• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bir işletme sorunu, çamurla alakalı.

Yalçın A.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Kasım 2014
Firma
Freelance
Merhaba arkadaşlar.
İşletmesiyle ilgili ufak düzenlemeler yaptığım bir arıtma tesisi var. Bir ünitesinde yenileme yaptık olumlu sonuçlar alındı, teslim ettik geldik. Şimdi bir blower arızası sebebiyle tam kapasite çalışamıyor, git gide kötüye gidiyor bazı işler. Kısaca izah etmeye çalışayım;
4000 mg koi/l, 500 m3/gün (maks.), 350 m3/gün (ort) olarak boyutlandırılmış, bir adet 700, iki adet 350 m3, toplamda 1400 m3 havalandırma havuzu hacmi olan bir tesis bu. Yaklaşık 3-4 gün arası değişen bekleme süreleri var gördüğünüz gibi. Bu açıdan sıkıntımız yok. Şarap atıksuyu geldiğinden renk sorunu vardı, yerinde tecrübe ettik, suyu herhangi bir ek işlem gerekmeden renk ve koi parametreleri açısından deşarja uygun hale getirdik.

Yalnız bu blower sorunu... burası yurt dışı bir iş. Bütün ekipman tamirlerinde Türkiye ile görülüyor işler ve ayları buluyor bazen bazı ekipmanların tamir edilip yerine ulaştırılması.

Şimdi havuzlardan 700 m3 olanını boşaltmak gerekecek, bu en az 200 m3 çamuru kaybetmek demek fakat yakında büyük miktarda içki üretimi kaynaklı atıksu gelecek (her mevsim tekrarlanan bir döngü bu, şu an su almıyor ama maksimum debide alacak yakında). Bir ayı bulacak bir süre zarfında bu büyük havuzdaki çamuru küçük havuzlardan birine, olabildiğince az kayıpla aktarıp burada yaşatma olasılığımız nedir acaba?

Düz mantıkla, %30 civarı çamur içeren 700 m3, 350 m3 içine sığdırıldığında bu küçük havuzda %90 hacim indeksinde çamur demek oluyor ki pratikte imkansız. Bunun en fazla %50 olabileceğini sanıyorum, yanılıyor muyum? Şimdiye kadar böyle ayrı bir havuzda yoğun halde çamur yaşatmış olanınız ya da çamur işleme ekipmanı arızası sebebiyle aşırı yüksek çamur oranlarıyla çalışmak zorunda kalmış olanınız var mı acaba?

Bu çamur şu an önemli çünkü şarap suyunun bir gün dahi derelerini renklendirmesine tahammülleri olmayan bir yerel halk var ve biz tesiste çamur biriktiremedikçe işletme koşullarını esnetme şansımız kalmıyor.

Uzun olmuş yazdıklarım, okuyanlara teşekkür ederim.

Ben ne yazık ki orada çalışmıyorum, danışmanlık yaptım ve işim bitti. Basit bir çöktürme sorununu tespit ettik ve çamuru uygun değerlerde tutması için operatörü bilgilendirdik. Tesisin projesi de benim tarafımdan hazırlanmadı. Kendi tespitim dışındaki hiçbir şeyden sorumlu değilim şu anda. Bu açıdan sorumluluğum yok ancak açıkçası oradaki operatörün çekebileceği sıkıntıları engellemek istiyorum, kendisinin hatrı var. Neyse bunlar gereksiz ayrıntı. Ek bir havalandırma mümkün değil, tesise çok yoğun kirletici içeren ama çok az debide atıksu girişi var, günde 50 m3 kadar, çamuru yaşatmaya yeter.
Operatör benden gelen tavsiyeleri uygulayacak. İnisiyatif bende diyelim gitsin. Şu halde:
Hava kısmı sıkıntılı, yeni bir blower arızası olursa dörtten üçe düşen blower ikiye düşerse asıl sıkıntı o zaman başlar.
Ben çok uç bir şey olmazsa çalışabileceğim azami çamur konsantrasyonunda çalışıp bir aya yenilenmiş blower ile bütün o sıkıntılı atıksularla başa çıkarım diye düşünüyorum ama bu olağandışı işletme koşullarıyla ne kadar konsantrasyona çıkmalıyım, pratik ve uygulanmış bir değer bilsem yetecek.
 
Yoo, sorduğum bu değil kesinlikle. Atıksu depolamak neden bir seçenek olsun ki? Tek bilmek istediğim çamuru üçte bir hacime sıkıştırmanın ne kadar mümkün olduğu. Gelen suyu durdurmak bir seçenek değil.
 
Belki bu mümkündür ama benim tahminim veriminde ciddi anlamda düşüş olur yönünde. Dolayisiyla yine çözüm olmaması demektir.
 
Henüz yanıt bulamadığım ve benim için önemli olan bu konuyu beni mazur görmenizi rica ederek üstte tutmak istiyorum. Her tür benzer tecrübeniz faydalı olacaktır. Yoğun çamur oksijen verilmesine rağmen septikleşir mi? Çökelme kabiliyeti azalır mı? Tutabildiğim tüm çamuru sistemde tutmayı düşünüyorum. Beklenmedik bir durumla karşılaşır mıyım?
 
Yalçın Bey yüksek yoğunluktaki çamur içsel solunuma geçecektir. F/M oranını sabit tutmanız gerekiyor. Anladığım kadarıyla yeterli besin olduğunu söylüyorsunuz fakat yeterli alan olmadığı için havalandırma tankındaki çamur oranı besine göre çok çok yüksek olacağı için içsel solunum ile bakteri karakteristiği bozulacak ve ipliksi bakteri oluşumu gözlenecektir. Çökeltimde ve dolayısıyla arıtım verimde sıkıntılar yaşarsınız. Arıtmanızın çalışma prensibini tam bilmemekle birlikte SVI deneyinde gözlemlediğiniz çamur çökelmesinin yarıdan fazlası sistem için olumsuz etki yaratacaktır. Benim düşüncem boşaltacağınız 700m3 lük tanktaki çamuru her iki 350 m3 lük tankta da sadece maksimum değerlere gelecek şekilde (bence %50 idealdir) aşılarsanız en uygun verimi alacaksınız. Daha fazlası zarardır.
 
Yalçın Bey,

Anladığım siz F/M oranını sabit tutmak niyetindesiniz.Şunu söyleyeyim sizin sıkıntınız oksijen yetersizliğinden dolayı olacaktır.Siz iki havuzda işletseniz üç havuzda işletseniz tesisi yine de oksijen sıkıntınız olacaktır,değişecek olan alıkonma süreniz olacaktır.Eğer iki havuz işletirseniz oksijen eksikliğinin yanında havalandırma süresinin azalmasından dolayıda verim düşüklüğü yaşarsınız.Bunun yanında sisteminiz hidrolik olarak kaldırmayabilir.Atıyorum dağıtım yapınız ya da havuzunuz taşabilir...Çalışan blowerların kapasitesi yüksekse,çalışmayan blowerın kollektör hattına bir saplama yaparak blowersız havuzu havalandırabilirsiniz.Böyle bir imkanınız yoksa anladığım kadarıyla sisteminiz uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi,bu sistemde 2000-6000 mg/lt UAKM konsantrasyonlarına kadar çıkabilirsiniz.
 
Üst