• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bitkisel yağa ile kontamine olmuş atık tenekeler

fatih akcetin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mayıs 2010
merhaba arkadaşlar bitkisel atık yağlarla kontamıne olmuş atık tenekeler (örn: yemekhanelerden çıkan ayçiçek yağ tenekeleri) hangi kapsamda değerlendiriliyor. kontamine olmuş tehlikeli atık sınıfında mı yoksa geri dönüştürülebilir metal sınıfında mı ? bilgileriniz için şimdiden teşekkürler
 
Bitkisel atık yağlar tehlikeli atık sınıfında değerlendirilmemektedir. Bu sebeble tenekeleri de kontamine atık sınıfında yer almaz. Metal ambalaj olarak değerlendirilir. Ayrı biriktirilip ambalaj atığı toplayan lisanslı firmalara ve/veya belediyeye verilir.

Madeni atık yağlar ile bitkisel atık yağların karışımı söz konusu olursa o zaman yağ tehlikeli atık kapsamında, kutusu da kontamine olmuş tehlikeli atık sınıfında değerlendirilir.
 
@Can Avşar
Can Bey Merhaba,
Muftakta oluşan bitkisel atık yağları azaltmak için kullanılan filtreler tehlikeli atık olarak değerlendirilir mi peki? atık kodunu da net olarak belirleyemedik açıkcası.
 
Merhaba Uğur Bey,

Madeni atık yağ filtreleri 16 01 07 kodu altında göndermekteyim. Bitkisel atık yağ filtresi bu sınıfta yer almayabilir. Lisanslı tehlikeli/tehlikesiz atık bertaraf firmalarını arayarak bilgi alabilirsiniz.. (Örneğin, İZAYDAŞ, SÜREKO, EKOLOJİK....)
 
Merhaba, konu biraz eskide kalmış ama şöyle bir şey farkettim; bazı yerlerde geri dönüşüme gönderilebilecek metallerde atık bitkisel yağ tenekeleri (boş tenekeler) gösterilirken bazı yerlerde de yağlı malzeme oldukları için geri dönüşüme atılmamaları gerektiği yazıyor. Sizce bu malzemeler ne yapılmalı?
 
Bitkisel Atık Yağlar suya karışması halinde ciddi kirliliklere sebep olabilmektedir. Bu sebepten ambalajlarının da 15 01 10* atık kodu ile gönderilmesi doğru olacaktır diye düşünüyorum..
 
Ben de bu şekilde olur diye düşünmüştüm ama ciddi ciddi hazırlanan sunumlarda ambalaj atıklarına atılabilir diye belirtilmiş. Bana göre bu yanlış, geri dönüşüm denilince çoğu yerde hepsi kağıt, plastik, metal hepsi aynı yere atılıyor ve diğer malzemelere de zarar verip kullanılamaz hale getirir diye biliyorum. Önceki mesajlarda geri dönüşüm diyen de olmuş. Sizin de fikrinizi almak istemiştim. Sanırım çoğunluk tehlikeli olduğunu düşünüyor?
 
Konu tekrar gündeme gelmiş iken karşılaştığım durumdan bahsetmek isterim:
"Yemek yapımında kullandığımız bitkisel yağımızın ambalajı/tenekesine tehlikeli atık (kontamine ambalaj atığı) diyorsunuz" şeklinde sürekli sorularla karşılaşıyorum tesislerde.
Açıklayın açıklayabilirseniz :islik::rolleyes:
 
Aslında geri dönüşüm tesislerinde çalışan arkadaşlar bu konuya daha hakim olabilirler. Onlara da bu tenekeleri ne yapmalıyız acaba?
 
Arkadaşlar bu tarz atıklar genelde Toplama ayırma tesislerine gelir. Tatların lisanslarıda genelde ambalaj atığı ve tehlikesiz atık üzerine olduğundan bunlar arada kaynar gider kimyasal atık içeren plastik ambalajlar gibi. Bitkisel yağa bulaşmış maddede Can beyinde söylediği gibi kontamine niteliği kazanmaz.
 
@Gülay Kudret Birdal
Peki bu yağla kontamine olmuş ambalajlar (mutlaka içinde kalıyordur) kağıtlara bulaştığında sorun olmuyor mu? Pek çok kaynakta geri dönüşüme yağlı ve kirli malzemelerin atılmamaları gerektiği yazıyor. Bu sadece motor yağları için mi geçerli?

Gördüğüm kadarıyla çok farklı yöntemler uygulanıyor bu konuda.
 
@G.Şentürk tenekelerle kağıtları ayrı toplama yaptığınızda bulaş ihtimali olmaz ki, doğrusu da budur bence. nasıl olsa geri dönüşüyor bunlar diye hepsini aynı yerde biriktirmek pek doğru gelmiyor bana.
 
@G.Şentürk
Kaynakta ayrı toplama sisteminde karton, naylon, plastik, metal... ayrı kaplarda biriktirilir.
 
- Şimdi çöpe atın diyeceğim ama gönül el vermiyor. Yani bizim evde senelerdir çöpe atılır.
- Evde bir parçada kontamine ambalaj çıkıyor onlarıda çöpe atıyoruz.

Şimdi tehlikeli atık geri kazanım firmasını ara onlar sana gün versinler birde para istesinler.
Bildiğin çöp aracından hallice bir araçla gelsinler evde ki kontamine tenekeyi ve ambalajı alsınlar.
Birde evinizde UATF yok diye atar yapsınlar sonra kendi elinde ki formlarını doldurup bu yeşil nüshaları İl çevre şehirciliği bırakın desinler.

Birde dolmuş parası verip il çevreye gidin üstyazi ile UATF formlarını il çevrenin evrak kısmına teslim edin.
Bu üst yazı il çevrede ki memur arkadaşın eline düşecektir büyük ihtimal 125 kodu ile hiç bakmadan dosyasına havale edecektir.
Çünkü hangi birine baksın fırsat bulamayacaktır zaten memurdur incelese ne incelemese ne..

Tehlikeli atığı (tenekeyi ve ambalajı ) alan geri kazanım firma araç şöförü yolda giderken
büyük ihtimal ambalaj mallzemelerinin büyük kısmını bakanlığın takip sistemi yok diye ayırıp çöpe atacaktır.
çöp olduğu için belediyenin araçları ile muhtmel belediye çöplüğüne gidecektir.

şimdi ne yapsak bilemedim.
 
@Gülay Kudret Birdal
Kaynakta ayrı toplanması gerektiğini hepimiz biliyoruz takdir edersiniz ki. Ancak Türkiye'nin pek çok ilinde ambalaj atıklarını siz ayrı da toplasanız hepsini tek bir araçla aynı tesise gönderirler. Bu araçlar da bildiğimiz çöp kamyonları. Sizin ayrı biriktirdiğiniz bütün poşetleri alır, arkasına atar ve sıkıştırır. Haliyle ortada tek parça halinde poşet de kalmaz. Bilmem anlatabiliyor muyum derdimi?
 
Üst