• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediyelerin Ambalaj Atıklarının Satışı İhaleleri ve Beyanı

miraydg

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Aralık 2019
Şehir
İstanbul
Firma
Tarhan Geri Dönüşüm
Arkadaşlar iyi haftalar.
Bazı belediyeler ambalaj atıklarını kendileri toplayıp bir süre sonra bunların satışı için ihale açmakta.
Normal şartlarda belediyelerin toplama ayırma işini kiraya verme süreçlerinde Ambalaj Bilgi Sisteminde oluşturulan plan dahilinde belediyeden aldığımızı gösterebiliyoruz. Fakat toplayıp hiçbir işleme tabi tutmadan dökme olarak satılan ambalajları Ambalaj Bilgi Sisteminde plan dahilinde olmadığı için Belediye ismi çıkmadığından Ek 7B girişini
gösteremiyoruz. Boşa giden bir giriş olmuş oluyor.
Şimdi soru şu;
Eğer sistemde bunu TAT firması olarak almış olduğumuzu göstermemiz uygun değilse, ihalelere girişimiz nasıl mümkün olabiliyor? Eğer giriyorsak ve ambalajı alıp geri dönüşüm döngüsüne sokuyorsak bunu beyan etmemiz nasıl mümkün olamıyor?
Daha önce böyle bir durumla karşılaşan varsa aydınlatabilirse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
 
İlk defa böyle birşey duyuyorum atıkların tehlikesiz atık olma ihtimali olabilir mi acaba? Çünkü ambalaj atığı olması halinde belediyenin yaptığı doğru birşey değil. Atık getirme merkezi olsa dahi bir tat ile anlaşması ve sistemden yönetim planı hazırlanması ve onaylatılması gerekir ya da kendi tat ını kurması ve ancak ve ancak gkya ihale etmesi gerekir. Çünkü ambalaj tat dan tat a çıkış yapılamaz. Başka fikri veya böyle bir olaya şahit olan arkadaşlarımız var ise bizi aydınlatsın lütfen, şimdiden teşekkürler ?
 
belediye kendi taşeron firması adına ambalaj atığı çıkışı yapabilir mi peki?
örnek veriyorum bir marketten yada organize sanayi de bir işyerinden vergi numarası adı altında ambalaj atığı alımı yapabiliyorsunuz
belediye de x bir taşeron firmasını bu iş için kullanabilir mi (fikir sadece)
 
Şöyle ki; Tesis Belediyenin kendi tesisi sistem kendi sistemi. En son aşamada satış yapıyor. Fakat bunun sistemde uygun alt yapısı yok. Yanlışsa eğer bu durum resmi olarak nasıl ihale edebiliyor. Durum biraz karışık :)
 
Acaba mücavirr alan dışı olarak beyanıyla ihale edilebilir mi? O zaman da mücavir alandaki atıkları ne yapıyorsunuz diye sormazlar mı?Kesinlikle belediye ihale edemez diye düşünüyorum. Ya atık tehlikesiz atık olmak zorunda (hurda metaller gibi) ya da dediğim şartları oluşturması gerekiyor. Ama müdürlük ikna edilirse denetimlerde sizin fikrinizi kullanabilirler :)
Çok garip bir durum?
 
Belediyenin taşeronu yok kendi yapıyor işi. g
Bir görüş olarak, belediye TAT olarak değerlendiriliyor denmişti. TAT'tan TAT'a satış olmadığı için böyle bir işin Ambalaj Bilgi Sisteminde karşılığı olmayacağı söylendi.
1.si Belediye herhangi bir işlem uygulamıyor ambalajlara TAT gibi (presleme vs)
2.si Ambalaj Bilgi Sisteminde gösterilemeyen bir durumun ihaleli resmi olarak alınıyor olması ters düşüyor.
 
Tam olarak anlayamadım, rica etsem şu sorularımı cevaplayabilir misiniz?
1)Belediyenin tat izin belgesi mevcut mudur?
2) "sistemde uygun alt yapısı yok" derken ambalaj bilgi sisteminde kaydı olmadığından mı bahsediyorsunuz?
 
@H. Pınar Çulha Belediyenin tesisi mevcut sanırım lisanslı mı bilmiyorum ama muhtemelen lisanslıdır. oraya topladığı ambalajları döküyor. İşlem uygulamıyor.
Ambalaj Bilgi Sisteminin belediyeden satış ile alındığına dair bir alt yapısı yok demek istedim. Eğer yapılan iş doğru değilse nasıl ihale ediyor kafama takılıyor.
 
@miraydg belediyenin taşeronu ile kastım birçok belediyenin alt kısımlarında sözleşmeli personellerin çalıştığı taşeron firmalar vardır birden çok sayıda.
ihale kısmında ise mecbur öyle bir yöntem yapmalı çünkü x firmaya verirse bu sefer yandaş firma derler.
belediyenin kendine ait bir tat tesisi var mı peki yani hem sizin firmanız hemde belediyenin bu tat firması mı toplama yapıyor.
[automerge]1579514874[/automerge]
@miraydg belediyeden alım göstermiyeceksiniz ki belediyenin firma ismini öğrenip ordan alım yaptığınızı belirteceksiniz.
 
@miraydg Lisansı mevcut ise sadece geri kazanıma satış yapabilir ve kendi 7clerinden çıkışını gkya onaylatarak yapabilir beyanını.
Öbür türlü izni ve absde kaydı yok ise yönetim planını her ihalede kime veriyorsa oluşturmak zorunda. Ya da harika paça kurtarma fikri söylüyorum:
Eğer atığı siz alıyorsanız tat olarak mücavir alan dışı olarak beyan yapacaksınız. Ve kestiğiniz (yani sisteme alım yaptığınıza dair yükleyeceğiniz) belgeye mücavir alan dışı diye yazıp imzalatın belediyeye. Siz kendinizi garantiye alın. Belediye yakalanırsa büyük problem yaşar ama. (Allahım inşallah bir gün tutuklanmam ?:utan: )

En güzeli siz belediyeyi; konuyu çevre ve şehircilik il müdürlüğü ile görüşmesi ve onların yönlendirmesi ile ihale yapması gerektiği ile ilgili uyarın.


Başka fikrim yok, bugünlük benden bu kadar ?‍♀️
[automerge]1579514991[/automerge]
@Hüseyin Can Ceylan varsa böyle bir beyan yöntemi harika ??
 
Yönetmeliğe detaylı bakalım;

Madde 5- k) Bu Yönetmelikte tanımlanan sistem doğrultusunda toplanan ambalaj atıklarının çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verilmesi zorunludur.
madde 4-ç) Ambalaj atığı işleme tesisi: Ambalaj atıklarını toplayıp ayıran, geri dönüştüren ya da geri kazanan tesisleri,
MAdde 5-ğ) Ambalaj atığı toplama ayırma, geri dönüşüm, geri kazanım faaliyeti gösteren veya göstermek isteyen ambalaj atığı işleme tesisleri, çevre lisansı almak zorundadırlar.

Bu maddelere baktığımızda 5-g ye göre toplama ayırma yapıyorsan lisans istiyor. peki tek toplama yapıyorsan lisans zorunlumu ? toplamadan sonra virgül olmadığı için toplama işlemlerinde lisans zorunluluğu gözükmüyor. Belediye istediği firmaya toplatabilir ve madde 5-k ya göre de ister TAT a İster GDT ye satabilir. bence belediye açısından bir sıkıntı olmaz gibi geldi bana.

Belgelendirme noktasında,

Türkiye için sistem bu anlattığınız şekile döneceği için belediyeler zaten hurda satışından para kaznıyorum diye bakıyor. Yeni sistem de GEKAP tan bir beklentiye girmiyorlar. eski sistemde de sizin belgelendirme yapıp yapmamanız umurunda değil. bu atığın girişini illa sistemde göstericem derseniz fatura olarak aynı bir fabrikadan mal alır gibi girişini yaparsınız.

Yanlış anlayıpta başka birşeye cevap verdiysem kusura bakmayın.
 
Atık yönetimi yönetmeliği
Madde5
ı) Atıkların, Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden izin ve/veya çevre lisansı almış tesisler, üretici/yetkilendirilmiş kuruluşlar, atık taşımaya yetkili/lisanslı taşıyıcılar dışında üçüncü kişiler tarafından ticari amaçlar ile toplanması, satışı, geri kazanılması ve/veya bertaraf edilmesi, diğer maddelerle ve yakıtlara karıştırılarak yakılması yasaktır.
[automerge]1579517337[/automerge]
Bu maddeye göre izni olmayan bir firmaya toplatamaz. Ama belediye bu yönetmelikten muaftır toplatabilir derseniz size katılabilirim.
 
Ayrıca birşey daha eklemek istiyorum. Atığı alan firma belediyeden ihale ile aldığı atığı beyan ederken seçeneklerden birini seçmek zorunda:
1) Belediye (bunu seçebilmesi için onaylı yönetim planı gerekiyor)
2) Mücavir alan dışı (bunun için yönetim planı dışındaki bir yerden toplanmış olması gerekiyor)
3)Sanayi ( sanayi sicil kaydı olması gerekiyor yani fabrika olması gerekiyor)
4)depozito (Pek bilgim olmayan bir konu)
5)ithalat/ihracat (bilgim hiç yok :D )
6)sistem bakımda olduğu için başka var mı hatırlayamadım mazur görün :utan:

Yönetim planı yoksa neyi seçmeli bu ihale yapılan ambalaj aıkları beyanı için? Çünkü bunlardan birini seçmek zorunda beyan ederken, başka türlüsüne sistem izin vermiyor.
[automerge]1579518035[/automerge]
@serhanmaden Bey kafam çok karıştığı için cümlenizi anlayamadım kusuruma bakmayınız:
Belediye için konuşuyoruz harici konularda belediyenin izin verdiği başka bir firma da toplayabilir derdim.
Harici konu derken ambalaj atıklarının ve yönetiminin ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ'nden ayrı olduğunu mu söylemek istediniz?
 
Aslında sistemden giriş gösterebilmek amacımız. Yönetmelik çerçevesinde bence de sorun gözükmüyor. Aldığımız malzemenin girişi gözükmemesi aslında hem belediye, hem TAT hem de bakanlık verileri açısından doğru değil. Fakat belediyeden alınan malı sanayi seçeneğini seçerek ancak fatura ile yükleyebiliriz. Bu da ne kadar doğru olur tartışılır. Konuyu yetkililerle görüşeceğim edindiğim bilgiyi tekrar paylaşırım.
 
@H. Pınar Çulha Atık yönetimi yönetmeliği çatı yönetmelik öyle bir şey demek istemedim. konu başlığı belediye toplaması olduğu için bu şekilde belirtme ihtiyacı duymadım. belediye atıkları ile ilgili daha geniş olarak konuşsaydık. belediyenin toplama veya toplatma yükümlülüğü kapsamında yapabileceğini söylemek istedim.
 
Fatura noktasında atıkları belediye faturasız olarak mı satıyor firmalara o kısmını bilmiyorum sonucunda burda bir atık satış işlemi varsa belediyeden aldığını gösteren bir fatura da oluşur. ama kaynakta ayrı toplama ile olmayan bir seçenek ile bildirmek gerekir.. sistemde seçenek var mı hatırlamıyorum..
 
@serhanmaden İhaleli olduğu için imzalar atılıyor, belediye tarafından herhangi bir fatura kesimi gerçekleşmiyor malesef. ( tüm ihalelerde bu şekilde oluyor.)
 
@serhanmaden Açıklamanız için çok teşekkür ederim, ben müdürlük ile görüşülmesi ve kesinlikle yazı alınması gerektiğini düşünüyorum çünkü yapılan iş her türlü uymuyor yönetmeliklere. Beyanı da mücavir alan dışı haricinde mümkün değil o da belediyeyi zor durumda bırakır. Dediğim gibi ya her ihalede yönetim planı hazırlanacak uygun şekilde ya da tat lisansı alınacak (sadece gkya ihale edebilir bu durumda). Ayrıca atık getirme merkezi kurmuş olması gerekiyor atıkları biriktirebilmesi için. Her türlü usulsüz iş yapıyor belediye. Bu benim kanaatim aksi bir durum mümkün ise il müdürlüğü tarafından alınmış bilgiyi öğrenmek isterim.
Bir naçizane tavsiye daha vermek istiyorum :
Bir işi yaparken bakanlığın sitesindeki bütün yönetmeliklerin incelenmesi ve işin kapsamına girdiği yerlere uydurmaya çalışarak yapılması gerekmektedir. Çünkü hepimiz biliyoruz ki aynı sektörde farklı yorumlamalardan kaynaklı uygulama çeşitliliği var. Usulsüzlük ile yargılanmamak adına yapmak zorunda olduğumuzu düşünmekteyim, iyi çalışmalar dilerim ?
 
Üst