• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediye ile anlaşması olmayan tat firmaları hakkında

A

Anonim (1c8a)

Merhabalar,
Bulunduğum şehirde belediye ile anlaşması olan bir tane firma var ve ben o firmada çalışmıyorum :)
Çalıştığım firma şuan GFB sürecinde, bu belgeyi almadan önce hazırlıklarımı tamamlamak istiyorum. Malumunuz, yeni sistemde TAT firmaları sadece temel düzeyde sıfır atık belgesi bulunan firmalardan ve işyerlerinden alım yapabiliyor. Birçok büyük firma, avm ve bu belgeyi alması zorunlu kamu kuruluşları belediye ile anlaşması olan firmaya vermek durumunda. İşverenim durumun ciddiyetinin farkında değil ve toplayıcılardan almaya devam ediyor. Ben bu süreçte temel seviyede sıfır atık belgesi alma zorunluluğu bulunmayan, atıkları çıkan bazı firma ve işyerleri ile görüşme sağlayıp onlara belge aldırıp alışveriş yapmamızı sağlamayı hedefliyorum. Yolum uzun, zor ve meşakkatli. Sonrası için de biliyorum ki işverenim toplayıcılardan almaya da devam edecek.

Konu ile ilgili, TAT firmasında çalışan meslektaşlarımdan fikir istiyorum. Ne yapılabilir, sizler nasıl bir yol izlediniz ve izliyorsunuz?
 
Anonim (1c8a)Üstadım Merhaba,

Market ve benzeri yerler sıfır atık belgesi alması durumunda sıfır atık kapsamında oluşan atıklarını istediği firmaya verebilir. Sizin düşünceniz güzel ve sıfır atık belgesi alma zorunluluğu bulunan yerlere bu belgeyi aldırabilirseniz çıkan atıkları da sizin alma durumunuz olur. Atığı çok çıkan marketlerle anlaşabilirseniz ve devamlılıkta olursa sizin açınızdan iyi olur. Ancak bazı riskler var; sıfır atık belgesi aldığınız yerlerden almış olduğunuz atıklar için bedel ödeyeceksiniz. Başka firma sizin vermiş olduğunuz ücretin fazlasını verirse atık aldığınız yeri kaybedebilirsiniz.

Sokak toplayıcıları ile ilgili Bakanlık düzenleme yapacak ve sokak toplayıcılarından atık alabilirseniz çok iyi olur. Biliyorsunuz onlar atık toplama konusunda uzmanlar. Bir de fizibilite çalışması yaparak sizi zarara uğratmayacaksa Belediye ile daha sonra anlaşma yapabilirsiniz. Tabi Sıfır Atık Yönetmeliğinde değişiklikler olacak ve bu değişiklikleri beklemekte fayda var. Ama işin çoğunluğu sokak toplayıcıları ile dönecek.
 
Anonim (1c8a)Merhabalar,

Olgaç bey gerekli şeyleri söylemiş ilave olarak kendi tecrübemi eklemek isterim. Biz bu bahsettiğiniz uygulamayı geçen yıldan beri büyük küçük firmalarla görüşerek uygulamaya geçirmek için görüştük ama büyük firmalar (zincir marketlerde, avm lerde ) sistemi artık çözdüğü için kendileri bir şey yapma yoluna gittiler yaptılar da. küçük firmalarda işi anlatacağın devredeceğin kişi bulmak zor her şeyi sen yap bitir git istiyorlar sıfır atık için. Tabi bu liyakatle bağlılık olur mu bunun bence hiç garantisi yok. Ama atık toplayıcılardan gider pusulası ile resmileştirerek atık alımı yapabilirsiniz. ve ben aslında bakanlıkla görüştüm bu konu hakkında çokça kanun da geçse de belediyenin sıfır atık belgesi varsa ve belediye bu atığı ben alırım diyorsa almaya hakkı vardır. Bakanlık şöyle diyor bazı belediyeler bu faaliyeti hakkıyla üstlenmediği için biz böyle bir kapı açtık firmalara yoksa belediyenin işine taş koymak için değil. Zaten bu zincir marketlerden de belediye baskısı olan yerlerde belgesi olsa da satmıyor belediye ile ters düşmek istemiyor.
 
Üst