• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyolojik atık su arıtımı

Ali G.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Ağustos 2018
Şehir
Afyonkarahisar
Firma
Alibey
Merhaba arkadaşlar çalıştığım işletmede bulunan atık su arıtım tesisinde yaşamış olduğum bazı problemler mevcut giderimi için yaptığım girişimler boşa çıkıyor ve düzen sağlamakta zorluk çekiyorum. Problemlerim maddeler halinde aşağıda mevcuttur. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

1- Anaerobik tankta SV30 deneyi yapıldığında 30dk oluşan çamur miktarı zaman geçtikçe azalıyor örnek vermek gerekirse 100 ml/L okunurken 50 dk sonra 80 ml/L okunuyor
2- Lamella tankında 3 plakadan savaklanma olurken 2 tanesinden savaklanma olmuyor.
3- Lamella tankında SV30 deneyinde çökelme olmuyor.Geri devir de SV30 yapıldığında eser miktarda çökme gözlemleniyor.
4- Nitrifikasyon havuzunda SV30 sonuçlarına göre çamur oluşumu yok fakat arıtma verimi mevcut.
5- Son çöktürme tankında çok az miktarda köpük mevcut.
6- Son çöktürme tankında savaklanma yok belli bir bölümden su savakların üstünden geçiyor diğet bölümde su taşkan seviyesine ulaşamıyor.
7- İlk defa bu gün FeCl3 dozlama yaptığım da yumaklaşma oluyor fakat çökme olmuyor.Yumaklar su üzerinde birleşerek kalıyor.
8- Azot giderimi yapamıyorum.
9- Çıkış suyunda sarımsı bir renk mevcut giderim yapamıyorum
Atık Su Arıtım tesisimin verimi :
KOI giderimi : %98.7
Askıda Katı Madde Giderimi: %93


Giriş

Hidroliz

ANAEROBİK

LAMELLA

Anaerobik Geri Devir

Denitrifikasyon

Nitrifikasyon

Son Çöktürme Çıkışı

Aerobik Geri Devir

Debi

KOI: 6935 mg/L
TAKM:490 mg/L
UAKM: 320 mg/L
Ntot: 3,5mg/L
NH4-N:0.9mg/L
PO4-P:3,80mg/L
pH:7,7
UOA:7407mg/L
CA+2:883mg/L
Sıcaklık:16 Derece

KOI: 6200 mg/L
TAKM:520 mg/L
UAKM: 340 mg/L
NH4-N:0,2mg/L
pH:6,9
UOA:6507mg/L
SV30:0,5mL/L
ALKANİTE:1543mg/L
Sıcaklık:39 Derece
PO4-P:3,94mg/L

KOI: 320 mg/L
TAKM:31700 mg/L
UAKM: 3480 mg/L
pH:6,8
UOA:38mg/L
SV30:110mL/L
ALKANİTE:974mg/L
Sıcaklık:37.5Derece
PO4-P:0.97mg/L
CA+2: 344mg/L

KOI: 250 mg/L
TAKM:733 mg/L
UAKM: 366 mg/L
SV30: 0mL/L
PO4-P:0.82mg/L
NH4-N:0,6mg/L
Ntot: 36,1 mg/L

TAKM:3280 mg/L
UAKM: 680 mg/L
SV30: 60mL/L

KOI: 165 mg/L
TAKM:154 mg/L
UAKM: 72 mg/L
SV30: 0mL/L
PO4-P:0.82mg/L
NH4-N:0,3mg/L
NO3-N:1.6mg/L
NO2-N:16,4mg/L
Ntot: 38,5 mg/L


TAKM:60 mg/L
UAKM: 38mg/L
SV30: 0mL/L
PO4-P:0.77mg/L
NH4-N:0,81mg/L
NO3-N:3,8mg/L
NO2-N:20,9mg/L
Ca+2:274mg/L
pH:7.8

TAKM:34 mg/L
UAKM: 28 mg/L
SV30: 0mL/L
PO4-P:1.1mg/L
NH4-N:0,279mg/L
NO3-N:3,2mg/L
Ntot:37.1mg/L
Ca+2:248mg/L
pH:8.0
KOI: 90 mg/L

TAKM:50 mg/L
UAKM: 46 mg/L
SV30: 0mL/L

Giriş : 175m3/saat

Arkadaşlar bu konu hakkında bilgisi olan yok mu?
 
@ZekiyeT SVI değeriniz 140-150 civarında bir şey çıkıyor ki buda çökelme problemi olan çamur sınıfında. organik yük bu debide uygun. ilk mesajda dediğim gibi mikrobiyolojik analiz yapmanız gerekecek. sistemi inhibe eden bakteriler vardır diye düşünüyorum. bu durum sizin son çöktürme tankında sıkıntıya neden olur. çamur kaçakları olması muhtemeldir.

atıksu kentsel mi endüstriyel mi acaba?
 
öncelikle atık suya endüstriyel kimyasal karışma var mı kontrol et sonra bakteri türünün kontrolünü yap ve nitrifikasyon havuzunda çözünmüş o2 2-4 mg/l arasında tutmaya gayret göster. çökeltim havuzunda kaçak söz konusu olursa alüminyum sülfat veya FeCl3 ile çöktürmeyi hızlandırarak hızlı reaksiyon alabilirsin.
 
Atık su arıtma işlemleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz....

Liquittech (Sıvıtek) Çevre Teknolojileri A.Ş.
Feyzi KEFOĞLU Gsm: 0532 234 84 43
 
merhabalar, tesis dizayn kriteri: 8900 m3/gün olan ancak son 2 aydır 12-13.000 m3/gün debi alıyoruz. ve giriş analizlerinde KOİ birgün 400-500 lerdeyken ertesi gün 200-300 civarına düşmektedir. Havanlandırma havuzlarının ortalaması AKM:3200 mg/L ,UAKM: 2300 mg/L civarında SV: 300-350 arasında. son çöktürme havuzunun üstünde artık çok çok kalın bir tabaka çamur var. imhoff analizinde de çamuru koyar koymaz dibe çöküyor ancak üstte hiç çökelmeyen bir tabaka var. Havalandırma havuzu oksijen değeri de artmıyor max kapasite çalışmasına rağmen. ne yapmam gerekir?
 
Arıtma tesisinin dizayn kapasitesinin yaklaşık 1,5 katı debi geliyor. Bu yüzden havalandırma kapasiteniz tam kapasite çalışsa da oksijen yetmiyor. Bakteriler havasız kalıyor.
KOİ değeriniz değişken olması ise bazen seyreltik sular yağmur suyu vb. suların fazla olmasından kaynaklı olur.
Çamur Hacim İndeksinin (SVI) değeriniz çok fazla ideal olanı 100-150 değerinde olması gerekirken sizde 300-350 yani şişkin çamur sorununuz var. Bu da filametli bakterinizin fazla olduğu gösterir.

Öneriler;

Benim görüşüm tesis kapasite kadar suyu tesise alın fazla suyu by-pass edin ve tüm bu sorunlarınızı tesis kendi tasarım debisinde çalışırken tekrar gözden geçirin daha sonra tekrar konuşalım
 
Öncelikle ek açılmıyor :D Diğer uygulamalar ise eğer debi salınımları dengesiz ise dengeleme havuzuna gerek var tabiki. Ama kirlilik yükü açısından atık suyunuz BOİ,KOİ,TN,TP gibi parametrelerine kontrol ediniz bun değerler düşük olduğu zaman ön çökeltim ile belirli bir yüzdesini çöktürür yani giderim yaparsınız. Bu güzel birşey gibi gözüksede havalandırma havuzuna bakteriler için yeterince besi maddesi gelmez ise arıtma veriminiz düşer F/M oranının düşer bu da fazla çamur problemi felan vb. yan etkilere sebep olur. Dengeleme çıkışı kirlilik değerleriniz düşük ise ön çöktürme havuzunu by-paas ederek doğrudan havalandırma havuzuna vermelisiniz.

Tesisin ormanlık alanda bir problem teşkil etmiyor keza Atıksu arıtma tesisleri tasarlanırken özellikle peyzaj projesi istenir. Ağaçlandırma yapılır.
 
Son düzenleme:
zekiye hanım , köpük olması gayet normal . Mikroorganizma yaşamından kaynaklı oluşabilir , gelen atıksu içerisinde bulunan organik ve inorganik bileşiklere bağlı olarak bu tür köpüklerin oluşması normaldir. Sadece köpüklenmenin aşırı ve renginin koyu renkte olması sıkıntı yaratabilir. Diğer söylediğiniz gayet normal çünkü zaten geri devir çamuru ,floklaşan mikroorganizmanın geri çevrilmesi sistemde dengelenmesi demektir. çökmesi gayet normal . Çamurunuzun seyreltik gelmesinin bir nedeni kullanmış olduğunuz flok yapıcı kimyasalınız olabilir. Poli ise anynik* katyonik olmasına ve yoğunluğuna bakmalısınız. Kolay gelsin. Kısacası tesisinizde çok büyük sorun yok :)

Su mercimeği aslında oksijen seviyesi yüksek olan sularda yaşabilen bir canlıdır. Sizin çöktürme havuzunuzda bulunan bu canlı hem suyun kalitesini arıttırmaktadır , hem de suyunuzun oksijen seviyesinin gayet iyi olduğunu gösterir. Bu her tesiste olmuyor , bence kıymetini bilin :)))

Su mercimeği aslında oksijen seviyesi yüksek olan sularda yaşabilen bir canlıdır. Sizin çöktürme havuzunuzda bulunan bu canlı hem suyun kalitesini arıttırmaktadır , hem de suyunuzun oksijen seviyesinin gayet iyi olduğunu gösterir. Bu her tesiste olmuyor , bence kıymetini bilin :)))

zekiye hanım organizma yaşlı olsa , o çökmeyi göremezsiniz. yüzmeye kokmaya başlar. köpük vb olaylar arıtma tesislerinde olabiliecek şeyler. Dikakt edeceğiiz noktalar ;
1. Çöktürme havuzunda mikoorganizma kaçışı var mı ?
2. Havalandırma Havuzndaki SVI seviyesi.
3. Geri devir oranın ve buna bağlı çamur çekimin
bu yazdığım 3 madde biribrine bağlıdır ve bunları dengede tutabilirsen tesiste çok büyük sorun yaşamazsın . :)
 
peki aşırı köpük neden olur? ımhoff değeri 400 iken
 
KOİ dalgalanması aynı hava koşullarında yağmursuz bir hafta da bile dalgalanıyor ki onu geçtim yağmurlu günlerde bazen KOİ yüksek oluyor birleşik sistem olduğu için boru da biriken pisliği de alıp geldiği için su.

SVI seviyesi yüksek farkındayım ancak MLSS miktarını düşürdüğüm anda F/M oranını tutturamıyorum bu sefer. Mikroorganizma sayım düşük besin oranı yüksek oluyor. ayrıca by-pass yapmam yasal bir problem il müdürlüğü ile kabul etmezler yani ben bu suyu almıyor tesis kapasitemi aşıyor dediğimde. başka bir yöntem çözüm bulmam lazım.

bu iğne uçlu flok problemini nasıl çözebilirim? imhoff da yüzen çamur tabasını.

geri devir oranını arttırdım belki etki eder diye ama o da havalandırma havuzun oksijen seviyesini iyice düşürüyor. acaba geri deviri düşürerek bu ipliksi bakterilerden kurtulabilir miyim?
 
@KubilayDuman Merhabalar Kubilay Bey,
Öncelikle Çevre Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.Bir şey sormak istiyorum; Dengeleme havuzunda blower neden kullanılır,sadece tabana mikser kullanılması yeterli olmaz mı? Kafama takıldı sormak istedim.Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
@senaslan Havuzda Anaerobik şartlar oluşmasın ve çamur çökmesini engellemek için kullanılır. Mikser çökme problemini ortadan kaldırır ama dengeleme havuzundaki bekletme süresi çok işe anaerobik şartlar oluşur. Bunu kullanmak içinde atıksuya hava vermek gerekir. Ama bu hava miktarı havalandırma havuzdaki miktardan çok daha düşüktür.
 
Üst