• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Benzin istasyonları

E

emrezgi

Çevre denetim yönetmeliği 10.29. Endüstriyel nitelikli diğer atıksular başlıklı maddede parantez içinde benzin istasyonları yazıyor. Aynı şekilde izin lisans yönetmeliğinde de 10.12. de yer alıyor. Anlaşılan benzin istasyonları danışmanlık kapsamına giriyor. Bu iş umarım sorumlu müdürlük işine dönmez. Çoğu kişi benzin istasyonlarından habersiz benzin istasyonları da böyle bir şeyden habersiz. Bu konu ile ilgili çalışan arkadaş varsa nasıl çalıstığını paylaşırsa sevinirim.

Saygılar..
 
"10.12 Endüstriyel nitelikli diğer atık sular (sulu baca gazı arıtım sistemi kullanan tesisler, tutkal ve zamk üretim tesisleri, benzin istasyonları, içmesuyu filtrelerinin geri yıkama suları, su yumuşatma, demineralizasyon, rejenerasyon, aktif karbon, yıkama tesisleri, soğutma suyu ve benzeri tesisleri).*"

İlk baktığımda bende direk benzin istasyonları diye düşünmüştüm.Benzin istasyonu dışında sayılan işlemleri yapanların hemen hemen hepsi bir şekilde başka maddelerlede ilişkilendirilebilir. Bence benzin istasyonalarına direk danışmanlık almalarına gerek yok.çünkü yapılacak doğru dürüst iş yok. Lisanslık bir durum yok. Burda ana başlık endüstriyel atıksu ; alıncaksa birtek atıksu izni alınabilir ama bir benzin istasyonunun atıksuyunda ne olabilir?(Gelin bu soruya beraber cevap arayalım ) Benzin veya türevleri yada yağlar olabilir mi?
 
Bence benzin istasyonlarının kimisinde yıkama yağlama bölümü oluyor.burada oluşan atık araç yağlarının bertarafı ile ilgili bir izin olabilir.onların uygun kosullarda bırıktırılmesı depolanması ve lisanslı fırmalara verılerek kayıt altına alınması gıbı işlemler olabılır diye dusunuyorum.
 
Oto yıkama atıksuları içerdikleri yağ ve AKM nedeniyle doğrudan kanalizasyona deşarj için uygun değildirler. Bazı istasyonlarda yıkamada kullanılan deterjanlar nedeniyle pH da deşarj aralığının dışında çıkmaktadır. Bu nedenle alt yapı yönetimleri atıksuyun ön arıtılmasını talep etmektedirler. Bu İzmir sınırları içerisinde isteniyor. Her il ve ilçe belediyesinin farklı uygulamaları olabilir.
 
Benzin İstasyonlarında istenen kum ve yağ tutucu sistemler. Benzin istasyonu içinde yıkama - yağlama işlemleri yapılmıyorsa yönetmeliğe dahil olmuyorlar. İl çevreden aldığım listede kimi benzin istasyonları dahil edilmemiş sorduğumda bu cevabı verdiler mantıklı gibi geliyor. Diğer yandan eğer tüm işletmeler bir tutulduğundan benzin istasyonlarında da bir atık yönetim planı oluşturulması gerekmez mi? Benzin istasyonlarında öncelikli konu deşarj izni.Yalnız yinede bağlı olunan il çevreden konuyla iligili bir görüş alacağım.cevabı sizlerle de paylaşırım.
 
Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.yönetmeliğe göre yıkama yağlaması varsa giriyor ön arıtma istiyor çünkü SKKY e göre tablo 20.3 benzin istasyonları için sağlanması gereken parametreler var bunlar KOİ, Balık biyodeneyi(zsf) ve ph.Ek olarak 9.2.2 de benziliklerle ilgili madde var ve tüm benzinlikler danışmanlık almak zorunda sonucuna ulaşıyorum.Fakat neyin danışmanlığını vereceğimin sorusuna hala cevap bulabilmiş değilim bilgisi olan arkadaşlarda acil yardım bekliyorum.
 
ArkadaŞlar yikama sulari eĞer alici ortama veriliyorsa deŞarj İznİne tabİİ, kanalİzasyona verİlİyorsa deĞİl Şeklİnde bİ aÇiklama yapti İl Çevre
 
Benzin istasyonlarıyla danışmanlık hizmeti alması ile ilgili olarak ilçevreden aldığım görüş şöyle; yıkama yağ değişim vs. yapmayan lokanta vs. bulundurmayan istasyonların danışmanlık hizmeti almasına pek de gerek yok denetleyen de yok ama alınabilrmiş de alınırsa neler yapılabilir; acil durum müdehale planları yoksa (mutlaka olması gerekirmiş) hazırlanabilir, atık yönetimi yapılabilirmiş. Yıkama yağlama lokanta gibi vs varsa mutlaka alması gerekirmiş ki SKKY Tablo 20,3 atıksu parametreleri de var zaten. Onun dışında çevre denetim yönetmeliği ek 2 10,29 da izin ve lisan hk yöntmlkte ek 2 10,12 de benzin istasyonları ibaresi geçiyor.
 
Peki benzin istasyonu olmayıp da sadece yıkama ve araç detaylı temizlik pasta cila boya koruma vb. işlemlerin yapıldığı tesisler izin kapsamına dahildir mi demek oluyor?
 
Çevre Denetim Yönetmeliği
Madde 6: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan serbest ve münhasır ekonomik bölgeler dâhil egemenlik ve yargılama sahaları içerisindeki tüm kara ve deniz alanlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamındaki her türlü kirlilik kaynağı ve ihlaller denetime tabidir.
Madde 7: Tesis veya faaliyetlerin kendini izlemesi ve iç tetkikin gerçekleştirilmesi çevre yönetim birimi veya çevre görevlisi tarafından yapılır. Çevre yönetim birimi kurmayan ya da çevre görevlisi istihdam etmeyen tesis veya faaliyetler bu amaçla Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firmalardan hizmet satın alır.
Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren;
a) Ek-1 listesinde yer alan tesis veya faaliyetler en geç 18 ay içerisinde; Ek-2 listesinde yer alan tesis veya faaliyetler ise en geç 24 ay içerisinde,
b) Altyapı çalışmalarına başlayan Organize Sanayi Bölgeleri, 11 inci maddede belirtilen tesislere sahip belediyeler ve mahalli idare birlikleri, 12 nci maddede belirtilen sağlık kuruluşları veya hastaneler, 24 ay içerisinde, Çevre yönetim birimlerini kurar veya çevre görevlisi istihdam eder ya da çevre yönetimi hizmeti alırlar.
 
Üst