• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Birliğimiz ile SGK arasında protokol imzalandı

İbrahim Uysal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Mayıs 2011
Firma
Sistem Mühendislik Dan. İnş. Mad. Orm. Nak. İth. İhr. Em. San. ve Tic A.Ş.
TMMOB‘de 31 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirilen imza töreninde protokol TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdür Vekili Cüneyt Olgaç tarafından imzalandı. Törene TMMOB II. Başkanı Züber Akgöl, Yürütme Kurulu Üyeleri H. Can Doğan, Ayşe Işık Ezer ve TMMOB Hukuk Danışmanı Nurten Çağlar Yakış ile SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Dairesi‘nden Yakup Süngü ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Abdulkadir Kulu katıldı.
Protokole göre, TMMOB her yıl mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin asgari ücret seviyesi belirleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu‘na bildirecek. Mühendis, mimar ve şehir plancıları belirlenen asgari ücretin altında çalıştırılamayacak.
Sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakan kayıt dışı istihdam ve emeklilik haklarının eksik tesisine etki eden ücretlerin SGK‘ya eksik bildirimini önlemek amacıyla imzalanan protokolle mühendis, mimar ve şehir plancıların sosyal güvenlik haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmiş olacak.

Benim anladığım SGK primleri yüksek yatacak ama maaş aynı kalacak?!?
 
Umarım sadece kağıt üzerinde kalmaz, denetimlerle birlikte sürekli kontrol altında tutulur.
 
Eğer uygulanırsa güzel bir şey. Çünkü bugün maaşı asgariden yatan bir çok meslektaşımız var aldığı ücret farklı bile olsa. Tabi bu bankalardan kredi almadan tutun da emekliliğe, işsizlik sigortasına kadar bir çok alanda sorun olacak. O yüzden zaten mümkün olduğunca bu konuda işverene izin vermemek gerekiyor. TMMOB ile SGK arasında böyle bir anlaşma olduysa ve uygulanabilirse çok iyi olur.
 
bu uygulamayı daha öncede duymuştum. aynı iş yerinde farklı iş kollarına aynı ücret ödenemez şeklinde geçiyordu.. buna göre aşcı ve buaşıkcı aynı maası alamaz gibi bir durum olmuştu. işini takip eden muhasebecilerde bunu görüp biz istemeden maaşımızı yüksekten aldığımızı gösterdiler sgk'ya zaten
 
bu uygulama ne zaman uygulamaya dökülecek ve düşünülen asgari ücret ne olacak bir çok arkadasım yüksek maas almasına rağmen asgari ücretten gösterilmekte maaşı...
 
bu uygulamayla mühendislerin işverene maliyeti yükselecek.ama 800 TL maaşa danışmanlık firmasında çalışan çevre mühendisleri bundan etkilenmez galiba :(( maalesef ağlanacak haldeyiz.çok merak ediyorum, 2.000 TL maaş alan çevre mühendisi var mı?
 
@Ümit Ant

Biz Çevre Mühendisleri acıların çocuğu Emrah rolünden çıkmadığımız sürece zor o miktar. Ancak patron maaş vermez çalışan alır. Bizler hakkımızı aradığımız ve restimizi çektiğimiz sürece daha fazla bile alınabilir ki örnekleri çok. Ben sizin dediğiniz miktara çalışmam çünkü o paraya daha rahat ve riski az işler var. Patronda bunu bildiği için hakkını verecektir. Yeter ki istemeyi bilelim :kötü:
 
Ben bazen utanıyorum meslektaşlarımın iş yok bize kötü muamele ediyorlar dediğini duyduğum zamanlarda. Bu onun ayıbıdır çünkü kendini ve mesleğini iyi anlatamamıştır o nedenle bu konuma düşülmüştür.
Artık bir çevre mühendisininde MÜHENDİS olduğunu kabul etmesi ağırlığını koyması gerekir ve hak ettiği paranın altında çalışmaması gerekir.
 
@Temel Atik
bu temenniler çok güzel, hepsine katılıyorum.mesleğimizi anlatmaya çalıştığımız kişi yani patron da bir çevre mühendisi.benim sınıf arkadaşım kurduğu firmada bana 800 TL maaş teklif etti.işte buda gerçekler.olması gerekir, yapılması gerekir, biz mühendisiz, bizi kimde yıkamaz diye yola çıktığımızda hep duvara çarpılıyor.pek çok firma zorunlu olmasa çevre mühendisi çalıştırmıyor.zaten istihdamı az olan mesleğimizin sgk primlerinin tam yatırılması ile birlikte iyice azalacağını düşünüyorum.çevre mühendisi çalıştırması zorunlu firmalar hariç.sırf sgk primi tam yatacak diye maaş düşürülmesine bile gidilebilir!bütün bunların mesleğimizi iyi anlatamamakla, ajitasyon yapmakla inanın alakası yok.işveren kendisi çevre mühendisi bile olsa personel maliyetine bakıyor ve minimum giderlerle çalıştırmak istiyor.maalesef bunlar gerçek!
 
@Ümit Ant
İşte demek istediğim aslında bu firmalarda çalışmamak. Biraz dişimizi sıkmak ( ki bu tek kişinin başarabileceği birşey değil ) daha sonra mecbur kalacaklar. Özellikle yeni mezun arkadaşlar bu konuda dikkatli olmalı sen yenisin al sana bu para diyen firmalara hayır diyebilmeli yada şimdi bu para olur ama 2 ay sonra en az iki katını isterim diyerek işe başlamalı. Danışmanlık yapan arkadaşların ( en az parayı onlar alıyorlar) sorumlu olduğu firmalar ile ilişkilerini iyi tutmaları ve vazgeçilmez olmaları gerekiyor. Bu patron için gözdağıdır ve patron içinde vazgeçilmez olmanın yoludur. Bu sayede istenilen ücretler patrondan zorda olsa alınabilir.
 
@İbrahim Uysal
Arkadaşlar ben bunu 170 sgk yı arayarak sordum ama oradaki hiç kimsenin bu protokolden haberi yok ellerinde resmi bir kayıt olmadığını söylediler,anlaşılan hepsi yapılanların faso fiso.SGK kendi işlerini düzgün yapamıyorki kaldıki bizim sgk ödemelerini kontrol etsin benim sigorta yatanı askeri ücret yatıyor hani nerde bu SGK.
 
Üst