• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Beton santrali yıkama suyu

Faruk Far

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Haziran 2011
Sayın arkadaslar
Birkac soru sormak istemistim. Beton kamyonlarının beton yıkama suyunu havuzda biriktirip çökelmeye bırakıyoruz.
-Bundan sonra islem olarak (kurallara uygun olarak) ne yapilmalidir.
-Olcmemiz gerekli degerler nelerdir
-Suyu ve biriken camuru ne yapılmalıdır.
Herkese tesekkur ediyorum
 
Sayın Faruk Bey,
mixer lerden betonu almak için galiba beton sökücü kullanıyorsunuz. öncelikle bu kimyasallın bileşimi ve beton yıkama havuzunda betonun bekleme zamanı ve havuzda bulunan suyun karakterizasyonu hakkında bilgiye sahipmisiniz? Sonuçta bu bir atık ancak bunun gerekli analizlerle tehlikeli veya tehlikesiz sınıfa girip girmediğine bakılmalı bu kapsamda çamurun ve suyun nasıl değerlendirileceği hakkında daha geniş ve faydalı bilgi verebilirim.
 
Beton sokucu veya herhangi bir katki kullanmıyoruz. Beton islak iken beton kamyonu yikaniyor ve cikan yikama suyunu biriktiriyoruz. (Artan betonu kullanıyoruz..)
Biriken suyla ilgili analiz yapmiyoruz. Bizim uygulamamiz suyu yeniden kullanmaya calismak. (ph olcumu belli derecede olmasi yeterlidir deniyor.)
 
Faruk bey,
ben beton işinden anlamam ancak şunu bilirim. bir su içinde bekleyen bir malzeme çözünmeye uğrar ve suyunuza karışır. recovery işlemleri sizin prosesinize uygun olarak düşünülür ve yapılır. beton yapmak için bir standart olması lazım küçük bir araştırma ile bu standart ASTM C94 olduğunu gördüm ancak proses suyu geri kazanmak ister istemez bilgi ve araştırma ister çünkü yaptığınız ürün veya ürünlerin eninde sonunda bir ömrü olacak sadece pH değerine göre bu işlemleri yapamazsınız evet doğrudur pH belirli bir değerde olması lazımdır ki pH>5 olması gerekir. belirli bir Cl , SO4, çözünmüş toplam katı madde ve diğer birçok parametre bakılması gereklidir. yukarıda yazdığım standartta bakarsanız ona göre yapılabilir.

Birde kanımca bu sadece varsayım ben işim gereği olayları hiç bir zaman ihtimallere bırakmam ancak pH ve çözünmüş katı miktarı uygun olduğunda olabilir gibi geliyor ama ben olsam şunu yapar veya yaptırırdım standartın belirlediği belli başlı elzem analizleri bir teknik rapor eşliğinde yaptırırdım . Çünkü bir defa yaptıracaksınız ve aklınızda bir soru işareti kalmayacak.

Çünkü benim gördüğüm bu iş için demiyorum kulaktan duyma bilgilerle hareket edip veya prosesler yapılıp sonradan insanların içinden çıkamadığı durumlar oluyor. bu problemleri tesis içinde prosesle yaşıyor veya il müdürlükleriyle problemler yaşıyorlar.
saygılarımla
iyi çalışmalar
 
Faruk Bey, anlamadığım bazı yerler var, yıkama suyunu biriktiriyoruz demişsiniz. Bu birikinti = su+kum+çimento+( belki +kireç) . Birikinti de kum ve çimento karışım olarak hemen çöker. Zaten harç karıştırılmadığı taktirde bile bu çökme hemen gerçekleşiyor. Üstte biriken su gayet berrak bir su oluyor. Bu suyu tekrar beton üretiminde kullanamıyor musunuz ? Çökelen çimento ve kum karışımına da gereken miktarda tekrar çimento ilavesiyle harç elde etmek mümkün olur zaten.
 
betonun içinede çeşitli kimyasallar katılıyor diye biliyorum. ama bu kimyasalların ne olduğu, toksik olup olmadığı hakkında bir fikrim yok. dolayısıyla eğer toksit etkisi varsa suyunuzunda çok masum olduğu söylenemez :) her ihtimale karşı analiz yapılıp ona göre karar verilmeli
 
suyu geri devirli kullanmayı düşündünüz mü hiç ? çıkan katı atıkları da belediyenin ilgili yerlerine dökebilir veya ocaklara gönderebilirsiniz..
 
@İsmet Arslan
atık suyu arıtma sisteminde çöken katı maddeyi tekrar kullanmak doğru mu ? tekrar düşünelim
 
3 yıl baraj projelerinde çalıştım, durumu kısaca özetliyorum il çevre müdürlükleri sadece alıcı ortam deşarj suyuna bakar, havuzu büyük tutup çöktürmeyi sağlamak gerekir ne yaparsanız yapıp çökeltim süresi kısa olursa ÇÖKMEZ... alıcı ortama verdiğiniz suyun analizi yapmalısınız içerisinde kontrol etmeniz gereken 4 parametre vardır, PH,YAĞ,AKM,KROM bunlardan baş ağrıtacak olan her zaman AKM 'dir. Düzenli aralıklarla bu havuzları temizletmek gerekli bunun dışında temizlediğiniz malzemeyi sistemde kullanabilirsiniz(eğer becerebilirseniz) yok kullanamazsanız şantiyede iseniz durumunuz vahim atacak yer yok mecbun KURUTMA YÖNTEMİ yani toprağa vermek herhangi bir denetimde de biz sistemde kullanıyoruz diyeceksiniz. Geri SÖYLENEN HERŞEY BOŞ...
 
@tkaracayli
Bu anlattıklarımın teori olduğunu kim söyledi sen çalışmış olabilirsin ama bizde çalıştık bu konuda. harç maddesi dışında suya birşey karışmadığı sürece hiçbir problem yaşanmaz. iş kaliteli olsun diyorsanızda bu malzeme dolgu olarak kullanılabilir. Diğer yorumlarda söylenen belediye alanlarına atmak bir sürü resmi iş gerektirir. Yeni çıkan deşarj şartlarına göre bu suyu çevre müh. olan ünilerde zaten test ettirmek gerekiyor.(Geri Devirli kullanmalarda)
 
konu biraz karışmış gibi. atıksu, havuzlarda biriktirilir ve alıcı ortama veya kanala deşarj edilmeden geri kazanılarak betonun üretiminde tekrar kullanılır. havuzda biriken katı maddeler üç tarafı çevrili beton zemin üzerinde kurutma yatağına alınır, ardından lisanslı alanlarda veya ocaklarda bertaraf edilir. yukarıda kimyasalların karışması bahsi geçmiş. suya kimyasal karışması söz konusu evet ancak bu durum beton kalitesi ile ilgili. Evsel nitelikli atıksularda foseptikte biriktiriliyor veya kanala veriliyor ise DKRR alırsanız ve durumu resmiyete kavuşturursunuz. durum böyle değilde havuzdan sonra pek mantıklı olmasada suyu geri kazanmıyor ve alıcı ortama deşarj yapıyorsanız, resmiyete Deşarj izniyle bağlama aşamasında ilgili parametreler ph, yağ, krom, akm analizlerini yaptırmanız gerekecek. Sahada durum böyledir.
 
Üst