• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bitirme Projeme yardım

mmtkarayel

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Aralık 2015
Firma
Yok
Merhaba sayın arkadaşlar. Bitirme projem olan Organize sanayi bölgelerinde ki sektörlerin su ihtiyaçları hakkında araştırma yapmak. Bu sektörlerin su ihtiyaçlarına alterenatif bulma veya geri kazanım suları ile temin etme amacıyla araştırma yapıyoruz. Fakat bizzat gidip bazı fabrikalarla görüşme yaptıgımız da kullandıkları suyun kalitelerini öğrenmek istediğimiz de bize yardımcı olmadılar. Bizim aradığımız sektörel bazlı su ihtiyaçları bunlar; m³ cinsinden olur, kalite açısından olur. Yardımlarınızı bekliyorum.
 
@mmtkarayel

Su miktarları sektör dışında makine parkuruna göre de değişiklik gösterebiliyor. Danışmanlığını yaptığım tesislerden örnek verecek olursam; günlük kapasitesi 10-12 ton olan ve kumaş boyama faaliyeti gösteren firma için yaklaşık 1000-1500 m³/gün su ihtiyacı doğuyor. Aradaki farklılığın sebebi ise, tesis içerisinde soğutma suyunun geri döndürülerek kullanılmasını gösterebiliriz. Günlük yaklaşık 50 ton kimyasal üreten bir tesiste ise 200 m³/Gün su ihtiyacı doğuyor. Tabi bu miktarların içinde her ne kadar küçük bir yer tutsa da evsel nitelikli atıksular da var.

Su tüketmeyen (kuru) çalışan bir tesis düşünecek olursak; 200 kişinin çalıştığı bir konfeksiyonu ele alalım. Burada günlük 200x0,15= 30 m³/Gün evsel nitelikli su tüketimi olacak. Her ne kadar kuru çalışsalar da, yapacakları bir kapasite artışı ile 400 kişiye çıktıklarında, günlük ihtiyaçları 60 m³'e çıkacak ve bu da önemli bir yere sahip olacak.

Sular kaynakları ise, maalesef yer altı kuyuları. Zamanla bu suların kaynağı son bulacak. Alternatif olarak kaynak önermem zor, araştırma yapmadım bu konu ile ilgili. Ama geri kazanım ile ilgili çok teknoloji var. Yine örnek verecek olursam; 1200 m³/Gün su ihtiyacı olan iplik üretimi gösteren bir tesisimize 1000 m³/Gün suyu tekrar kullanabilecekleri ileri arıtma teknolojisi kurulmakta. Bu da mevcutta 1 günde kullandıkları suyu, 6 günde kullanacaklarını ve oldukça büyük kazanç sağlayacaklarını gösteriyor.
 
@Cem Yılmaz
Çok teşekkür ediyorum aradığım bilgiler de tam sizin bahsettiğiniz gibi. Bitirme projesi kapsamında bizde bu yüksek hacimli su tüketen veya kurmak isteyene alternatifler bularak ileri arıtım sistemi (Membran gibi) veya OSB atıksu arıtma tesis çıkıs suyunu vermeyi düşünüyoruz. Bu fabrikaların şehir olarak bilgilerini de verebilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ediyorum
 
@mmtkarayel

Şehir olarak Tekirdağ.

OSB ile ilgili detaylı bilgileri Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nin Websitesinden alabilirsiniz. Bu bölgede onların arıtma tesisi var. Kaç tesis olduğunu, kaç m³ su geldiğini anlatabilen birileri çıkacaktır karşınıza.
 
Üst