• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Beton santralinde mikser yıkama suyu dinlendirme havuzu

Mert Uğraşkan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Haziran 2014
Şehir
Trabzon
Firma
Hitachi Zosen Inova ve MAKYOL İş Ortaklığı
Herkese Merhabalar ,

Leed Sertifikası süresince yaptığımız çalışmalarda tesisimizin betonunun temin ettiği tesisi denetime gittik ve ilginç bir durumla karşılaştım. Beton santralinin dinlendirme bölgesinin fotoğrafını ekte sizle paylaşıyorum. Hiç bir ön işlem olmadan direk buraya yıkama suyu geliyor. Bu tesis için yaptırılması yada uygulanması gereken bir izin süreci yada kesinlikle olması gereken bir proses var mıdır? Leed sertifikası süresince ki bakış açımız bize temin edilen ürünlerinde takibini ve çevreye olan zararlarının önüne geçebilmek. Bu bakış açısıyla baktığımızda fotoğrafta neleri ön plana çıkarabiliriz? Size danışmak istedim. Önemli olan 2 şey var, buraya gelen yıkama suyu hiç bir ön işleme tabi değil ve su tekrar pompalarla yukarıya devirle tekrar yıkama suyu olarak kullanılıyor.
 

Ekli dosyalar

  • 9a3c3d48-4704-4d48-bf4b-c49c6f12a29e (1).jpg
    9a3c3d48-4704-4d48-bf4b-c49c6f12a29e (1).jpg
    283.6 KB · Görüntüleme: 72
Mert Hocam merhaba,

Normalde danışmanlık hizmeti verdiğimiz beton santrallerinde kademeli şekilde havuzlar mevcut. Bu havuzlardaki sular üretimde kullanılıp tekrar havuza geliyor ve böylece atıksu deşarjı olmuyor. Ancak şöyle bir gereklilik mevcut. 2018/14 sayılı AAT Proje Onay Genelgesi kapsamında üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından Teknik Uygunluk Raporu hazırlanması gerekiyor. Bu rapor hazırlandıktan sonra İl Müdürlüğüne sunulması ve sonrasında "AAT Proje Onay Muafiyeti"nin alınması gerekiyor. Dışarı deşarj olmadığı için çevre izni kapsamında olmuyor ama "kapsam dışı" seçeneğini seçtiğinizden ötürü ilgili dosyaları İl Müdürlüğü sizden talep ediyorlar.

Yine de bu işin uzmanı @Olgaç Sürmelihindi Hocam da yanıtlarsa tüm soru işaretleri gitmiş olur aklınızdan.
 
Mert bey merhaba, Cem üstadım gerekenleri açık bir şekilde söylemiş. Çökelim havuzları; gelen suya göre dizayn edilmesi gerekir ve kademeli şekilde şu temizlenerek diğer bölmeye geçmesi gerekmektedir. Bir de çökeltim havuzunda kesinlikle sızma meydana gelmemesi ve geçirimsiz olması gerekir. Suyu dinlendirerek ve ızgara sistemi ile yapilacak işlemlerde hem çamur çökelmesi daha iyi olur hem de suyu verimli şekilde proseste tekrar kullanabiliriz. Burada önemli olan gelen su içerisindeki çamuru dinlendirerek çok iyi çöktürmek ve alıcı ortama deşarj yapmamak. Siz de su dinlendiriliyor mu
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Tam olarak şöyle, bu havuzlar var fakat tüm tesiste bir eğim verilmiş fotoğraftaki alana doğru su geliyor hiç bir dinlendirme olmadan orada ki kanaldan devam ederek yamaçtan yapay göle gidiyor. Dikkatli bakınca konuda ilk paylaştığım fotoğraftaki alt köşedeki gri renklerden suya girdiği nokta belli oluyor. Yıkama suyunun asıl dinlendiği yer yapay gölün kendisi olarak düşünüyorum. Bende dışarıdan bir göz olarak baktığımda anladığım bu. Gölün tabanıyla alakalı bir geçirimsizlik yada herhangi bir çalışma olduğunu düşünmüyorum.
 

Ekli dosyalar

  • yıkamasuyu.png
    yıkamasuyu.png
    1.2 MB · Görüntüleme: 70
  • IMG_8079.JPG
    IMG_8079.JPG
    631.9 KB · Görüntüleme: 69
Hocam merhabalar,
Bahsettiğiniz yapının bir havuz olarak değilde lagün olarak değerlendirilmesi daha uygun olacağı kanaatindeyim. Bu durumda da Teknik Uygunluk Raporu hazırlatabilirsiniz. Burada önemli olan sizin lagün yapınızın zemin durumu ve suyun karakteristik özelliği. Belki teknik uygunluk raporunda çevre mühendisliğine ek olarak inşaat veya jeoloji mühendisi istenebilir. Arıtma tesisi genelgesinden muaf olacağınızdan ÇŞİM 'in son kararına göre hareket etmek daha uygun olacaktır.
 
Yani aslında öğrenmek istediğim bu raporun kesin olması gerekli mi ? Zemin durumu ve suyun özelliği demişsiniz, bunların özelliklerinin neye göre nasıl olması gerektiğini hangi yönetmelikten bakabilirim?
 
Hocam suyla ilgili analizler yapılıyor. SKKY tablosu yok, benim en son yaptırdığımda bakılan parametreler: AKM, Cr+6, KOI, pH ve Yağ Gres. Bu parametrelere giriş - çıkış olarak bakılmış. Sınır değeri yok. Buna ek olarak; Yapı Malzemesi Laboratuvarı tarafından atıksuyun geri kazanımıyla üretilen beton ve temiz su ile üretilen beton için basınç dayanımı testleri yapılmış. Dediğim gibi bu olay, havuz tipi sistemler için. YgTK hocamın dediği gibi; sizin durum bir tık farklı bizden. Lagün konusu başlı başına adımları değiştirebilir. Yine en doğru işlemin il müdürlüğü ile görüşmek olduğunu düşünüyorum.
 
Konuyla alakasız ama beton mikseri yıkama alanı örneği olan varsa fotoğraf olarak veya çizim olarak atabilir mi teşekkürler
 
Üst