• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bir işveren ne ister???

Ercan Koca

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2011
Firma
Karadeniz Holding
Değerli meslektaşlarım. Bu soruyu ilk mezun olduğum zamandan beri her zaman kendime sormaktayım. Ama hala mantıklı bir cevap bulamadım. Bir iş mülakatına gittiğimizde işveren sizden şunu şunu yapmanı istiyorum, deneyim istiyorum, sertifika istiyorum, yabancı dil istiyorum, kendini şu konularda geliştirmiş olmanı istiyorum, yurt dışı tecrübesi istiyorum. Tabi bunları yaparken belli bir yaşa gelmemeni istiyorum, şu şartlar altında çalışmanı istiyorum vs. vs. vs. Der de Der... İş veren her zaman bir şeyler ister. Ya arkadaş tamam siz istiyorsunuz da peki bu kadar şey istedikten sonra iş arayana ne vereceksiniz???
Size kendimden bu zamana kadarki görüşme yaptığım mülakatlarla ilgili örnekler vermek istiyorum...
Okuldan yeni mezun oldum ve doğal olarak iş arama sürecim ortaya çıktı. Belli bir süre iş aradım ve herhangi bir geri dönüş olmadı. Daha sonra birkaç yerden arandım ve görüşmeye gittim.
Benden istenilenler:
1- askerlik
2- yabancı dil ( varsa daha fazla, sadece bir tane değil )
3- belge (çevre görevlisi yada c sınıfı gibi )
4-tecrübe
Not: okuldan yeni mezun olduğumu söylememe rağmen
vs vs.
bunlar benden istenilenlerin bir kısmı. neyse bende doğal olarak bunların hiç biri olmadığı için pek olumlu olduğunu düşünmedim.
Bu gibi isteklerin hemen hemen aynısı gittiğim tüm mülakatlarda karşıma çıktı.
Bir gün işverene sordum. Eğer sizin istekleriniz hepsi bende olsaydı bana ne ne gibi sosyal haklar vericeksiniz diye...
Cevabı söyliyeyimmi arkadaşlar.???
asgari ücretten sosyal güvence, 1000 tl maaş (en fazla 1200 duydum). Sabah 8 akşam 7 , haftasonu da cumartesi tüm gün çalışma. ( sağolsunlar pazarı tatil ettiler. ) tabi bazı firmalar 2 haftada bir gün tatil veriyorlar.

İşte arkadaşlar ben bu sorunun cevabını bulamıyorum. BU NEDİR YA?

Ha arkadaşlar tüm işverenler mi böyle tabii ki hayır. Bazıları gerçekten karşındakinin durumunu anlıyor. Yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor. Ama bu çok nadir karşılacağınız bir olay...

Şuan ki halimi söyliyeyim size arkadaşlar. şimdide durum pek farklı değil.
Bende olanlar.
1- Askerliğim bitti
2- Bir yıla yakın yurt içi ve yurt dışı tecrübem var. ( iş güvenliği alanında) + 7 ay çevre danışmanlığı
3- C sınıfı uzmanlık ve çevre görevlisi
vs vs.
Bunları söylediğim zaman da hala eksikleri buluyolar. Ve şuan da 2000 lira bile vermeyi istemiyorlar. :) :)
( Hele ki geçen gün arandığım bir yerden benim istediğim miktarın çok azını vermek istedi ve yemeğin veriliyor yatacak yerde veriliyor, o yüzden çok paraya ihtiyacın olmayacak gibi bir şey söylendi :) :)

Tabi ki hala eksikliklerim var. Çok iyi bir yabancı dilim yok. ( çok iyi seviyede istiyorlar. Yurt içi yada dışı farketmiyor. Raporlama yapacak seviyede profesyonel bir yabancı dil istiyorlar. ) ve şuan yaptığım mülakatlarda da bu sebeple eleniyorum. eksiği bulmayı çok seviyorlar. ama olumlu yanları hiç dillendirme yok.

Evet arkadaşlar yorum sizin. Bir işveren ne ister???
 
işveren ucuz müfettiş gadget ister.

Birde bence artık mühendisler sadece iş aramamalı, aynı zamanda işveren de aramalı. Yani sömürge zihniyetine en uzak olan, hak hukuk bilen, size fayda sağlayabilecek işverenleri de bulmak zorunda mühendisler. Aksi takdirde sorun yaşamak çok olası ne yazık ki.

Yani kısaca işimiz bir adım daha zor, sadece iş değil uygun işveren de aramak lazım veya bunu bir kriter olarak bir kenara not etmek lazım.
 
bazı işveren sadece çevre mühendisi olmana bakıyor ama onunda ücreti ortada.
bende askerlik yok ehliyet yok yabancı dil yok herhangi bir sertifika yok iş deneyimi yok mezun olduğum okulu sormadılar vs. vs. :)
 
Çok paraya ihtiyacı olmayacakmış.. hakaret ediyorlar resmen..
 
Empati yaptım ben işveren olsam çalışanlarımın mutlu olmasını isterdim. canları sağ sağlık sıhhatlerinin yerinde olmalarını isterdim bence budur yani ;)
 
İşveren ister de ister ; donanımlı ol , yabancı dilin olsun , gündemi takip et , işyerini masraflı işlere sokma (Örn. çevre ile ilgili ) , az konuş + çok çalış , aza kanaat , bol özveri , aşırı fedakarlık ...derken sonunu göremedim tavsiyem şudur : kendin ol , işini iyi yap , isteklerini açık açık en başından söyle , herşeye boyun eğme , zam iste , kendine zaman ayırman gerektiğini söyle , yani sen de onun gibi iste de iste :)
 
Aşağıdakiler benim tahminim olup sektörüne göre değişebilmekle birlikte özetlemek gerekirse bence;

Aile şirketi tarzı ve/veya küçük ölçekli yerlerde işveren öncelikle senin ona ne kadar kazandıracağına bakar. Az maliyet ile çok gelir hesabı yapar. Burada genelde yeni mezun tercih etme olayı sıkça olur. Ancak çalışacak kişi yeni mezun da olsa, tecrübeli de olsa gözü açık olup sana şu kadar kazandırıyorsam şu kadar isterim diyebiliyorsa ve gerçekten de kazandırıyorsa yükselmesi mümkündür. Burada kişinin kazandırdığı para ile aldığı maaş arasındaki oranı hakkında kafasında bir netlik olması yararlı olabilir. Ancak belli bir ücrette anlaşılmışsa bir süre sonra ben sana şu kadar kazandırıyorum, öyleyse böyle zam istiyorum şeklinde bir dayatma yapılırsa bu sefer işveren farklı arayışlara geçebiliyor. Böylece başka bir yeni mezun istihdam edebiliyor veya yetiştirdiği personel yeterince tecrübe edindikten sonra orada kaçıyor. Bu böyle bir paradoks maalesef. İşveren de çalışan da maaş konusunda başından beri beklentilerini açık tutmalı ve hakkaniyetli davranmalı açıkçası.

Orta ve büyük ölçekli yerlerde şirkete ne kadar kazandıracağın için niteliklerin bir ön eleme faktörü oluyor. Küçük ölçekli yerler genelde maliyet analizi ile personel istihdam ederken, orta ve büyük ölçekli yerler bunu niteliklerle bağdaştırıyor. Alınan belgeler, eğitimler, tecrübeler, nitelikler ...vs Kişi bunları etkin kullanabiliyor mu ona bakıyor.

Büyük ölçekli yerlerde ise, eğer kendim yetiştireyim diye düşünmezse, tüm bunlarla birlikte tecrübe önemli oluyor

Tüm ölçeklerde torpilin, tanıdığın payı var mı ? Olabiliyor.
 
Kurumsal firmalarda çalışmayı öneririm. Aldığının karşılığını verirler yada verdiğinin karşılığı kadarını alırsın.. Uygulamalar biraz daha şeffaf ve doğru işliyor. Bu durumda fazla kafanızı yormanıza da gerek kalmıyor. Tabi bunu söylerken; kurumsal firma bulma yada kurumsal firma olma konusu da ülkemiz için var olan önemli eksikliklerden ...
 
bir işveren çok itiraz istemez, yeri geldiğinde haklıyken de haksız olmayı kabul etmeni ister, çok çalışıp az laf etmeni ister, mesailere kalıp birşey beklememeni ister, yeterki iş yürüsün senin psikolojini önemsemez....vb
 
Çalışan mühendislerin gözlemleri artıyor. Sitede patron mühendisler de var arkadaşlar. Ben az buçuk da olsa piyasada ne olduğunu, ne yapıldığını, nelerden vazgeçildiğini biliyorum/tahmin ediyorum. Ancak bunları sizden duymak çeşitliliği artıracak ve olaya tek gözle bakılmamasını sağlayacaktır.
 
Büyük kurumsal firmaları bilmiyorum ama küçük ölçekler paraya odaklı çalışıyorlar para kazandırabiliyorsan senden iyisi yoktur onlar için
 
senin ona para kazandırmanı bekler, ancak ondan sonra sana istediğin maaşı belki verir. Senden 3-4 iş aynı anda yapmanı bekler. çok emek sarf edip az maaş ile işine en motive olacak şekilde devam etmeni ister, evdeki sorunlarını işe yansıtmamanı ister, her sorusuna anında cevap vermeni pratik zekaya sahip olmanı ve her zaman her soruna bir cevabın ve yapıcı bir fikrin olmasını bekler... kısacası bekler de bekler:)) BENCE tabii
 
Bu soruya cevap verirken öncelikle herkes işveren gözüyle bakmalıdır olaya , ben bir iş veren sem " her zaman en iyi performansı ister ama hiç bir zaman hakkettiğini vermem."
Çünkü ticaret mantığında , patron - işçi arasında her zaman bu vardır. hiç kimse de bana bu şekilde yaptığım için beni sorgulayamaz bu benim hakkım çünkü ben patronum. Ancak unutulmamalıdır ki siz işçi statüsünü ben patron statüsünü seçtim , seçim sizin elinizde. Bir diğer konu herkes işe girmek için küçük maaşlar talep ederse maalesef güzel ülkemizde her zaman mühendislerin maaşları hep böyle kalacak. Yıllardır mühendis olmak için verdiğiniz emeğe önce kendiniz saygı duyun ve hakkettiğinizi isteyin.
 
Her zaman söylenen şeylerden biriside şu; kendi iş yerinmiş gibi çalış, sabret istediğin maaşı verecek durumda değiliz ileride daha iyi olur inşallah. 2 yıldan beri yapmadığım iş kalmadı (muhasebe,servis şoförlüğü, kamyonla hurda almaya gitmek de dahil). Ama en ufak bir anlaşmazlıkta benim işim böyle ister çalış ister çalışma diyebilen bir özel sektör var karşımızda.
 
Üst