• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyofosfor havuzu ORP

aatan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2012
arkadaşlar merhaba tesis A2O prosesine göre işletiliyor. biyofosfor havuzu seri işletiliyor bıiofosfor havuzunun son tankının orp değeri -450 leri gösteriyor bu tarz problem olması durumunda ne yapmamız gerekıyor deger olması gereken aralığa nasıl getirilir.
 
Merhaba,

Eğer Fosfor giderim veriminde sıkıntı yoksa seri sıradaki tanklardan birkaçını iptal edin. ORP yükselecektir. Örneğin 4 adet tank varsa 2 tankı iptal edin diğer 2 tanktan geri devir ve ham su karışarak geçsin.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aatanTanktan tanka giderken ORP iyice düşüyor işte. 3. tanktaki ORP neden yüksek? Hamsu oradan mı alınıyor? Hamsu en baştan alınıyorsa 3. tanktaki ORP sensöründe sıkıntı olabilir.

Şimdi siz ilk 2 tankı iptal ederseniz şöyle olacak. Mevcutta ilk tank -200'dü. Yeni sistemde 3. tank -200 olacak. 4. tank -250 gibi bir şey olacak ve suyunuz havalandırma havuzuna geçecek. Bu havuzlar için -200 ve -250 gibi değerler gayet güzel.

Ama tabii ki debi gibi diğer parametreleri de düşünmek lazım. Mevcutta fosfor gideriminiz ne durumda? Giriş ve çıkış değerleri vs.

Emin olamamakla beraber çok yaşlı çamurunuz varsa yine ORP düşük olabilir. En azından bu yönde bir eğilim gösterebilir.
 
Anonim (8bbe)su 1. tanktan alınıyor geri devir çamuru ile karışıp 1 .tanka geliyor 1. tankın değeri normal dediğiniz gibi -200 2. tankın -35-60 arası değişiyor 3. tank -280 4. tank -450 olarak ilerliyor. neden 3. tankın orp de sıkıntı olabliir 2. tankın -35-60 ondada gariplik yokmu ? fosfor giderimimiz iyi onda problemimiz yok
toparlayacsk olursak ne yapmam gerekiyor
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aatanORP sürekli azalarak tankları ilerlemesi lazım mantıken. O artan havuz kaçsa artık o havuzda belki sensör hatası olabilir. Tüm sensörleri çıkartıp aynı suya sokun fark var mı diye bakabilirsiniz.

Ben olsam ne yaparım: 2. tankın girişini açarım. Sonra gidip 4. tankın girişini kapatırım. Sonra 3. tank ile 2. tank arasındaki geçiş kapağını kapatırım.
Ham su ve geri devir suyu karışma bölgesinde karışıp 3. tanktan girecek ve 4.tanka uğrayıp çıkacak. ORP aşırı düşemeyecek.

1. ve 2. havuzun giriş ve çıkışları kapalı kalmış olacak. İçi dolu tutarsanız çamur havasızlıktan çürümeye başlayacaktır. Büyük kentsel bir arıtma ise bu çalıştığınız yer o da BENCE önemsiz. Zaten fosfor havuzları ufak oluyor. 2 havuzda ben çamuru çürütmeyi göze alırdım. Yok temiz iş olsun derseniz 1. ve 2. bölgeye pompa atıp boşaltın. Kentsel bir arıtma tesisi ise zaten o havuzları boşaltmak için drenaj sistemi ve pompaları vardır. 1 ve 2'yi boşaltın kafanız rahat etsin.

Merakta soruyorum. ORP'nin çok düşük olması sizi nasıl olumsuz etkiledi? Ben de öğreneyim, bilgi paylaştıkça çoğalır :)

İyi çalışmalar.
 
Anonim (8254)havalandrıma havuzunda 4 tankımız var paralel işletiyoruz. full difüzörlü tank ve yarı difüzörlü tankılarımız var full difüzörlü kısımın hava vanası açık , yarı difüzörlü kısımında full açık olması işletmede gereklimi yoksa full difüzörlü kısımların olması yeterli mi ? 2 blower vanaalr tam açık havuzların oksijen ihtiyacı var ama blowerın bırı vanaları açmıyor garip bir şekilde
 
Anonim (f2fc)Nitrifikasyon ve denitrifikasyon ihtiyacınıza göre yapın.

Çıkışta amonyum görüyorsanız oksijenli alanı artırın. Yarım dizili yere de oksijen vermek gibi.
Çıkışta nitrat görüyorsanız oksijen verilmeyen alanı artırın.

gibi basitçe bakabiliriz. Ama amonyum ve nitrata sebep olabilecek diğer etkenleri de göz önüne almak gerek tabii ki. Oksijenli ve oksijen verilmeyen alanların ayarı sabit olmak zorunda değil. Çoğu tesiste sizdeki gibi yapılır. İşletmeci ihtiyaca göre oksijenli alanı artırıp azaltabilir.

ORP yüzünden sorun yaşamıyorsanız ellemeyebilirsiniz. Zaten fosfor sıkıntısı yaşamıyorsanız o yüzden ORP değerleri sizi etkilemiyor. Fosfor havuzlarını kapatsanız bile fosfor gideriminiz yeterli düzeydedir belki. C:N:p oranınız belli mi?

Ben işlettiğim tesiste amonyum ve nitrata bakarak müdahale ediyorum. Amonyum yüksekse biraz daha oksijen veriyorum, nitrat yüksekse denitrifikasyon yapabilsin diye anoksik alanı artırıyorum.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aatanBOİ karşısında azot ve fosfor çok yüksekmiş. Bu nasıl bir kentsel atık su? Çok yüksek bir azot ve fosfor girişi varmış.

Ben deşarjda 1 mg/L üstü amonyum ölçüyorsam "bu yüksek" deyip oksijenli alanı artırma, oksijen miktarını artırma gibi müdahale ediyorum.

Deşarjda yine 1 mg/L üstü nitrat görürsem "bu yüksek" deyip anoksik alanı artırıyorum ya da oksijen kısma imkanım varsa amonyum sıkıntım yoksa kısıyorum.
 
Anonim (a7ac)tesiste problem var büyük hemde geri devir mlss 10000 mg/L idi havalandırma 5200 mg/L bir anda geri devir 5000 mg/L havalandırma 3500 mg/L oldu.uzun havalandırma havuzu demiştim.anoksik kısımda çamur dibe cokmus durumda hava verdiğimde parça parça hallerde yukarı çıkıyor.oksik kisimdada üst kısım çok sulu oksijen çok yüksek son cokturmelerim çok çok aşırı temiz giriş çıkış değerlerimde sıkıntı yok sadece çıkış nitratim yüksek anoksik kısmından oksijen kapatıyoruz bu sefer yüzey su oluyo çamur dibe çöküyor. çamur dipte doğal olarak anoksikten oksik havuza su geçiyor oksik kısmın oksijeni tavan yapiyor.resimdekiler imhof .geri devir düşük için çamur atımı da yok . havalandırma mi nasıl duzeltebilirim yardımcı olabilir misiniz
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20210616-WA0015.jpg
    IMG-20210616-WA0015.jpg
    620.3 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG-20210616-WA0016.jpg
    IMG-20210616-WA0016.jpg
    596 KB · Görüntüleme: 13
Anonim (c187)Çamur susuzlaştırma ünitesini tamamen kapatın. Bir süre çamur atmayın. Geri deviri yapabildiğiniz kadar yüksek oranda yapın ve bekleyin. Düzelecektir. Toksik bir madde girişi olmuş olabilir mi?

Tesis girişinde yakın zamanda tuzluluk, iletkenlik gibi değerlerde ciddi bir değişme gördünüz mü?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aatanAmonyum görüyorsam: oksijeni artırıyorum. Oksijen verme kapasitem varsa onu artırıyorum ya da kapalı difizörlerim varsa onları da açabiliyorum bir kısmını ihtiyaca göre.

Nitrat görüyorsam: oksijeni azaltıyorum. eğer %60 oksijenli bölge %40 anoksik bölge ya da %70 oksijenli gibi oksijenli bölgenin bariz baskın durumu varsa biraz difizör kapatıyorum. Difizör kapatmak istemezsem blowerları kısıyorum.

Yani iki durumu da ihtiyaca göre ayarlıyorum. Örneğin hem amonyum hem nitrat görürsem, amonyumdan kurtulmak için blowerların gücünü artırıyorum, nitrattan kurtulmak için biraz anoksik alanı genişletiyorum gibi gibi.
 
Anonim arkadaşlar seriye bağlamış :D Bence de fosfor giriş ve çıkış değerlerinizi alalım sırf orp üzerinden gitmeyelim
 
KubilayDumangiriş 4 mg/L çıkış 0,30 mg/L Kubilay Duman . yukarıda anlattım çıkışta amonyum yok nitrat yüksek havalandırma havuzu oksik bolge +50 oksijen 1 kusurlerde anoksik. bölge -200 lerde arkadaslar dan çıkışta nitrat varsa anoksik bölge oluşturun demiş oksijen verme demiş yani o zaman oksik bölgenin de orp değeri daha da düşecek anoksik bölgenin orp si artmayacak
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
aatanSiz neden orp ye bu kadar taktınız ki ? Fosfor giriş çıkış değerleriniz normal. Çıkış nitrat değeriniz yüksek olması demek denitrifikasyon bölgenizde ya çözünmüş oksijen var bundan dolayı bakteriler Nitrattaki oksijeni kullanamıyorlar. Yada denitrifikasyon bölgenizde besi maddesi az
 
Üst