• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

biyolojık havuzdaki bakterilerin üremesinin sağlanması

nese03037

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Şubat 2011
Mrhba arkadaslar benim bir sorum olcaktı.daha 3 ay oldu bu fabrikada işe başlayalı.arıtma tesisimizin proje onayı olmadığından dolayı cevre izni için basvuruda bulunamıyoruz.galvanizden gelen alkali su ve haddeden gelen yağlı suyun arıtımı yapılmakta olup biyolojık havuz devrede değildi.karbon filtreyle tortu filtre çalıştırılmıyodu.simdi karbon filtreyle tortu filtreyi devreye alıp biyolojık havuzu aktif hale getirerek hazır bakteri satın alıp bakteri üremesini gerceklestirdim.bundan sonra maliyet acısından bakteri satın almayıp bakteerilerin hangi besin maddesiyle çoğalma gosterdiğini tespit etmek amacım.arkadaslar sizlerden de yardım bekliyorum :))
 
Cevap: biyolojık havuzdaki bakterilerin üremesinin sağlanması

devamı nasıl gelicek ki besin olmadıktan sonra nasıl yasasın evsel atık suyumuzu arıtmıyoruz evsel atıksuyunda arıtımı olsa gerek kalmaz.ama bir sekilde besin temin etmem gerekecek
 
Cevap: biyolojık havuzdaki bakterilerin üremesinin sağlanması

Evsel atık suyunuzu arıtmaya bağlamayı neden düşünmüyorsunuz peki :confused: Gerçi yeterli gelip gelmeyeceğini hesaplamak lazım.
 
Cevap: biyolojık havuzdaki bakterilerin üremesinin sağlanması

Peki besin maddesi yoksa diğer bakteriler nasıl çoğaldı biraz garip. Zaten alkali ve yağlı bir atıksuyun biyolojik arıtmada arıtılması mümkün değil.
 
Cevap: biyolojık havuzdaki bakterilerin üremesinin sağlanması

evsel atıksu girişi yoksa biyolojik havuzun bulunması biraz tuhaf geldi açıkçası.Besi maddesi içermeyen bir atıksuyun biyolojik olarak arıtılması zor.Hani derler ya taşıma su ile değirmen dönmez :) Belki azot giderimi amaçlanmıştır ama atıksu içeriği biyolojik azot giderimi için uygun değil.Sürekli karbon kaynağı ve bakteri ilavesi sıkıntılı olur.Ham atıksu içeriğinizi bilmiyorum ama galvanizlemeden bahsetmişsiniz.Kimyasal arıtma sonrası filtrasyon ile deşarj limitleri yakalanabilirdi bence.
 
Cevap: biyolojık havuzdaki bakterilerin üremesinin sağlanması

evsel atık suyumuzu osb kanalına veriyoruz problem yok bağlantı izni verlck.evsel atıksuyumuzu neden arıtma tesisine vermiyoruz galvanızden gelen alkali suyun arıtımı 8m3/sa fiziksel 3m3/sa kapasitemiz düsük bunları arıtmaya ancak yetiyor ve fiziksel ve kimyasal arıtmadan gelen suları enson biyolojık havuza alıp karbon ve tortu filtreden gecirip deşarj etmeye basladık zaten arkadaslar prosedür de bu sekilde değilmidir neden biyolojık arıtma yetersiz kalsın ki yorumlarda o şekilde yazmışsınız analiz yaptırdım tablo 15.3 e gore parametreler standartların altında sıkıntı yok.sadece amacım bakteri için besin kaynagı bulmak denedim sekerli suda ürüyorlar:)
hesaplama yapmam gerek 150 tona ne kadar hangi aralıklarla ilave etmeliyim :))))
 
Cevap: biyolojık havuzdaki bakterilerin üremesinin sağlanması

Şeker ve üre ilavesi yapabilirsin. 150 ton luk bir atıksuya ne kadar ilave etmen gerekir anca kısım kısım deneyebilirsin bunu. Ben 32 tonluk bi tanka gün aşırı 4-5 kg şeker ve üre ilavesi yapıyordum. yaklaşık 1 haftada üremede ciddi artış oluyodu.
 
Cevap: biyolojık havuzdaki bakterilerin üremesinin sağlanması

atıksu giriş ve çıkış değerlerini yazabilir misin?
tesisini hangi parametrelere göre işletiyorsun?
madem besin kıtlığı var ilk bakteri aşısı sence nasıl hayatta kalabildi?
 
Melası seyrelterek vermelisin çamurun yeni oluşuyor olmalı FeCl3 dozajıda gerekecektir, atık suyunda azot fosfor miktarları nedir bilmiyorum ancak amonyak ve fosforikasit kullanmak gerek üre,dap gibi önerilere kulak asma ucuz ve kolay kullanımları işletmecilerde en başta çamur kabarması flok bozulması gibi sorunlara neden olur uzun vadede tabi kimse bunu umursamaz maliyet işin içine girdiğinde.

Atık Su Debin İçersindeki Azot Fosfor Miktarın havalandırma tankının ebatları sağladığın ÇO,BOİ,COD,AKM,miktarı deşarjdaki azot, fosfor miktarlarını biliyorsan rahatlıkla ne kadar organik yükleme yapman gereketiği ortaya çıkacaktır

(Dip Not: Kısa tesis Tanımına göre bahsettiğin Biyolojik Arıtmada Bir uyuşmazlık var Yukardakileri bilgi olsun diye yazdım : ) )
 
Normal şartlar altında evsel atıksuyunuzda zaten besin mevcut (sürekli sistemse). Aksi takdirde yaptığınız aşılama sonuç vermezdi. Havalandırma oranınıza dikkat edin. Bununla birlikte yağlı ve alkali bir suyun neden sadece biyolojik arıtmaya maruz tutulduğu düşündürücü
 
@Fecriati

Kaç tesiste Üre Ve Dap Kullandınız kulandığınız kaç tesis senesini doldurup biyolojikte sorun yaşamadan yıl hatta ay geçirdi ..?
 
Üst