• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediye mücavir alanında bulunan marketlerin geri dönüştürülebilir atıklarının farklı bir il merkezinde toplanarak ihale edilmesi

İsmail EYBEK

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2020
Şehir
Şırnak
Firma
belediye
Arkadaşlar herkese merhabalar, il belediyesi ile geri dönüşüm firması arasında sözleşme olmasına rağmen mücavir alanda bulunan BİM'lerin ve bölgedeki bütün BİM'lerin geri dönüştürülebilir atıklarını il dışındaki bir yerde toplayarak ihale ile lisanslı geri dönüşüm firmasına verme durumu var mı? 7261 Sayılı Kanunun 13. maddesini ve Sıfır Atık Belgesini aldıkları esas alarak 1 Nisan'dan itibaren böyle bir hak sahibi olduklarını öne sürüyorlar.
Sizlere zahmet konu ile ilgili bilgi sahibi olan arkadaşların yardımcı olmalarını istiyorum.İyi çalışmalar.

MADDE 13 – 2872 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin beşinci fıkrasına “başkanlıkları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “atıksu altyapı yönetimlerince kurulan kooperatiflerde kooperatif yönetimleri,” ibaresi, sekizinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiş, dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye dokuzuncu fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra ve maddenin mevcut ondördüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Atık üreticileri, atıklarının yönetimini atık yönetim sorumlusu olarak yetki verilmiş firmalar aracılığıyla da yerine getirebilirler. Ancak, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen atık üreticilerinin atıklarının yönetimini atık yönetim sorumlusu firmalar aracılığıyla yerine getirmeleri zorunludur. Atık üreticilerinin sorumlulukları ile atık yönetim sorumlusu firmaların yetkilendirilmesine ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.”

“Atıkların üretiminin ve zararlarının önlenmesi veya azaltılması ile atıkların geri kazanılması ve geri kazanılabilen atıkların kaynağında ayrı toplanması esastır. Sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, Bakanlıktan çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verebilirler. Atık yönetim plânlarının hazırlanmasına ve sıfır atık yönetim sistemine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir ve bu çerçevede sıfır atık yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesi zorunludur.”

“Atıkların, doğal kaynak ve hammadde kullanımının azaltılması ve geri kazanımın artırılması amacıyla kullanılması esastır. Atıkların veya atıklardan elde edilen geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımına yönelik düzenlemeler ile zorunlu kullanıma ilişkin esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir. Geri kazanım imkânı olmayan atıklar, yönetmeliklerle belirlenen uygun yöntemlerle bertaraf edilir.”

“Lisans almakla yükümlü gerçek ve/veya tüzel kişiler ile atık yönetim sorumlusu firmalardan alınacak teminatlar için yönetiminden sorumlu oldukları atıkların türü, miktarı ve bertaraf maliyeti temel alınır ve bu teminatlara ilişkin esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”
 
Doğrudur yapabileceklerdir. Taslak AAKY de bunu destekler nitelikte hazırlanmıştır. bundan sonra zincir mağaza ve marketler sıfır atık belgesi ile atıklarını satabilecekler. taslak yönetmelik değerlendirmemi incelerseniz daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz konuyla ilgili.
 
Mağazalar ambalaj atıklarını ana depoya taşıyamaz oluştuğu yerde lisanslı firmaya verebilir....
 
Bana da dün bir satış noktası tarafından benzer bir soru geldi , ancak henüz net değil ki , hala taslak halinde yönetmelik , ancak iki yönetmelik entegresinden sonra olabilecek gibi , belediye anında gelir üzerimize :)
 
İsmail EYBEKMerhabalar, şu an için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yok, yani belediyenin sistemine verme zorunluluğu devam etmekte. Fakat diğer arkadaşların belirttiği gibi ambalaj atıkları taslak yönetmeliği mevcut şekli ile yayınlanırsa atık üreticileri bu atıklarını istedikleri lisanslı firmaya verebilecek.

Sizin bahsettiğiniz olayda takıldığım başka bir nokta var, BİM il dışında başka bir noktaya kartonlarını nasıl taşıyacak? Kendi gıda taşımacılığı yaptığı araçlar ile. Peki aynı araç içerisinde hem gıda hem de atık olarak tanımlanan malzemelerin bir arada taşınması sakıncalı değil midir? Bununla ilgili mevzuatta bir madde var mıdır?
 
Atıkları istediği yere verebilir onda sıkıntı yok ama merkez depoya taşıyamaz çünkü atık yönetimi yönetmeliği madde 13 gereği... sifir atik yada diğer taslak yönetmeliklerde kendi deposuna tasiyabilir diye birşey yazmıyor aykırı bir durum... İlgili kişiler bakanlıklar görüşebilir isterse ama dediğim gibi...
 
serhanmadenAtık Yönetimi Yönetmeliği
Geçici depolama

MADDE 13 –
(1) Atıklar üretildikleri yerde türlerine göre belirlenmiş kriterlere uygun şekilde geçici depolanır.

(2) Özelliğine göre sınıflandırılarak geçici depolanan atığın üzerinde tehlikeli ya da tehlikesiz atık ibaresi, atık kodu, depolanan atık miktarı ve depolama tarihi bulunur.

(3) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıklar birbirleriyle reaksiyona girmeyecek şekilde geçici depolanır. Tıbbi atıklar hariç olmak üzere, tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 6 ay, tehlikesiz atıklar ise en fazla 1 yıl süreyle geçici depolanır.

(4) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıkların geçici depolanması işlemi atığın üretildiği tesis/kuruluş sınırları içinde yapılır. Tıbbi atıklar ile ambalaj atıkları hariç olmak üzere, tesis/kuruluş sınırları içinde uygun yer bulunmadığının il müdürlüğü tarafından tespiti durumunda üreticiye ait il sınırları içerisinde il müdürlüğünden uygunluk alınmış olan bir alanda güvenli bir şekilde geçici depolama yapılabilir. Bu alan için miktara bakılmaksızın geçici depolama izni alınır. Geçici depolama alanına atıkların taşınmasında lisanslı araç şartı aranmaz. Tıbbi atıkların geçici depolanmasında 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
 
gekap sıstemı fıyatları eskı belgelendırme fıyatlarına gore artıs sagladı. satıs noktaları atık uretıcılerı zıncır marketler hem atıklarını ucretsız vermemek hem de gekap sıstemınden devlete odeme yaptıgı dusunuldugunde yonetmelıgın degısmesı hususunda baskı netıcesınde bu sekılde olacak gıbı gozukmekte. gekapa yuksek odeme yapan pıyasaya suren ısletmeler atıklarını bedelsız vermek ıstememkte . ama oyle bır sıstemortaya cıkıyor kı beledıye ıle ıhalesı suren fırmaların durumu ne olacak h
 
A.Gazi YOĞUNLU8 yıldır TAT firmasında çalışıyorum. 2017'de çalışmaya başladığım firmadayken AAKY değişti, Sıfır Atık çıktı, Ajans çıktı, hem Sıfır Atık hem AAKY taslağı çıktı habire yap boz.. Bir şey yapmak istiyorlar ama ne yaptıklarını kendileri de bilmiyor. 27.12.2017 AAKY, bir önceki yönetmelik ve Yargıtay kararını hiçe sayarak (Bedelsiz verilmesini engelleyerek) çıktı, haklarımızı elimizden aldı. Mevcut Sıfır Atık Yön. ile olumlu gelişmeler olmadı değil ama şimdi yine siz batın kardeşim dediler resmen. Bakalım o taslak yönetmelik aynı şekilde çıkacak mı? Tam sistemi oturttuk, haklarımız bunlar diyerek yatırım yaparken şimdi yine başa dönüyoruz. İkili toplama sistemi ile hanelerden toplanan malzemeler tamamen zarar ettirirken bir de "Sıfır Atık Belgesi alanlar istediği tesise verebilir" tarzında bir karar ile serbest bırakırlarsa vay halimize.. Sonumuz hayrolsun, TAT'lar kim ki zaten :D
 
ambalaj atıkalaını istediği yere verebilmenin önünü açıp belediye sistemini delmeye yönelik bir uygulama olacaksa , haneler ne olacak diğer ambalaj atığı üreticilerinin atıklarını yönetimini TAT veya belediye nasıl güvence altına alıp yapabilecek?bu durum devam edecekse şöyle de olabilmeli; ambalaj atığını belediye sitemine veremeyen Üreticiler marketler atış noktaları evsel atıklarını da kendileri bertaraf tesisine götürüsün!
 
Evet Olgaç bey büyük bir sorun var. Toplayıcı arkadaşların büyük gelir kaynaklarından biri bu tür yerlerden gelmektedir. Bide biz Çevre mühendisleri atıklarda bile artık doğru düzgün söz sahibi olamıyoruz. Herkez kafasına göre toplayacaksa beyan yapacaksa bizim aldığımız diplomaların sertifikaların amacı ne?. Sabırla beklediğimiz her konu için kötü sonuçlar elde ettik. Geleceğin mesleği diye her zaman görünün Çevre müh. Böl. Artık eskisi gibi geleceğin mesleği olarak görünmüyor. Çevre mühendisleri İş bulamıyor çoğu arkadaşımız boşta. Çevre ile alakalı çıkan her yeni yönetmenlikte bizim haklarımız yeniliyor. Sorunları dile getirmemiz lazım bu yönetmelikler yayınlanmadan tepkimizi vermemiz lazım.
 
tüm marketler bu sürece girecektir. ne yazık ki önüne geçilemiyor. her şeyin ucu açık yazıldığı için herkes anladığı şekilde yorumluyor ve para cazip geliyor.
 
Türkiye de hiçbir şey kesin değildir ama, yeni sistemde Toplama Ayırma Tesisleri olmayacağı Ankara'da konuşuluyor. GEKAP ın diyeti olarak da satış noktalarına ve zincir mağazalara bu atıklarını istedikleri gibi değerlendirme hakkı verildiği düşünülüyor. Bu satış noktaları eskiden 10 milyon ödüyorsa bugün GEKAP a 50 milyon'a yakın ödeme yapıyorlar.. TAT lar 2009 öncesi tarzda serbest hurdacı mantığı ile çalışacağı anlaşılıyor. Konut toplaması yatırımları yapan TAT lar da belki anadolu ufak belediyelerde bu işlere devam edebilecektir. çıkacak yönetmelikler ve beklenti bu yönde ama bunun tam anlamıyla hayata geçmesi uzun zaman alacaksada, ticari olarak yüksek bir gelir kaynağı olan satış noktası atıkları hızla sisteme uyum sağlayacaklardır. bu konuyu 2018 yılında sistemin sıfır atıkyönetmeliği ille buraya gideceğini ve evsel ambalaj atıklarının yakılacak güzel bir enerji kaynağı olarak görüldüğünü belirtmiştim.

Sistem tam olarak para eden atıkları toplayanın satabileceği, evsel ambalaj atıklarının toplama maliyetinin yüksek olması sebebiyle bunların belediyelerin çöp toplama gibi araç kiralama yöntemleri ile üzerine para vererek toplatacağı, toplanan atığın çöp mantığı ile toplanması ve ayrıştırma bandından sonra satışı mümkün olmadığının anlaşılması sonucu (Büyük şehirlerdeki ayrıştırma tesislerinin atıkları satamadığı bilinmektedir.) önceliğin yakma ile enerjiye yönleneceği, yeni bir sistem koşarak geliyor. Toplama firmaları ise birlikte hareket edemiyor hala günü kurtarma derdinde mevcut belediyesini 1 gün daha toplasam kar olarak bakıyorlar.

Bunun en büyük etkisi yüzlerce çevre mühendisinin ya hurdacı gibi çalıştırılması yada kapnacak TAT lar sebebiyle işsiz kalacak olması. Yeni sisteme ayak uydurma şansları belki depozito sistemi ile toplanan atıklar üzerinden bir yöntem geliştirilebilir ama bu konuda da Çevre Ajansının farklı planları olacaktır.

Bunu yapamazlar demeyin Yetkilendirilmiş kuruluşlar nasıl bir anda saf dışı bırakıldıysa aynısı onun desteklediği TAT larında başına gelecek ne yazıkki..
 
serhanmadenSerhan Hocam burada işin gideceği nihai nokta yakma tesisi ile enerji eldesi ise o iş maalesef yürümez. Atık yakma tesisi konsepti bizim yapımıza uygun bir sistem değil. Mevcut atık miktarı ve yapısının ve bundan elde edilecek enerjinin, kurulacak yakma tesislerinin yatırım ve işletme maliyetlerini çıkarması çok zor. Sistemin farklı kaynaklarla(muhtemelen hane halkı) sübvanse edilmesi gerekir, ki bu da ekonomik anlamda yük getirecektir.
 
Eğer sistem koklu degısıklık temelınde değişiklikler olacaksa Gekapta toplanan bedellerin market zıncır market avmler de depozito sıstemı ıcın halkın genel anlamda tesvık edıldıgı kumbara atık matıklerın kurulması. evsel atıklarında kaynagından ayrılması adına da genıs capta çözüm uretılebılır . yeterkı toplanan gekap bedellerının cevre adına calısmalarda kullanılması. her sıte bolgeye ambalaj ve dıger atıklarla ılgılı calısmaların yapılması . temel olarak toplanan bedellerın çevre adına yatırımlarda etkın kullanılmaması . kullanıldıgı taktırde bana gore evsel atıklarınında kaynagından ayrı toplanması konusunda cıddı yol katedılmıs olur. yeterkı hersey sıstemlı sekılde ıslesın.
 
Üst