• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediye’den çam ağaçlarının kesilmesine açıklama: Ağaçlar kaçaktı

Karaburun'a bağlı Mordoğan Mahallesi’nde bulunan 30’ar yıllık 15 ağaç ‘yol genişletme çalışması’ gerekçe gösterilerek kesildi.

karaburun-mordogan-cam-agaci-kesim-e1599121835390-800x400.jpg


İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Mordoğan Mahallesi’nde bulunan 30’ar yıllık 15 ağaç ‘yol genişletme çalışması’ gerekçe gösterilerek dozer ile kökünden söküldü.

DHA’nın aktardığına göre Fatih Caddesi üzerinde bulunan ağaçları kesmek için gelen Karaburun Belediyesi ekipleri ile kepçeleri gören mahalleli, kesime engel olmak istedi. Kepçelerle yıkılan yol kenarındaki ağaçlar, belediyeye ait kamyonlara yüklenerek götürüldü.

chpli-belediyenin-agac-katliamini-gozyaslariyla-anlatti-2-_9218_dhaphoto4.jpg

‘Başka yere dikemiyorlar’
Vatandaşlar, yaşanan ağaç katliamının görüntülerini cep telefonu kamerasıyla kaydedip, sosyal medyada paylaştı. Görüntüleri çeken ve ağaçlarla birlikte büyüdüğünü belirten Didem Aybak, “Savcılığa gittim, en azından durdurma kararı çıkarırım diye, o sırada hiçbir şekilde beklemeyip, sadece yolu bir metre genişletmek için burada, çam ağaçlarını kestiler. Bunlar başka yere de dikilemiyorlar” dedi.


Erdoğan: Ağaçlar kaçaktı
Sosyal medyada konuyla ilgili açıklama yapan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise kepçelerle kaldırılan 30 yıllık çam ağaçlarının kaçak olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Sosyal medya üzerinden bana ve belediyemizin sosyal medya hesaplarına ulaşan açıklama taleplerine de cevap verme ihtiyacı hissediyorum. Bugün bir bölümünü kaldırılmak zorunda kaldığımız ağaçlar, belediyemiz ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından değil, bölgede ikamet etmekte olan vatandaşlarımız tarafından izinsiz olarak dikildi. Bahse konu cadde bir ağaçlandırma alanı değildir. İmar planlarında 25 metre genişliğindeki Yol, cadde üzerindeki site sakinleri tarafından izinsiz ve usulsüz olarak ağaçlandırarak daraltılmış ve yol 4 ila 5 metre arasına inmiştir” dedi.

mordogan-agac-kesimi-karaburun.jpg
 
FERHAT ELÇİ
Benim aklıma bir soru geldi ama; ağaçlar 30 yıllık izinsiz ve kaçak dikilmiş (!!) tamam, peki acaba 25 metre genişliğinde hazırlanan imar planı 30 yıldan daha mı eskiydi. Ne bileyim 50 - 60 yıl önce mi hazırlanmış mesela, yoksa 5 - 10 yıl mıdır imar planının son güncellenmesi, bu durumda hangisi kaçak (!) olur. Aklıma takılan ilk sorular.
 
Çok güzel soru. Ama benim tahminim ülkemizde 50-60 yıl öncesini düşünerek bir plan yapılmıyor. En fazla bir sonraki yönetime kadar plan yapılır.
 
Kesinlikle trajikomik bir olay. Çocukluğumda tanık olduğum durumu anlatmak istedim. Yazlık bölgemizde yan komşunun evinin bahçe duvarı yola çok yakındı. Zamanla bu yolu genişleteceklerini bildiği için duvarının dışına bir sıra çam dikti. Sonra o çamlar büyüdü tabi şu an en az 20-25 yıllıklar. Şimdi yol genişletilmeye kalkılsa ve o çamlar kesilse diye düşündüm. Onları diken kişi bile bile dikmişti ve amacı kendi bahçe duvarını korumaktı. Keseceğiz deseler neler yaşanır bilmiyorum ama belediyenin açıklaması bana bu olayı anımsattı.
Keşke ağaçlar köklerinden sökülebilselerdi ve taşındıkları yerde yeniden tutunabilme şansı verilseydi. Yazık olmuş.
 
Bölgede bulunduğum için yolun ortasındaki ağaçların da kesildiğini fark ediyorum çok üzücü, ağaçlara dokunmadan yol yapabilirlerdi. Burada çok algısıyla kesildi sanırım. Aynı şey başka bölgede / belediyede yapılınca yer yerin oynar siyasileşir. Bu da siyasi bir olay. Hiçbir siyasi yapıya saygı duymadığım için kendimi tekrar takdir ediyorum.
Kenarlar için birşey diyemeyeceğim, bağdat caddesi gibi yanından yol yapılabilirdi istenseydi. Her türlü üzücü. Sizin verdiğiniz olayda da halk işte, halklar da hak ettiği gibi yönetilir. Durum bundan ibaret, olan bizim sahip olmadığımız tüm canlılara oluyor.
 
Doğaya saygısı olan ülkelerin insanları tek bir ağaç için yolun yönünü değiştiriyorlar veya köklerine zarar vermeden başka yere taşıyorlar. Ama bizim ülkemizde yol daha önemlidir ağaçtan.
 
@Mehmet Emin Ergül Bizim ülkemiz için konuşmak gerekirse eğer, ben hiç görmedim şu kadar ağaçın kesilmesini önledim diyen birinin alkışlandığını veya takdir gördüğünü. bilmem kaç hektar ormanlık alanı kurtardım böyle böyle yaptım diye falan ama ülkemizde şu kadar km yol yaptım diyene alkış - takdir misliyle...
Acaba ülke olarak bizim değer yargılarımız da mı bir yanlışlık var dersiniz. Yol yapmak elbette hizmet için önemli ama ne değerli, değer ölçümüz nedir, neye göre değer veriyoruz. Ülke olarak biz mi komple bir yanlışlığın içindeyiz.
Ağaçların korunması ile ilgili ülke çapında yaşanmış duyulmuş ilk aklıma gelen Atatürk' ün bir ağaçı kurtarmak için bir köşkü kaydırdığı gerçeği. Başka da aklıma gelen bir şey yok. Ondan sonra ormanlık alanların kesilmesi - yakılması ... :(
 
Son düzenleme:
Üst