• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bira atıksularının aerobik arıtımı

Armağan Salabaş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Nisan 2009
Şehir
İstanbul
Firma
Enta Mühendislik
Merhaba arkadaşlar
Anaerobik den sonra aerobik arıtım uygulayacağımız 400 m3/gün bira endüstrisi atıksuyu için aerobik arıtmada alınması gerekli katsayılar hakkında yardımcı olur musunuz?
En doğru arıtma yöntemi seçimi ne olur sizce?

Aerobik girişi değerlerimiz:
BOI5: 3420 mg/lt
KOI: 5200 mg/lt
TSS: 93 mg/lt
 
Anaerobikten sonra bu değere düşeceğini öngörüyoruz. Anaerobik girişinde BOI 34200 ve KOI 52000 olarak geliyor.
 
vav. çamur gibi,

En doğru arıtma yöntemi : küçük deneme tesisleri bence, büyük masraftan önce.

vakit alır ama, sorun tecrübeniz de olur.

yada tecrübeli bir firmayla çok sıkı sözleşme yapmak.
 
Merhaba,

Anaerobik arıtmada verimi %90 almışsınız ama 80-85 arası düşünmekte fayda var.

Bendeki literatürde KOİ bazlı verim katsayısı (Y) 0,357 içsel solunum katsayısı kd ise 0,083 olarak geçiyor. Buna göre deşarj limitinizde azot ve fosfor yoksa 10 günlük bir çamur yaşıyla tam karışımlı aktif çamur işinizi görecektir.

Tabi ki burada bir yatırım söz konusu olduğu için pilot ölçekte deneme yapıp uygulamaya geçmek en doğrusu.
 
isterseniz bunu hali hazırda benzer arıtması olan bira fabrikalarını araştırarak, bu arıtmaları kuran firmalarla iletişime geçerek bir ön araştırma yapıp sonra eğer size yetersiz gelirse "daha iyi ne yaparız" sorusuyla pekiştirerek ilerleyebilirsiniz. Sonuçta yapılmış olanda hali hazırda bir bilgi birikimi ve tecrübe mevcuttur ve ortada endüstriyel ölçekte elde edilmiş sonuçlar vardır.

Bu yöntem işinizi görmezse birkaç büyük arıtma firmasıyla iletişime geçerek o firmaların görüş ve teorilerini alabilirsiniz. Teoride zaten anaerobik çıkışında aerobik bulunur. Bunu uzun havalandırmalı aktif çamur prosesi gibi düşünürseniz çamurunuz daha az olacaktır. Çıkış suyunun berraklığını arttırmak, kokuyu azaltmak gibi amaçlarla çamura zeolit dozajlanmasını da tavsiye ederim (çamur yakılarak bertaraf edilecekse bu yöntem istenilmeyebilir)
 
Tabii ki.....Bilgi verirlerse.
<<<...Sonuçta yapılmış olanda hali hazırda bir bilgi birikimi ve tecrübe mevcuttur ve ortada endüstriyel ölçekte elde edilmiş sonuçlar vardır.

zeolit ???
pratikte kullanılıyor mu?
 
@emin2

bilgiyi direk kullanan firmadan alamasanız bile fiyat teklifi isteyeceğiniz daha önce bu işi yapmış olan, anahtar teslim kurulumunu yapmaya aday firmadan edinebilirsiniz.

Onu da araştırmak gerek bira için. Pilot ölçekte test edilmiş, koku ve renk konusunda etkinliği bilinen bir malzeme. Yalnız eğer çamuru yakacaksanız alüminyum silikatlı bir malzeme olduğu için kazanın içinde istenmez. Özellikle akışkan yatakta. Haliyle yakarak bertaraf edilemeyebilir zeolitli çamur.
 
Literatürde araştırma yapmaya çalıştım boyutlandırmaya yönelik çalışma bulmak mümkün olmadı. Firmalardan teklif istemek zor bir durum kendimiz de aynı sektörde olduğumuzdan. Anaerobik için yurt dışından teklif aldık o firma da %90 verim alınacağını belirtmiş buna göre aerobiğe giriş değerleri aldım. Literatürde bira için çalışma Anadolu Efes'in anaerobik ünitesi için var maalesef...


@hakanme

Bu katsayı değerlerinin olduğu çalışmayı paylaşabilir misiniz?
 
Üst