahsedersiniz. İlçe belediyelerinizin görevlerini yazarsınız.

Yönetmeliklerden sonra ilinizin ve üyelerinizin gelecek nüfus tahminlerini yazarsınız. İller bankasının metodunu yada aritmetik artış metodunu kullanabilirsiniz

Katı atık üretim tahminlerinden kişi başına düşen katı atık miktarlarından bahsedersiniz. Katı atık miktarlarının kaynaklarını anlatırsınız. Katı atıkların nasıl toplandığını taşındığını nerelere götürüldüğünü yazarsınız.

Geri kazanım prensiplerini ve hedeflerinizi yazarsınız toplama, ayırma, ayıklama, atık toplama geri kazanım merkezlerine getirtme vb. anlatırsınız.

Tehlikeli atıkları unuttum ondan da bahsedersiniz.

Hangi araçlarınız hangi atıkların toplanmasından sorumlu plakalarını yazarsınız.

Park, bahçe ve organik atıkların toplanmasından bahsedersiniz.

İlinizdeki konteynır sayılarını araç sayısını araç kapasitelerini yazarsınız

Tüm bu atık toplanmaları ile ilgili bilinçlendirme, eğitim ve uygulamanın başarısını değerlendirirsiniz.

umarım bu yazdıklarım biraz olsun sana yol gösterir. iyi çalışmalar dilerim. kolay gelsin...
 
Edirne Belediyeler birliğiğ bu iş için ihaleye çıkmış ihale bedeli 29.000 TL Bu iş biraz profosyonel olması gereken bi işi bence bunedenle hizmat alımı yoluna giderek bu işi bilen ve iyi yapan firmalardan hizmet almanız daha
mantıklı olacaktır.
 
Çok tşk ediyorum Çiğdem hanım çok saolun peki bişey daha belediye birlik olarak plan hazırlıcak ama atıklarla ilgili belediyelerin uygulamaları farklı farklı dolayısıyla uygulamaları tek tek yazmak gerekecek değilmi çok teş.
 
Nüfusu çok az olan belde belediyeleri (Nüfusu max 2500) içinde atık yönetim planı çıkarmak gerekiyor mu? Örneğin köy sınıfından yeni belediye olmuş yerler..sadece tek sağlık ocakları var bir de tamirane.. Bu planın, bulunduğu ilçe veya merkezle ortaklaşa mı yürütülmesi gerekir? Ya da atık yönetim planının çevre ormana onaylatılmadan önce belediyenin onaylaması gerekir mi?
 
@dilekk

Belediye birlikleri atıkalrını tek bir tesis yani ortak yapacakalrı için bertaraf ve değerlendirme tek yöntemle olacaktır.sonra kendi bölglerindeki yönetim esaslarını da tek e indirgemek gerekmektedir. bu biraz zamana yayılacak bir iştir hemen gerçekleşmesi beklenemez. Entegre atık yönetiminde de gelecekteki çalışmalardan bahsedildiği için tüm atıkalrın yönetimin nasıl yapıalcağı metotlara bağlanır ve üye belediyelerde bu plana metoda göre kendi işlerini düzenler. fakat öyle yapılmayacaksa neden birlik olunuyor gibi bir soruda gündeme gelebilir.mesela bir ilçenin farklı mahallleri var ve atıklar aynı zamanda toplanmıyor taşınmıyordur.üye belediyeleri de birliğin ayrı mahallleleri gibi düşünüp tek yönetim planı tek metotla farklı atık gruplarına göre oluşturulamlıdır...bu kesin bir şey değildir fakat şahsi kaanatim bu yöndedir.tercih ve metod sizindir.

@erman

Erman Bey,
bununla ilgili entegre atık yöentim planı tebliği belediyeye hazırlaycaksınız diye gelmiş midir ona bakmak lazım.bir de bu gibi yerlerde yakın diğer beleidyelerle birlik olarak hareket etmeleri istenmektedir.belediyenin böyle bir girişimi var mıdır?

belediye hazırladığı yönetim planıile ilgili bir onayı gerekmez çünkü hazırlayıp il çevre müdürlüğüne sunuyorsa yapılacak çalışmalrın planların uygulanacağını taahhüt etmiş demektir.illa da hazırladık belediyeye onaylatcaz da derseniz zorunlu olmamakla birlikte kapak kısmının altına hazırlayanların listesi (mühendis-danışman),,kontrol eden belediye yetkilisi (müdür, başkan yardımcısı) ve onaylayan olarka da belediye başkanın ismine açarsınız...bu konuda onay idari olarak İÇOM tasarrufundadır..

@allforen

genelgede zaten nelerin yapılacağı belirtilmiş..bence çok gereksiz olmuş.biraz zamana yayarak birlikte görevli arkadaşların halledebileceği bir iştir.neden bu yol seçilmiş bulamadım açıkcası..
 
Öyle bir yazı gelmemiş fakat biz danışmanlığını aldığımız takdirde bu şekilde bir atık yönetim planı hazırlayıp elimizde hazır bulundurmamız gerekmez mi acaba ? Denetime gelinmiş olsa ayp sorulmaz mı?
 
planın asıl formatı genelgede yer alıyor..bişey sorcam...strateji yazan varsa..ne şekilde yazabileceğime dair bana biraz fikir verebilir mi acaba? çok teşekkür ediyorum..benim plan bakanlığa gitti geldi...olmamış dendi..strateji konusunda ne yapacağımı açıkçası bilmediğimden dolayı yazamamıştım...şimdi tekrardan plan bakanlığa gittiğinde geri gelsin istemiyorum...bu nedenle strateji kısmını illaki yapöak istiyorum..lütfen imdat bu konuda yardım..lütfen...emekleriniz için şimdiden teşekkürler...kolay gelsin herkese...
 
Arkadaşlar Denizli iline bağlı bir ilçe için Entegre Atık Yönetim Planı hazırlamamız gerekiyor. Ancak herhangi bir örnek plan bulamadığımız için nereden başlayacağımızı bilemiyoruz. Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar olursa çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
 
Sağolun Erdem Bey fakat bu kılavuzu daha önce rağmen bazı kısımlarda takılıyorum. Bu yüzden örnek bir plan olursa daha verimli çalışabileceğimi düşünmüştüm. Yinede ilginize teşekkürler.
 
bu sadece bir örnek.diğer atıklar için de buradaki gibi format çıkarmak yeterli oalcaktır aşağıda bodrunla ilgili çalışma var o da bence güzel bir çalışma.ya da tııbi atık/ambalaj atıkalrı yönetim planı formatını alıp uzun uzun diğer atık türlerine uygula yapabilirsnz.
 
Merhaba arkadaşlar Belediyeler Hala Entegre atık yönetim planı hazırlıyormu yoksa her atık için ayrı yönetim planımı hazırlıyor Tıbbi atık ayrı ambalaj ayrı Vs.
Bakanlığın sitesinde her birinin ayrı ayrı formatı var bilgisi olan varmı?
 
hamza bey merhabalar,
belediyeler için araştırdığınız yönetim planlarını hazırladınız mı bende ilk kez hazırlamam gerekiyor.Konuyla alakalı yardımcı olmanızı rica etsem.
 
Yeni belediye atık yönetim planı hazırlamıştım sorunuz olursa cevaplariz
 
plan hazırlamadım çünkü belediyemin bulunduğu şehir BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİYDİ o nedenle büyüksehir belediyesinin planı kapsamındadır diye açıklama yaptım geçtim @altin_muh
 
Üst