• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyolojik havuz ölü bakteri sorunu

Pınar Esin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Nisan 2009
Biyolojik havuzda ilk 2 fotograftandan da görüldüğü gibi ölü bakteri sorunu var. Çöktürme havuzu yüzeyinin bazı kısımlarınında da yüzen çamur problemi var.
Konuyla ilgili yorumlarınız nelerdir?
İmhoff 500.
Oksijen değeri 3 mg/lt'ye göre otomatik devreye giriyor.
Aşılama yapıldı, BOİ/N/P değerlerinde P düşüktü, DAP takviyesi yapılıyor.

Bio hav-1.jpg

Bio hav 2.jpg

Çök hav-1.jpg

Çök hav-2.jpg
 
benimde sorum bu yönde. biyolojik arıtma, çöktürme havuzunda çamur problemi oldugu söyleniyor. bunun sebepleri neler olabilir ve ne önerirsiniz?
 
MLSS yüksek. Tesisinizi ve prosesinizi bilmiyorum ama genelde MLSS 3000-4000 civarında tutmak iyidir. Ayrıca geri devir MLSS de önemli. Muhtemelen bu değerin yüksekliğine bağlı olarak Denitrifikasyon son çökeltim havuzunda devam ettiğinden de yüzen çamur görüyorsunuz çökeltmelerde. Aldığınız çamur miktarını arttırın ve bahsettiğim seviyelere geldiğinizde çamuru sistemden düzenli olarak uzaklaştırın. Yani atıyorum bir gün 10 ton 2. gün 20 ton almayın. Her gün 15 ton alın gibi...
 
Fotoğraflardaki olayla bir çok kez karşılaştım. Havuzunuzda oksijen eksikliği ya da toksik madde nedeniyle anerobik ortam ve devamında flamentli bakteri oluşmuş gibi gözüküyor. Fotoğraflardan anlaşılan bu aynı fotoğrafları bir çok kez bende çektim. Ayrıca nitrifikasyon gerçekleşmiyor. Azot gazı zeminden yukarı çıkarken bakterilere yapışıyor ve gördüğünüz yüzen çamurlar oluşuyor. Bakterileriniz içinde yeterli besin yok.

Yapmanız gerekenler:

  1. Havuza toksik madde gelişi olup olmadığını yada havuz yüzeyinde yağ olup olmadığını kontrol edin. Varsa gelişi durdurun. Bir an ani yüklenme sözkonusu olmuş olabilir. Bu adımı hemen atlamayın dikkatlice kontrol edin. En önemli adım aslında budur.
  2. Havuzunuza bir nedenden dolayı oksijen gitmiyor. Havuza oksijen verdiğiniz sistem blower difüzör aeratör herneyse kontrol edin. Havuza oksijen gittiğinden emin olun. Oksijeni arttırın. Oksijen değerinizi sürekli ölçün şu sıralar 4 mg/ L civarında tutun. Oksijen otomatik olarak devreye giriyor olabilir lakin havuzdaki oksijeni ölçtünüzmü? Ölçtüğünüzde 0,5 mg/L aşağısında çıkıcaktır. Anoksik ortam sözkonusu ve dip kısımlarda anerobik ortamda oluşmuş olduğu muhtemeldir.
  3. Çamur indeksini kontrol edin: Mezürde çöken miktar / AKM = 100 - 200 arası olması gerekmektedir. İmhoff değil çamur indeksi için mezürde çöken miktarı almalısınız. Bu hataya hep düşerler.
  4. Havuzdan çektiğiniz çamur miktarını arttırın eğer toksik madde varsa bu şekilde sistemden uzaklaşıcaktır. Daha sık çamur çekerek havuzdaki katı madde oranını % 10 a kadar indikten sonra havuza temiz su vererek bakteriyi yıkayın.
  5. Yukarıdaki işlemleri acil olarak yaptıktan sonra lağım suyu yada ciğer ile bakterilerinize besin takviyesi yapın. Yukarıda ki işlemleri yapmadan yapacağınız aşılama bir işe yaramayacaktır.
Bu işlemler sonrasında bakteriniz 1 hafta içinde kendini toplaması gerekmektedir. Eğer sorun devam ederse daha radikal bir yöntem mevcut fakat yararı kadar zararı olan bir yöntem...Yazdıklarımı uygulayın sonuç almazsanız bahsettiğim radikal yöntemi size anlatırım.

İyi çalışmalar.
 
Şunu da eklemek gerekir. Eğer oksijen 3 mg/L'yi görecek şekilde havuzlarda yükseliyorsa zaten sisteminizde yeterince oksijen konsantrasyonuna ulaşabiliyor demektir. 4 mg/L değerlerine arttırmanın fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Boşuna elektrik tüketmeyelim değil mi?
 
@Ahmet Başpınar

Ahmet Bey Merhaba,

Oksijen 3 mg/ L yi görücek şekilde havuzda yükselseydi havuz o hale gelmezdi takdir ederseniz. 3 mg/ e ayarlı olduğu sanıldığı için havuz o halde diye düşünüyorum. O sebeble yukarıda ki işlemler yapıldıktan sonra bakteri kendini toplayana kadar geçici bir süre oksijeni 4 mg/ L de tutulmasını arkasında durarak elektrik sarfiyatını gözönüne alarak ısrarla tekrar öneriyorum. Bakteri tamamen kaybedildikten sonra yapılacak 21 günlük aşılama maliyeti gözönüne alındığında harcanacak elektrik sarfiyatı ihmal edilebilir. Bahsettiğim 4 mg/ L geçici bir süre için sürekli değil sanırım orda bir yanlış anlaşılma oldu...İyi çalışmalar.
 
Merhaba,arıtmada bakterilerin çoğalmasıyla ilgili bir sorun yaşıyorum,havalandırma havuzunda çamur partikül şeklinde duruyor anladığım kadarıyla bakteriler büyümüyor bunun için ne önerebilirsiniz?
 
Lütfen duumla alakalı bir resim ekleyin... Ayrıca MLSS ve havalandırma ÇO değerlerinide yazın . Giriş AKM ve Giriş KOI sinide yazarsanız yorumlama şansımız kolay olur..
 
Merhabalar. öncelikle kesin çözüm için resimleri görmekte fayda var. Çamurun partikül şeklinde durması genelde flok yapısının bozuldugunu ve filamentli bakteri türlerinde artış olduğunu gösterir. Buda son çökeltme havuzlarında çamurun çökelememesine ve çıkış suyunda akm kaçaklarının gözlemlenmesine sebep olur. genelde benim gözlemim bu durum havalandırma havuzlarında mlss konsantrasyonu düşükken gerçekleşir. 2000-3000 mg/lt civarında gözlemlenir. Havalandırma havuzunda mlss arıttıkça sorun azalacaktır. bunun ıcınde gerıdevır oranı arttırılmalıdır ve ıstenılen sevıyeye ulaşılana kadar çamur çekilmemelidir. Yani H.H kons. ıstenılen seviyeye ulaşana kadar çamur savaklatmıcak şekilde son cokeltmedeki bütün camur geri cevrılmelidir.
 
@Pınar Yıldırım

Bu konu ile ilgili hiç bir şey söylenemez hiçbir veri yok. Arıtma tesisinizin ne atık suyu arıttığından başlayarak verileri vermeniz lazım. Havalandırma havuzundaki oksijen değerini mümkünse el pH metresi ile ölçün ve havalandırmadaki bakterilerden 1 litrelik mezüre numune alıp yarım saat sonra çöken miktarı ve akm değerinizi de eklemeyi unutmayın. Kullanılan kougalant maddeler var ise oranları ile belirtin. Anlattıklarınızdan ilk anladığım havalandırmada oksijen eksikliği olabileceği...
 
iyi günler arkadaşlar. antalya da ortalama günlük 130.000 m3 olan bir atıksu arıtma tesisinde çalışmaktayım. tesiste yaklaşık 1 ay önce bir çamur köpürmesi ve aynı zamanda çamur kabarması yaşanmaktaydı ( ikisi farklı bakteri turlerı tarafından kaynaklanıyor kopurme ve kabarma ayrı durumlar) çamur yaşı ortalama da 15 gün civarı. bu durumlarda yapılması gerekenlerle ılgılı bır cok araştırma yaptım. su an bizi kısıtlayan durum çamur yaşını dusuremememız. tesıste entegre kurutma tesısı bulunmakta ve bu nedenle gunluk oluşan ve cekılen camur mıktarı dengelenmektedir. yanı ılk cozum camur yasını dusurmek fakat boyle bı ımkan yok max kapasıte de cekıyoruz su an camuru. havalandırma havuzu su an 3500 lerde normal sartlarda 4000 mg/lt cıvarında calısılıyor su an ıcın ıyı bı deger. bu kopurme problemlerı gıderek arttı ve butun havalandırma havuzu kalın sıyah kopukle kaplandı buda m.percivalle ve nocardıa turlerınden dolayı. çözüm olarak son care dırek olarak havalandırma havuzunu klorladık ılk 2 gun 5 gram / kg mlvss ve sonra 3 gun 7 grama cıkardık. bu ıslem sonrası kopuk sorunu cozuldu 5 gunluk surec ardından fakat su an da son cokeltme havuzlarında yogun bır camur patlaması var klor flamet yapısını bozdugu ıcın oluyor fakat klorlama ıslemı bıtelı yaklasık 3 gun oldu ve herhangı bır duzelme gorulmedı. sızce bu surec ne kadar surer. prosesın duzelme aşamasında yapabılecegımız bırsey varmı ? oksıjen mıktarını bıraz azaltarak cıkıs kısmını anoksik yaptık cunku denıtrıfıkasyon cokeltım havuzunda devam edıyor ve buda camur patlamasına sebep oluyordu. havuzları paralel baglayarak herbırı ıcın A2O sıstemıne donduk
 
100 üzerinde tesiste çamur kabarması sorunu alakalı bir çok çalışmam oldu Buna neden olan yada katkısı olan herkes in işten ayrılmasını istemekle başladım işe Öncelikle Aktif Çamur Miktarını 4000-3000 gibi miktarlarla kıyaslamayın sadece 1000 mg /lt aktif çamurla çok daha fazla verim alabilirsiniz Prosese Göre artı klor dozajı işe yarar ancak o konuma ne getirir işlettiğiniz bütün tesislerin deşarj sınırları size klor dozaj fırsatı vermez tabi çevre mevzuatını hiçe saymıyorsanız çamur kabarması yanlış işletilen bir tesiste olur çamur kabardığında deşarja verdiğiniz AKM miktarı nedeni ile zaten siz bu işi yapamıyorsunuz cezayı hak ediyorsunuz bence bu işi bırakın biraz daha deneyim kazandıktan sonra tekrar başlayın Çevre Bilinçsizce Deneme Yanılma Yöntemleriyle Yönetilmez yada işletme işletilmez... Çözüm işi bilen birinden Tesis İçerisinde yardım al Sorunu çöz... Aynı nufusa sahip yada aynı ürünü üreten iki fabrikanın atık sularında çok büyük farklar vardır giriş debileri aynı olsa bile yaptığınız iş deneme yanılma kaldıramaz biraz sorumluluğunuz varsa çevreye karşı.. Bilgi Paylaştıkça Çoğalır Ama Bir Cerrah ameliyat edeceği hastayı nasıl ameliyat edeceğini Forumlardan aramaz sadece olayları paylaşır her hasta bir olmaz umarım anlata bilmişimdir...

@Pınar Yıldırım

Çamurun partikül Şekilde Durmasından Bu sonucu Çıkartıyorsan Bu işi Bırak Bilen Biri Tesise Baksın Katletmeyin çevreyi

@Murat Kubilay

Oksijen miktarı 3 ppm olcak diye bir kanun yokki senin bakteri popülasyonuna bağlı bu oran

@Murat Mert Otuzaltı

iki farklı bakteri yüzünden kaynaklanıyosa çözüm basit ancak çözemedine göre, bakteriyide bildiğin halde sorun önce sende sonra aşırı organik yüklemede

Önemli Not: Hiç bir Biyolojik Arıtmada Amonyak, Fosforik Asit dışında (Üre,Dap) Kullanılamaz Ucuza ve kolaya kaçarsanız ucuz ve verimsiz bir tesis işletirsiniz...
 
evet saygıdeğer arkadaşım. İyi sallamışsın da saolasın benim tavsiyeye edebiyata ihtiyacım yok. 100 ün üzerinde tesiste çalışmışsındır çok deneyimlisindir tamam kralsın. sen de bu işi bebekken öğrenmedin herkes öğrenene kadar hata yapar.. Dediklerine göre herkes işi bıraksın bi sen kurtar dünyayı :) neyse konu dışına cıktığın ıcın yazdım bunları. öncelikle evet çamurda bir kabarma oluyor bunun sebebi de klor un flamentli yapısını parçalamasından kaynaklanıyor. Zaten son aşamada bunu yaptık ve çıkış suyu hergun laboratuvar da analıze gıdıyor , senın dedıgın gıbı standartlara aykırı bi çıkış yok. Şu konu da haklısın dışardan bakılınca tesis o hale gelene kadar nerdeydiniz diyosunya işte onu burda nasıl anlatıyım sana tesis içi bi durum fakat merak etme herkes yapması gerekeni biliyorda imkanlar kısıtlıyor. yani kısacası TESİSTEN ÇAMUR UZAKLAŞTIRILAN ÇAMUR , SİSTEMDE GÜNLÜK OLUŞAN ÇAMUR MİKTARINDAN DAHA AZ ŞU ANDA. anladınmı hergün bir miktar çamur içerde hapsoluyor. tabi bu durum herzaman olmuyor gecıcı bı sure kısıtlandı çamur çekimimiz ve bu durumlar gerçekleşti. çamur yaşını 12 gün dolaylarında tutmamız gerekirken mecbur 25 günleri buldu. İçerde hapsolan çamur zamanla köpürme ve kabarma yarattı en sonunda bunu parçalamak için geçiçi çözüm klorlamaya gidildi. Ben bir buçuk yıldır çalışıyorum eldeki imkanlar bu gönül isterki sistemden istediğimiz kadar çamur uzaklaştıralım ve sorun çözülsün. yani uzun lafın kısası herşey öle dışardan tavsiyeyle olmuyor. Sistemde oluşan çamurun çektiğin çamurdan daha fazlaysa sen napardın ? Güzel tecrübelerinden yararlanmak için soruyorum.
 
Üst