• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediyeler ve hafriyat atıkları

Nazan Şirin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Haziran 2009
Firma
KARABÜK BELEDİYESİ / SU VE KANALİZASYON MÜDÜRLÜĞÜ
Arkadaşlar merhaba, belediyelerde hafriyat atıkları ile ilgili bir çalışma yapan varmı acaba benim çalıştıgım belediyede daha önce hafriyatla ilgili hiç bir şey yapılmamıs. sadece belediyenin kendi şantiyelerinden çıkan hafriyatları dökmek için kullandığı bir alan var. Şehrimizdeki doğalgaz firmalarından kaynaklanan hafriyatlar için ciidi bir önlem alınması gerekli herkes kafasına göre yerlere gece atıp gidiyor. yonetmeliği incelediğim kadarıyla taşıma ve kabul belgesi verilmesi gerekiyor araçlara. nerden baslıyacagımı bılmıyorum bu çalışma için tecrubesı veya bılgısı olan varsa yardımlarınızı beklıyorum.tesekkurler.
 
@doğanc34

peki Lisans hakkında bilgi varmıdır?
Burası bir geri kazanım tesisi olarak ÇKAGİLHY Madde 8 kapsamında Lisans alınmayacakmı ?
 
Bu tür tesislerin değerlendirmesini sadece izin konuları olarak değerlendirecekleri için lisans konusunu kapsamamaktadır. Aslında mantıken bende ilk başta böyle olduğunu düşünmüştüm. il müdürlüğündeki arkadaşlarla konuyu tartışırken fakat bakanlığın görüşü bu yönde ek-2 2.19 olarak, lisans yok öğrendiğim kadarıyla izin var.
 
@doğanc34
Doğan bey
elinizde bu konuda bakanlığın vermiş olduğu yazılı bir karar varmı? Yada bu görüşü sözlü aldıysanız hangi birimden aldınız? bizde bu konuda acil bilgiye ihtiyacımız var . Fakat Çevre Yönetimi Hafriyat ve Yıkıntı atıkları birimi Şube Müdürü ile yapmış olduğum görüşme sonucunda net bir çözüme ulaşamadım. bu konuda elinize bilgi var ise yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
hafriyat ve inşaat yıkıntı atıkları yönetim planı çok acil lazım. olan arkadaşlardan rica ediyorum.Örneklem yapacağız. yeni başladık.
 
Arkadaşlar herkese merhaba. Bulunduğum şehirdeki mevcut hafriyat döküm sahası artık ihtiyacı karşılayamaz hale geldi ve tekrardan yeni bir saha bulunması gerekiyor. Döküm sahası araştırırken nelere dikkat etmeliyim? Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği nde depolama sahası ile alakalı maddeler kaldırılmış Atıkların Düzenli Depolanması Yönetmeliğinde de hafriyat ile alakalı bir şey bulamadım. Geri kazanım Tesisi değil sadece depolama sahası için nelere dikkat etmeliyim? hafriyat atığı hangi sınıf düzenli depolamaya giriyor? Konuya vakıf olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler :)
 
Genel olarak konu ile ilgili bir bilgi eksiliği oluşmuş yönetmelikteki maddelerin iptalinden sonra, ancak şöyle bir Genelge var: ?

Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Yönetimi

27. Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Yönetmeliği Madde 26'ya göre "Hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının öncelikle kaynağında azaltılması, ayrı toplanması, tekrar kullanılması ve geri kazanılması esastır." Hafriyat toprağı öncelikle dolgu, rekreasyon, katı atık depolama alanında günlük örtü ve benzeri maksatlarla kullanılır. Bu kapsamda hafriyat toprağı için, Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik'in Madde 2– (2) (b) bendi gereğince alan ıslahı, restorasyon veya dolgu maksatlı ve düzenli depolama tesislerinde inşaat maksatlı kullanımında, Yönetmelik hükümleri uygulanmaz. Ancak, inşaat ve yıkıntı atıkları öncelikle geri kazanılır; düzenli depolanacak ise, Yönetmeliğin hükümlerine uyulmak zorundadır.

28. 21/05/2010 tarihli 2010/9 sayılı Genelge ekinde yer alan Entegre Atık Yönetim Planı Hazırlama Kılavuzunda Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Yönetim Planı formatı belirlenmiş olup atık yönetim planı bu doğrultuda hazırlanır. Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, hafriyat toprağının, alan ıslahı, restorasyon veya dolgu maksatlı kullanımına izin vermeye yetkili kurumlar, yapılacak başvuruları incelemek ve sonuçlandırmak maksadıyla başvuru sahibi tarafından bu genelgenin 20. ve 29. maddesinde belirtildiği şekilde atık yönetim planı ile uyumlu olduğunu gösteren raporu İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne sunarak uygun görüşü alır ve izin verilen tesisler için Genelge Ek-2'de verilen Hafriyat Toprağı Sahası/Geri Kazanım Tesis Belgesini düzenler.

29. Hafriyat toprağı sahaları, toprak işlenmesine elverişli ve üretim potansiyeli yüksek olan arazilerle, sulu tarım ve bağ-bahçe olarak kullanılan arazilerin veya sınıfı ne olursa olsun iklim özelliklerinden yararlanılarak tarımsal üretime ayrılan arazilerde, içme, sulama ve kullanma suları rezervuarlarının mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında kurulmaz. Taşkın riskinin yüksek olduğu yerlerde, yağmur sularının akışını engelleyecek vadilerde veya dere yataklarında, heyelan, çığ ve erozyon bölgelerinde hafriyat toprağı sahalarının kurulmasına ve işletilmesine müsaade edilmez. Hafriyat toprağı sahalarının en yakın yerleşim birimine olan uzaklığı 200 metre (iki yüz), mezarlıklara olan uzaklığı ise 100 (yüz) metreden az olamaz. Güvenlik bariyeri oluşturulmuş sahalarda hafriyat toprağının kabul birimi, işletme binası ve kantar bulunur.

KAYNAK : T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Genelge No :
2010/16 Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmeliğe İlişkin Genelge
 
Merhaba arkadaşlar.

Bir maden ocağı için hafriyat dokum alani olmasını istediğimiz taktirde işlemlere nerden başlamak gerekiyor. İlg ili sahadan ne gibi gereklilikler bekleniyor. Uygunluğu belediye mi belirliyor.yönetmeliğin ilgili depolama maddeleri mülga olmuş şimdi ADDY yönetmeligine gore mi değerlendirme yapılacak.
 
Üst