• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyometan tesisi, lng-cng ,geleceği yaklamak gastanco ltd.

Mustafa Bolat

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2011
GAStanco FİRMASI OLARAK UZUN YILLAR VE AR-GE ÇALIŞMALARI SONUCU ELDE ETMİŞ OLDUĞUMUZ TECRÜBE İLE BİYOMETAN TESİSLERİ KURUYORUZ.
Avrupa biyogaz birliği 2015 yılı verilerine göre Avrupa’da 17,376 biyogaz tesisi ve 459 biyometan tesisi bulunmaktadır. Birleşik Krallık % 17, Belçika % 11, Hollanda % 6 büyüme oranı ile yüksek bir ivme kazanmıştır. Toplam olarak biyogazdan elde edilen elektrik 60.5 TWh ve 13.9 milyon hanehalkına ulaşmaktadır.
Biyometan tesisleri bazında liderliği Almanya önde götürmektedir. Birleşik Krallık, Fransa, İşviçre, Danimarka atılım yapmaktadır.
’CNG’’ Oto Doğalgaz'ın Avantajları

Benzinli Araçlarda %60 Tasarruf Dizel Araçlarda %30 Tasarruf sağlar
Doğalgaz çevreyi etkileyici toksik ve korozif ürünler üretmediğinden diğer fosil yakıtlara göre en temiz yakıttır.
Motora direkt gaz olarak girdiğinden soğuk havalarda dahi kolayca yanar.
Doğal gazın tutuşma sıcaklığı 650 ºC; benzininki ise 350 ºC’ dir.
Benzinde olduğu gibi katkı maddeleri içermediğinden, yanma sonrası motorda daha az atık madde bırakır. Bu özelliğinden dolayı motor ömrünü uzatır diyebiliriz.
Oktan sayısının yüksek olmasından dolayı motor yanma verimi daha yüksektir ve bu açıdan motora faydalı bir yakıttır.
Doğalgaz boru hatları ile taşındığından, karayolu ile taşınan akaryakıt ve LPG göre otoyollarda tehlike unsuru, ekstra masraf ve kirlilik oluşturmamaktadır.
Daha güvenli ve risk seviyesi diğer yakıtlara göre minimumdur.
Bu ve bunlar gibi birçok avantajı mevcuttur CNG ‘nin. Çevresel ve ekonomik avantajları ise bu yakıtın tercih edilmesinde büyük rol oynamaktadır.
‘’CNG’’ Oto Doğalgaz ne Kadar TASARRUF sağlar ?

Ortalama 100 km ‘ de 7 litre benzin tüketen bir araç ;
Yaklaşık 6,5 m³ CNG
Ya da yaklaşık 9 lt LPG tüketmektedir.
Benzine oranla % 50-60 arasında, LPG ‘ ye oranla ise % 30-35 arasında daha tasarrufludur.

Biyometan nedir diye kısa bir açıklamak yapmak gerekirse;
Biyometan ev atıkları, bitkisel atıklar, gıda sektörü atıkları ve hatta sanayi atıklarından biyogaz oluşması ve daha sonra biyogazın saflaştırılması ile elde edilen %100 yenilenebilir enerji kaynağıdır. Saflaştırılma sonucu gazdaki metan oranı %98´e çıkartılmakta ve biyogaz bu özellikleri doğalgaza benzediğinden araç yakıtı yada ısınma için kullanılmaktadır. Ayrıca biyometan toksik olmayan bir gazdır.
Biyometanın Avantajları
§ Atmosfere salınanan seragazı emisyonları düşürülmesine ve hava kalitesinin yükseltildir. Türkiye´nin Paris anlaşması gereğince verilen %21 sera gazı emisyon azaltım hedefine ulaşmasına yardımcı olabilir.
§ Doğalgaz gibi kullanımı kolaydır. Araçlarda ve doğalgaz boru hatlarında önemli değişikliklere gerek kalmadan kullanılabilir.
§ Yeni iş olanakları yaratır.
§ Devlet kurumlarının ve belediyelerin projelerini daha verimli yapmalarına ve taahhütlerini yerine getirmelerini sağlar.

Biyometan´ın Avrupa´da kullanımının yaygınlaştırılması son dönemde oldukça hızlı ilerlemektedir. Isınmada doğal gaza olan bağımılılığı azaltmak ve 2020 yılında ulaştırma sektöründe kullanılanacak olan enerjinin %10´u yenilenebilir enerji kaynaklarında olacak hedefiyle yapılan çalışmalarda, biyometanın teknnolojisinin kulllanımı yaygınlaştırılmıştır.
Ülkemizde Biyogaz elektrik santralleri olmasına henüz Biyometan tesisi yoktur.
GAStanco firması olarak Değerli Ülkemizin bu konudaki eksikliğini kapatmak için EMİN ADIMLAR VE KARARLI BİR ŞEKİLDE YOLA ÇIKMIŞ BULUNMAKTAYIZ.
Biyometanın hem araç yakıtı hemde evlerimizde, sanayide doğal gazın yerine kullanılması için mevzuatlarda gerekli değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Örneğin Doğal gaz şebekesine verilecek Biyometanda metan (CH4) oranı %98´in altına düşmemelidir. Yatırımcılar tarafından buna benzer regülasyonların yapılması gerekmektedir. Ayrıca teknik altyapının oluşturulması gerekmektedir. Örneğin araç yakıtı olacak kullanılacaksa biyogaz tesisinin yakınlarına saflaştırma ve dolum tesisleri yapılmalıdır. Kamu tarafında yapılması gereken, sanayiciler ve yatırımcılar teşvik edilmeli, bunun için üretilen Biyometanın satın alım garantileri verilmelidir, gerekli kanunlarda düzenlemeler yapılmalıdır.
Enerjinin kullanımında doğalgaza olan bağımlılığımızı azaltmayı sağlayacak, Paris Anlaşmasındaki karbon emisyon azaltma hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacak olan Biyometan teknolojisi ve uygulamalarının bir an önce enerjine gündemine alınmasında fayda olacaktır.
DAHA FAZLA BİLGİ VE FİYAT TEKLİFİ ALMAK İÇİN;
bioenergymustafa@gmail.com
Saygılarımla
Linkler;
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

file:///C:/Users/user/Downloads/HMN_Naturgas-_Torben_Ravn_Pedersen.pdf
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • GAStanco_BIOMETHANE.ppt
    8.8 MB · Görüntüleme: 8
bu yazınızda karşı olduğum noktalar var

1- tutuşma sıcaklığı bir maddenin tutuşma deneyinde (bu deneyde yakıt üzerine elektrik kıvılcımı sıçratılır) tutuştuğu sıcaklıktır. bu doğalgaz ve kurşunsuz benzin için oda sıcaklığından bile düşüktür. Dizel yakıt için 40 derecedir
yok eğer siz alev sıcaklığından bahsediyorsanız bu sıcaklık yakma sistemine göre, alevin katmanlarına göre ve yakıtın saflığına, kalorisine, debisine göre değişeceğinden buna sabit bir değer verilmez bir aralık verilir. Zaten genelde yakıtın enerjisi alev sıcaklığıyla değil kalorifik değeri ile ölçülür.
2- Gaz yakıtlarda "OKTAN SAYISI" diye bir şeyden bahsetmek düpedüz cahilliktir. Oktan sayısı kurşunsuz benzinde kullanılan 10 karbonlu lineer dizilimli karbon sayısının yüzdesinin ifadesidir ( 95 oktan denince %95 n-oktan içerdiğini anlarız. Dizel yakıtta da setan sayısı vardır). 10 karbonlu bir organik bileşik gaz fazında olmayacağından 1-2 veya 3lu karbonlu karışımlar içeren doğalgaz ve biyogaz gazlarında oktan sayısı diye bir şey mevzubahis değildir.

3- CNG yani sıkıştırılmış doğalgazın (sıkıştırılarak sıvılaştırılmış doğal gaz olarak düşünebiliriz) tasarruflu olabileceği düşüncesi ancak maliyet olarak belirli bir çerçevede düşünülebilir. Bu da ancak küçük araçlarda geçerlidir. Eğer büyük araçlarda da CNG avantajlı olsaydı bugün ağır nakliyat ve iş makinaları CNG kullanıyor olurdu. Nedeni ise CNG yeterli çekiş gücü yani tork üretememektedir.

4- Bu durumun belediyelerin projeleri ile bir alakası yoktur haliyle belediye projelerine de sağlayacağı bir katkı olduğunu hiç sanmıyorum.

5- yazıdaki gramer hataları açık bir şekilde bu yazıyı okumadan bir yerlerden alıp veya çevirip paylaştığınızı gösteriyor. Hatta kaynak diye gösterdiğiniz şeylerden birinin bilgisayarınızdaki dosya uzantısı adresi olması ayrı bir komedi (bkz file:///C:/Users/user/Downloads/HMN_Naturgas-_Torben_Ravn_Pedersen.pdf)
 
@Mustafa Bolat

1. madde için bahsettiğiniz sıcaklık kendiliğinden tutuşmayı ifade etmektedir. Motorlarda CNGli sistemlerde kendiliğinden tutuşma kullanılmaz. Bu durum enerji santrallerinde geçerlidir. Motorlu araçlarda (dizel hariç) buji ile her devirde ateşleme yapılır.

2. maddede bahsedilen durum için gösterdiğiniz kaynak doğrudur ancak burada bahsedilen oktan çevirisi biraz farklı bir anlamdadır. Motorda yakıtın oluşturduğu vurgudan bahsedilmektedir. (burada benim de bir hatam var n-oktan değil izooktan sayısıydı olması gereken). Motorlar belirli bir oktan değerine göre tasarlanır. Örneğin 95 oktana göre dizaynı yapılan motorda 98 oktan kullanmak daha verimli sonuç vermez. Belki konfor özelliklerini olumlu etkileyebilir

3. başlıkta verdiğiniz grafiklere bakarsanız tork değerinde CNGnin daha düşük olduğunu siz de görebilirsiniz. Bu da yük taşıyan araçlarda oldukça büyük dezavantajdır yani dediğimle aynı sonuca gelir. (2. grafik üst kısımda tork değerleri gösterilmiştir) CNG ile çalışan büyük araç yok mu? var. Bazı şehirlerde avrupada otobüslerde kullanılmaktadır.

4. madde için verdiğiniz kaynakta belediyenin projelerine sağladığı avantajdan değil işletme kolaylıklarından bahsedilmiştir. Burada herhangi bir proje mevcut değil.

5. madde için dosyayı eklemişsiniz teşekkür ederiz.
 
Üst