• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bilirkişi Rapor Formatı

Fulya Ballar Sevinç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Nisan 2012
Firma
BASKİ
Arkadaşlar çevre kirliliği ile ilgili bir konuda bilir kişi olarak atandım ama formatı nedir neler yapılması gerekiyor bilmiyorum.Bilen arkadaşlar varsa yardımcı olursa çok sevinirim.
 
@CMNet Okuru
selam Ali Osman Bey . ben doğuda bir Toplum Sağlığı Merkezi'ne 2 ay önce doktor olarak atandım. Bölgede Belediyenin uygunsuz çöp dökme alanı olarak kullandığı bir mera mevcut. Savcılık beni bilirkişi olarak atadı ve atıkların çevre ve insan sağlığı üzerine olan etkilerini inceleyip bir rapor hazırlamamı istedi. Ben bölgeyi incelediğimde vahşi depolama alanının Dicle nehrine 1.5 km civarında ve en yakın yerleşim birimi olan köye de yaklaşık 2 km uzaklıkta olduğunu gördüm. Köye giden yolun hemen altındaki vadiye atılan çöpler yakılınca yoldaki araç görüş mesafesini de etkilediği oluyormuş. Sizden ricam, daha önce böyle bir konuda hiç rapor düzenlemediğim için, elinizdeki rapor örneğinden bana da göndermeniz. En azından fikir edinmiş olurum. Şimdiden teşekkür ederim. mail adresim emrebb@gmail.com
 
Bende daha önce bilir kişi olarak bi davaya atanmıştım. Öncelikle başlık olarak savcılığa hitaben bir başlık attım sonra dava numarası, dava konusu, müşteki, şüpheli olanları yazdım. Daha sonrada dava konusunda kanun yönetmelik genel bilgiler ve kendi kaanatimi yazdım sonuç bölümüne ve bitirdim.Kabul etmişlerdi o zaman
 
@CMNet Okuru


a) Başvuru tarihinde fiil ehliyetine sahip olmak,
b) Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olmak,
c) Affa uğramış, ertelenmiş olsa dahi Devlete karşı işlenen suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs gibi bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından biriyle hükümlü bulunmamak,
ç) Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış olmak veya sanat icrasından geçici olarak yasaklı durumda olmamak,
d) Daha önce kendi isteği dışında bir bilirkişi listesinden çıkarılmamış olmak,
e) Komisyonun yargı çevresinde oturmak veya meslekî faaliyetini icra etmek,
f) Başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmamak,
g) Meslek mensubu olarak görev yapabilmek için mevzuat tarafından aranılan şartları haiz olmak,
ğ) Mesleğini icra edebilmek için herhangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için, kayıtlı olunan meslek kuruluşunun mevzuatına göre bilirkişilik yapabilmek için uzmanlık alanını gösteren sertifika, uzmanlık belgesi, yetki belgesi ve benzerlerinin alınmasının zorunlu olduğu hallerde bu belgeye sahip olmak.
 
@CMNet Okuru

Ali Osman Bey mailden ziyade buradan paylaşırsanız bizler de yararlanırız. saygılar.
 
meraba arkadaşlar çevre kirliliği moloz ve inşaat atıkları ile ilgili bir konuda bilir kişi olarak atandım ve benden rapor hazırlamam isteniyor. böyle bir raporu daha önce hiç hazırlamadım.bu raporun bir formatı varmı ve nasıl hazırlanması gerekiyor .yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler
 
arkadaşlar öncelikle belirtmeliyim ki burada raporlar paylaşmak isterdim ancak bilirkişi raporları özel mahekem raporları olduğu için burada paylaşım yapılması doğru değildir. hatta suçtur. zira raporlarda firmalara ait özel bilgiler ticari sır niteliğinde bilgiler bulunmaktadır. o yüzden kusura bakmayın örnek paylaşım yapamayacağım. bunun özel bir formatı yok ama dava konusuyla ilgili yazman gerekeniz neler dikkat edilmesi gerekenler neler gibi dava konusuyla ilgili biraz detaylı mesaj atarsanız yardımcı olabilirim esra hanım
 
öncelikle tesekkür ederim. bir vatandaşımız moloz atıklarını isteğine göre bos bir alana boşaltmış ve bu konu mahkemelik olmuş bununla alakalı bilir kişi raporu hazırlamam istendi. bu şekilde bir rapor hazırlamadığım için nasıl yapılacağı konusunda bir bilgim yok.
 
@esra kokturk
hiç bir şey bilmiyorum ama ben olsam yönetmeliği yazardım yapılması gerekeni ve uygulananı yazardım. Bağlı olduğu belediyenin en yakın döküm alanının kordinatlarını çıkartır sunardım. tabi dediğim gibi hiç yapmadım yazmadım sadece gelişi güzel yorumladım :)
 
@esra kokturk

Bu konu hakkında bir fikriniz yoksa bilir kişi değilsiniz. Daha önce bu konuda çalışma yapmış birilerinden destek almanızı tavsiye ederim.
 
@esra kokturk
esra hanım, mahkeme tam olarak sizden ne istiyor önce onu öğrenin. bunun doğru olup olmadığını mı soruyor. yoksa bunun kirlilik değerinimi soruyor, türk ceza kanununda çevreye karşı işlenen suçlar kapsamında belirtilen hükümleri hakkında mı soruyor. çevre mevzuatı açısından değerlendirmemi istiyor. temizleme için gerekenleri mi soruyor daha birçok şey yazabilirim. bunlar sizin hazırlayacağınız raporu ona göre etkileyecektir. siz mahkemeden tam olarak nasıl bir rapor isteniyor ne soruluyor onu öğrenin. bu arada ilgili tck kanun linki paylaşıyorum. buna bakın çevreye karşı işlenen suçlar 181. maddede başlıyor.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
- dosya no, bilgisi, vs
- dosyada mevcut evraklar ve bilgileri
- konu ile ilgili tespitler, yönetmelik,

vs, gibi başlıklar olabilir.
 
@Serkan Çiçekay
Çok doğru bir tespit. Bilir kişi olmak için 3 yıllık mesleki deneyim şartı var. En az 3 yıllık bir mühendis moloz ile ilgili yorum yapamıyorsa ya da konu geldiğinde ilgili mevzuatları yorumlayamıyorsa, neden bilir kişi olur ki? bilir kişiliği sadece ticari olarak yapmayalım arkadaşlar. vebali ve sorumlulukları büyük. lütfen dikkat.
 
merhaba, bilir kişi olmak sizce mantıklı mı? bu işi yapanların yorumunu rica ediyorum. Emeğinizin karşılığını alabiliyor musunuz?
 
Üst