• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bor yağı hakkında

lutfi.polat

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ekim 2010
Makinalarda kullanılan bor yağı hakkında nasıl bir yöntem uygulayarak atabiliriz? Standartı var mı dır? geri dönüşüm olarak neler uygulanmalıdır kısaca bilgi verirmisiniz?
 
Bor yağı geri kazanımı konusunda CARDEV firmasıyla görüşebilirsiniz. Bu sistemi Türkiyede kullanan biri izmir'de diğeri İstanbul'da 2 şirket var. Çalışma prensibinde havalandırma ve ozonlama yapılarak tekrar kullanımı sağlanıyor.
 
Teşekkür ederim bilgileriniz için. size kısa bir soru sormak istiyorum havalandırma ve ozonloma derken nasıl bir yöntem şeklidir. kusura bakmayın bu konu hakkında fazla bilgim olmadığı için soruyorum. Bir de bunlarla ilgili bir standart varmıdır?
 
Paket arıtma gibi düşünün tanklarda havalandırma yapılıyor üst kısma çıkan köpükler ve kirli kısım sıyrılıyor kirli yağ biriktirme tankına gidiyor. son tankta ozonlama yapılıp bakteriler öldürülüyor kirli kısmın bertarafı gerekiyor temiz kısım kullanılıyor. Fakat şöyle bir şeyi vardı bor yağı dereceleri var kullanım için arıtmadan çıkan yağ derecesi 0 oluyor. yükseltmek için yeni bor yağı bildiğim kadarıyla 12 derecesi . Yeni yağ varili bağlanıyor isteğe göre 3 farklı derece yağ ayarlanıyor ve benzin pompası gibi bir pompayla varile alınabiliyor. Eksik anlatmış olabilirim stajdayken kurulumunda bulunmuştum. Bu konuda çalışan arkadaşlar daha detaylı bilgi vereceklerdir.
 
Bor yağı delme kesme işlemlerinde soğutma için kullanılan suyun metal yüzeylerde oksitlenmeye neden olması yüzünden soğutma suyunda katkı olarak kullanılıyormuş. metale yapışıp ara yüzey oluşturuyormuş suyun temasını azaltıyormuş. bor elementi içermiyormuş. ingilizce bore/delmek fiilinden geliyormuş adı.
 
Atık yağ geri kazanım firmalarına verebilirsiniz ancak her geri kazanım firması bu yağı almak istemeyecektir. Çünkü bor yağı %95 su, %4 yağ, %1 emülgatörden oluşur,%4 yağı geri kazanmak çok karlı bir iş değildir. ayrıca bor yağını kimyasal arıtma yöntemi veya biyolojik arıtma yöntemleri ile arıtılması güçtür.(denedim...) İzmir'deki firma kabul edecektir.
 
MRB Arkadaşlar

Bor yağı tarzı atıklar, sene başına kadar geri dönüşüm firmaları tarafından alınıyordu, sonrasında bakanlık konu ile ilgili çalışma başlattı ve içerisinde barındırdığı su oranının yüksek olması nedeniyle bu işlemi gerçekleştiren geri dönüşüm firmalarının bor yağı kodunu (13 05 07) iptal etti, bakanlığının bu konudaki görüşü bor yağı tarzı atıkların bertarafa gönderilmesidir,

Bu konuda sıkıntısı olan arkadaşlarımız var ise yardımcı olabilirim
 
Bildiğim kadarıyla bor yağı cnc tezgahlarından çıkıyor, ara depolama tesislerine veriliyor bunun içinde lisanslı firmaları tercih etmeniz gerekmektedir. Bu firmalar size ulusal atık taşıma formu verecektir bu formla bakanlığa çıkış yapmanız gerekmektedir.
 
@Tarik Can
Emin misiniz? Biz bor yağ alımı ile ilgili sözleşme yapmışız.

"1.1 Atık Üretici Şirket, atık yağların kontrolü yönetmeliği ve sair mevzuat uyarınca belirlenen
kurum / kuruluşlar aracılığı ile atıklarının 1. ve 2. kategoride çıkması halinde analizini yaptıracaktır. Analiz sonucunda 1. ve 2. kategori çıkmayan atıklar Geri Kazanım Tesisi tarafından alınmayacaktır."

diye bir madde var. Demekki 3. kategori değil, çünkü biz veriyoruz oraya.
 
@Funda Saltık

Bir kaç analiz sonucunun 1.sınıf olarak çıktığını bazı firmalardan duymuştum. Ancak su konsantrasyonu çok olduğu için 3. sınıf çıkması bana çok zor gözüküyor. Ancak 3. sınıf bir yağı su ile karıştırdıktan sonra yanlış tanımlamala çıkartılabilir gibi geliyor :)

İyi haftalar dilerim
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Ege Bölgesi Sanayi Odasının yazısına cevaben gelen Bakanlık yazısı mevcut. R5 geri kazanım lisansı olan 12 li kodlar ile alınması gerektiği görüşü var. Fakat böyle bir geri kazanım, geri dönüşüm firması mevcut mu? Bertaraf edecek firmalar mevcut fakat diğer firmalar nerededir? 12 01 09 kodlu taşlama sıvısı atığını bu firmalara gönderme şansımız var mı? Ayrıca yağlı su karışımı konusunda nasıl bir yol izleyebiliriz, hangi kodla çıkar, arıtmı maliyetli midir?
 
msds' lerini inceleyiniz. Orada bertaraf bilgileri kısmında hangi kod ile bertaraf edilmesi gerektiği yazar. Sudan ayırma gibi bi şansımız yok maalesef. Olduğu gibi IBC tankına alıp firmaya göndermeniz gerekiyor.
 
merhaba arkadaşlar ;

Bakanlık boryağlarını artık R5 kodu ile geri kazanım yapan firmalara verilmesini istemektedir, bor yağları yollanırken atık yağ kategori analizine gerek yoktur, artık atık yağ kategorisine girmemektedir, tehlikeli atık sınıfına girmektedir, çalıştığım firmada atık emülsiyon sıvılarını 12 01 09 tehlıkelı atık kodu ile alınmaktadır.
 
@Özcan AKIN
bor yağlarını tehlikeli atık ara depolama olarak alan firmalar da bulunmaktadır. hele miktarlarınız çok azsa izaydaş ile muhatap olmanıza değmez. bölgeniz ege ise, aten ve sürekodan teklif almanızı öneririm.
 
@Cansu Bağ
cansu hanım,
danışmanlıgı yapmış oldugum tesiste atık bor yagını temizleyen içindeki farklı yağları ayıran ve içindeki suyu ayıran bir sistem kurdugunu hatırlıyorum. ayrıca çok basit bir düzenek ile bunları yaptıgını biliyorum.
 
Üst