• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bor yağı hakkında

lutfi.polat

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ekim 2010
Makinalarda kullanılan bor yağı hakkında nasıl bir yöntem uygulayarak atabiliriz? Standartı var mı dır? geri dönüşüm olarak neler uygulanmalıdır kısaca bilgi verirmisiniz?
 
Merhaba arkadaşlar,

Benim tesisim de cnc lerden bor yağlı metal çapak ve bor yağı çıkıyor.
1) Bor yağı çok birikti göndermemiz lazım hangi kodla ve hangi firma alıyor bilgisi olan var mı?(eski yazışmalarda izaydaş diye söylenmiş hala alıyormu?) 12 01 09* mu kodu acaba?
2)Bor yağlı metal çapakların kodu ne olarak geçiyor atık yönetiminde?

Yardımcı olur musunuz?
 
12 01 20* Yağlı talaş olarak bir bedel karşılığında lisanslı firmalara satabilirsiniz ( miktarına göre)
12 01 09* Bor yağının kodu- İzaydaş çok para ister hangi il de firmanız?
 
1METAL-KİM METALURJİ VE KİMYA TARIM S AN.TİC.LTD.ŞTİ.Velibaba Mah. Kahramanlar Cad. No:34/1 Pendik/İstanbul
tel:02163070102
fax:02163070104
İSTANBULEK-1Hava Emisyon,Tehlikeli Atık Geri Kazanım
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
07.08.201307.08.2018
2TUZLA DERİ OSB GERİ DÖNÜŞÜM ANONİM ŞİRKETİAYDINLIKÖY ORGANİZE DERİ SANAYİ BÖLGESİ ÇEVRE SOKAK NO: 3
tel:2163948068
fax:2163948069
İSTANBULEK-1Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi,Atık Ara Depolama,Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
30.06.201522.10.2019
3İSTAÇ İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ - KÖMÜRCÜODA TESİSLERİKÖMÜRCÜODA DÜZENLİ DEPOLAMA ALANI- KÖMÜRCÜODA MEVKİİ, KARAKİRAZ KÖYÜ
tel:02167328705
fax:02167328713
İSTANBULEK-1Hava Emisyon,Atıksu Deşarjı,Tehlikeli Atık Geri Kazanım,Tehlikesiz Atık Geri Kazanım,Düzenli Depolama - 1. Sınıf (Tehlikeli Atık Düzenli Depolama),Atık Ara Depolama,Düzenli Depolama - 2. Sınıf (Belediye Atıkları ve Tehlikesiz Atık Düzenli Depolama)
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
24.02.201727.06.2019
4AKADEMİ ÇEVRE ENTEGRE ATIK YÖNETİMİ ENDÜSTRİ A.Ş.ORTA MAH. DEMOKRASİ CADDESİ 92-1
tel:2163042515
fax:2163041975
İSTANBULEK-1Hava Emisyon,PCB Arındırma,Tehlikesiz Atık Geri Kazanım,Tehlikeli Atık Geri Kazanım,Atık Ara Depolama,Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya İşleme,Hurda Metal /ÖTA İşleme,Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma,Ambalaj Atığı Geri Kazanım
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
08.06.201721.02.2019
[TBODY] [/TBODY]
 
Teşekkür ederim kodlar için burdan gerekli yerlerle görüşürüm artık.

Bir sorum daha olcaktı. Tesise arıtma kurduk kimyasal arıtma yeterli olmayınca biyolojiğe çevirdik. Burdan çıkan çamuru ben 190811* olarak düşünüyorum. Daha önceden tehlikeli atık olarak 190813 ve 110109 kodları gösterilmiş. Ben 190811* sadece göstericem doğru olur mu?
 
@EsraNurSağır

19 08 11* Endüstriyel atık suyun biyolojik arıtılmasından kaynaklanan tehlikeli maddeler içeren çamurlar nokta atışı olmuş elinize sağlık.
 
İşleme makinelerinde kullanılmakta olan soğutucu yağlar zamanla yabancı yağlar ve parçacıklarla karışıp kirlendiğinden, sahip olması gerektikleri özelliklerini kaybederler. Bunun yanı sıra emülsiyonlarda bakteri üremesi de ortaya çıkar. Kullanım ömrünü doldurmuş olan soğutucu yağ banyoları çalışanların sağlığı açısından da tehlike arz edebilir (özellikle cilt hastalıkları). Bu yüzden soğutucu yağ banyolarının, banyo bakımının yapılamaması durumunda, birkaç gün ya da birkaç haftada bir değiştirilmesi zorunlu olarak gerekmektedir.
Buna ilave olarak sulu ya da çözücü bazlı temizleme prosesinden de atıklar oluşmaktadır.

BARTU 300 BORYAĞ AYRIŞTIRMA

İşletmelerde çalışan makinelerin değişik yağları genelde bir depoda toplanır. Bu yağ
kullanılabilirlik ölçüsünde sisteme geri verilir. Kullanılamaz değerlere geldiğinde de itlaf
edilmek üzere işletmeden atılır. Bu süreç içinde;
1- İş makinelerinde deformasyon oluşur.
2- Üretilen mamullerde de kalite kaybına neden olur.
Kullanılan bu yağların da tamamı işlevini kaybetmez. Yapılan testlerde, bu oranın
yaklaşık %10 olduğu tespit edilse de, genel yapısı deformasyona uğradığı için limitleri
zorlamaktadır.
Ancak depoda toplanan yağların bilinçli bir sistem ile ayrıştırılması mümkündür. Bu
amaç ile BARTU serisi temelde yüksek ayrıştırma oranlarına sahiptir. Bu durumda;
1- Kullanılan yağlarda maliyet kaybı azalır.
2- Yağların kullanım oranları azalır.
3- Yağ depolama süreci artar.
4- İş makinelerinin uğradığı deformasyonlar azalır.
5- Üretilen mamulün yüzey kalitesi artar.
6- Atık yağın itlaf maliyetini düşürür.
BARTU serisi ayrıştırma makinelerinin çalışma prensibi incelendiğinde yukarıda
sayılan avantajların nedeni de anlaşılır.

ulas@berametal.com
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Merhabalar cnc’lerden bizimde bor yağımız cıkıyor tesiste varillerin içinde bekletip dolunca gönderiyoruz fakat bu varilleri nerede muhafaza etmeyiliz suan ayak altında mesleğe yeni basladım yardımcı olabilirmisiniz
 
Merhaba ,

Eğer Üretim prosesiniz sonucu bir tehlikeli veya tehlikesiz atık çıkışınız oluyorsa yönetmelik gereği bir Tehlikeli ve tehlikesiz atık geçici depolama sahası oluşturmalı ve atıklarınızı orada biriktirmelisiniz. Ayrıca sadece boryağ için değil tüm atıklarınız için bunu uygulamalısınız.
 
Merhabalar,
Proses sonucu oluşan tüm atıkları tesiste oluşturulmuş veya oluşturulacak olan "geçici atık depolama sahasında" depolamanız gerekmektedir. Depolama esnasında da tehlikeli atıkları max. 6 ay ve tehlikesiz atıkları da max. 12 ay bekletebilirsiniz. Daha sonrasında lisansı olan firmalara göndermek zorundasınız. Ayrıca geri kazanım firmaları bor yağını alırken kategori analizi isterler. Bilginize...
 
Herkese iyi Forumlar , cevaplara şöyle göz gezdirdim herkes bertarafa yönelik çözümler sunmaya çalışmış, benimse şöyle bir fikrim var.

Aynı sorunu bende çelik konstrüksiyon işlemi sırasında çeliğin delinmesi de, matkap ucunun yanmaması için kullanılıyordu. Tahmin ettiğim kadarı sizinde aynı yada benzer bir işlemde bor yağının kullanımını söylemektesiniz.. Ben ne yaptıysam damlamayı engelleyemediler, kit koydum olmadı büyük sızdırmaz tava yaptırdım olmadı (çünkü çok yüksek ve rüzgardan tavaya değil başka noktalara düşüyordu). Sorunu kökünden çözerek yağı kullanmayı yasakladım.

Aslında düşünüldüğünde yağ kullanılıyor(Masraf),damlıyor ve oraya kit kullanıyor(Masraf),sonra damlayan yer için talaş(Masraf) ve iş gücü zaman harcıyor(Masraf), bunların hepsinin maliyet hesabını yaptığında, matkap ucunun daha sık değiştirmek daha az maliyet gerektirdiği ortaya çıkıyor. Yani sizi de bunları göz önüne alırsanız belki daha etkin ve kolay çözüm üretebilirsiniz.
 
@Fatih Koçak bilgilendirmeniz için tesekkür ederim tehlikeli atık alanımız mevcut atık bor yağını orada mı muhafaza etmeliyiz varil olduğu için atık yağ oluştukça içine aktarılıyor
 
Üst