• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediye ile Anlaşmalı Tehlikesiz Toplama Ayırma Tesisinde Çevre Mühendisi Görevleri

iamibrahim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Mayıs 2016
Firma
a
Belediye ile yeni anlaşmalı tehlikesiz TAT'da işe başladım. Yapmam gereken öncelikli işler nelerdir?
 
Son düzenleme:
Merhaba ,
Öncelikle hayırlı olsun ,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
' ni baştan sona dikkatlice okumalısınız , Belediye ile bu konuda toplantı yapın , nasıl bir yol izlemek istediğinize dair , çünkü yönetmeliğe göre Belediye 'nin yaptırım gücü bulunmaktadır.Gerekli detay bilgileri de sitemizin arama butonunu kullanarak ulaşabilirsiniz , bu konu ile ilgili çokça paylaşım mevcuttur .Kolay gelsin.
 
Teşekkür ederim. Bazı işletmeler ambalaj atığı verirken sorun çıkarıyor veya ödeme istiyorlar. Gerekli yaptırım cezaları hakkında bilgiye ihtiyacım var.
 
Belediye sınırları içinde faaliyet gösteren işletmeler; Belediye tarafından hazırlanan Ambalaj Atıkları Yönetim Planı'na uymak zorundadırlar. İlgili plan dahilinde Belediye "ücretsiz" alınacağını belirtmişse, firmanın sizden hiçbir şekilde ücret talep etmemesi gerekmektedir. İlgili konunun cezai yaptırımı, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesinin r) bendinde geçmektedir.

Güncel ceza miktarı 2019 yılı için, 60.000 TL'dir.
 
Kamu kuruluşu, avm vs harici işletmelerden ücretsiz alma imkanınız maalesef sıfıra yakın. Sanayi işletmeleri ücretsiz vermek zorunda da değil, benim tavsiyem anlaşarak makul bir ücrette buluşmanız.
 
Bildiğiniz üzere aynı maddenin devamı şöyle devam etmektedir; Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler. Bu kapsamda benim yorumum, firma belediye sınırı içerisinde olsa dahi, ambalaj atıklarını kaynağında ayrıştırıyorsa ve biriktirme ekipmanları kendisi temin ettiyse, ayrıştırdığı ambalaj atıklarını bedelli/Bedelsiz istediği firmaya verebilir diye yorumluyorum.
 
@Cem_B evet ancak İl Çevre müdürlüğü ısrarla der ki Belediye sistem kurup toplarsa , Ambalaj atığını sizin(belediye anlaşması olmayan Lisanslı Ambalaj TAT ) almanıza izin vermez , burada biraz Belediyenin tavrı önemlidir.
 
@Cem_B Kendiniz cevabı vermişsiniz zaten. "altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı" Belediye demek ki bunu oluşturmuş ki, bu firmaya toplatıyor.
 
@Gülin Ç. Belediye izin vermezse o zaman yönetmelikte böyle bir maddenin olmasının ne anlamı var ki ? Yönetmelik eski haliyle kalsaymış o zaman en azından bedelsiz verileceği kesindi.
 
Yönetmelik bu konuda net değil, belediyelerin de ben çok kastığını görmedim. Bedelli alacağız diye inat ederseniz hiç alamazsınız :) cüzi ücretlerle siz satın alın
 
@Cem_B Yönetmelik şu an belediye anlaşması olmayan TAT 'ları bir bakıma egale ediyor , farkındaysanız Geri Deönüşüm firmaları da direkt alabiliyorlar , yani TAT lara diyor ki belediye ile anlaşma yap , ancak bir çok belediye bu konuda aktif çalışmadığı için şu an eski düzen gidiyor...
 
20. madde r) Bu Kanunda ve yönetmeliklerde öngörülen usûl ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere 24.000 Türk Lirası, ithal edenlere 60.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Buradaki ithal etmek farklı anlama gelmiyor mu?
 
2. derecek toplama merkezi belgesine sahip olduğunu söyledi ve belediyeden muaf olarak istediğine satabildiğini söyledi.
 
@Cem Yılmaz Cem Bey bahsettiğim maddede kaynağında ambalaj atıklarını ayıran sanayi işletmecileri ile diğer ambalaj üreticileri ayrı değerlendirilmiştir. Yani siz sanayi işletmecisi olarak atıkları kaynağında ayrıştırıyorsanız istediğiniz yere verebilirsiniz fakat sanayi işletmecisi dışında kalan ambalaj atığı üreticileri eğer ki belediye sınırları içindeyse ve belediye toplama sistemine kurduysa o zaman belediyeye vermek zorundalar. Örnek verecek olursak, belediye sınırları içinde kalan migros avm ambalaj atıklarını belediye toplama sistemi kurduysa belediyeye vermesi gerekmektedir fakat belediye sınırları içinde kalan fabrika ambalaj atıklarını kaynağında ayırıyorsa belediye ile anlaşma yapılan işleme tesisine vermeyebilir.
 
Üst