• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyolojik arıtma c:n:p oranı hesaplama yardım

Betulblc

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ocak 2021
Şehir
Balıkesir
Firma
Mks Devo
İyi günler, fabrikamızda kimyasal arıtım akabinde biyolojik arıtma devreye girecektir. Daha öncesinde aktif çamur prosesi denenmiş ama bakteri canlılığı ve koi düşürme konusunda sıkıntı yaşanılmış. Aslına bakarsanız biyologum ve laboratuvarda havalandırma havuzu protipi oluşturup atık suyumuzun uygun koi değerlerini ve içeriğindeki hangi kimyasalın bakterileri öldürdüğünü inceliyorum.
800 ml beherler içerisinde havalandırma havuzu protipi oluşturdum. Son bir haftadır arıtma suyuna hiç bir ilave yapılmadı. Flamentli bakteri gözlemliyorum.çözünmüş oksijenim bugün 1.8 e kadar inmişti 3 e çektim.Son iki gündür ölçtüğüm değerler şu şekilde 250/2.78/1.14 azot takviyesi (amonyum hidrojen fosfat ekleyeceğim) yapmalıyım. Ancak hesaplamayı 800 ml ye nasıl uyarlayacağımı kafamda oturtamadım. Yardımcı olursanız sevinirim
 
İstediğiniz koi değerine göre oranlayıp g/L olarak ekleyeceğiniz miktarı bulduysanız, gL olarak eklenmesi gereken amonyum hidrojen fosfat değerinin 0.8 L ile çarpılması ile kaç g ekleneceği bulunabilir. soruyu detaylandırırsanız belki daha yardımcı cevaplar oluşacaktır.
 
Son düzenleme:
oran orandı var şu hesapladınız değerler ölçtünüz konsant. buldunuz mg/l cinsinden sonra bunları C/N/P oranı yaptınız. beraber yapalım oradaki işlemi 250 mg/l BOİ/KOİ 2,78 mg/l 1,14 mg/lt Yani oranı 100/5/1 e oranlayalım. Normade 100 boiye 5 azot gerekiyor sizin 250 Boi niz var 12,5 mg/lt azotunuz olması lazım ve 2,85 fosfor olması lazım.

Yani eksikler 9,72 mg/l azot 1,71 mg/fosfor ihtiyacınız var.


şimdi prototip için yorumlayalım;

1 lt için 9,72 mg azot gerekiyor

800 lt için ise 7776 mg gerekiyor yani 7,776 g azot gerekiyor.

Aynı işlemi fosfor için yapalım

1 lt için 2,85 mg fosforgerekiyor

800 lt için ise 2280 mg gerekiyor yani 2,28 g fosfor gerekiyor.


Not; hızlı yazdım yazım hatası için kusura bakmayın :d
 
C/N/P oranı için BOİ kullanmalısınız. Son 2 gündür ölçüm yaptığınızı söylemişsiniz. Büyük ihtimalle KOİ ölçtünüz. BOİ/KOİ oranınız çok düşük ise biyolojik arıtmadan verim alamazsınız. Yüksek ise çok iyi verim alırsınız. Öncelikle BOİ/KOİ oranını belirleyip o şekilde C/N/P oranınızı belirleyin.

BOİ=200 mg/L çıkmış olsun. Diğer değerler de aynı ise,

C/N/P oranınız 200/2,78/1,14 çıkar. Hepsini fosfora bölersek,
C/N/P oranınız 175/2,43/1 olur. Görüldüğü üzere azot ve fosfor biyolojik arıtma için yetersiz. Oranın 100:5:1 ile 100:10:1 arasında bir seviyeye gelene kadar biyolojik arıtma prosesine dışarıdan azot ve fosfor beslemelisiniz.

Suda bu nütrientlerin çözünürlüğü ve mikroorganizmalar tarafından kullanım durumu lineer şekilde olmuyor. Birçok parametreye bağlı bir süreç. O yüzden nokta atışı hesap yapmak doğru olmaz. Biraz hesap biraz da deneme olmalı bence.

2 mg/L t.azot içeren bir suda azotu 4 mg/L yapmak istiyorsanız her 1 litre hacim için 2 mg azot eklemesi yapacaksınız. 800 mL hacim için 2x0,8=1,6 mg ekleme yapacaksınız gibi. Ancak gerçek hayatta asla böyle olmayacaktır. Sınırlayıcı nütrienti beslediğiniz zaman mikroorganizmalar üzerindeki stres ortadan kalkacak faaliyetleri artacaktır. Tam aksine azalma bile görebilirsiniz (aktif çamurda).
 
Üst