• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Boya Çamuru

Mutlu Güner

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ağustos 2011
atık boya çamuru içinde mevcut olan atık su miktarını azaltmanın en etkili yolu nedir? konteynerde depolanan çamurun yüzeyinde oldukça su var. bertarafa bu şekilde göndermek hem sızıntı/dökülme vb. karşı riskli hem de pahalı. Atık azaltmak için suyu emici bir madde fln eklenebilr mi? yada suyunu nasıl süzdürebilirim. yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
merhaba,
katı madde oranı nedir? bir arıtım teknoloji uygulandıysa hangi prosesler mevcut kısa bir bilgi verirseniz ona göre daha net bir bilgi verebiliriz.
kolay gelsin
 
su bazlı boyalar kullanılarak elektrostatik basınçlı tabancalarla püskürtme ile jantların boyanması sağlanıyor. Bu aşamada jant yüzeyine yapışamayan boya zerrecikleri su filtresi yardımıyla tankın yüzeyine düşüyor,bu kısımda boya tanecikleirnin birleşmesi için boya çürütücü ekleniyor. Yüzeyden sıyırma yöntemiyle oluşan boya çamuru varillere aktarılıyor. katı madde oranını net olarak söyleyemeyeceğim ama varillere aktarılan çamur tamamen katı görünümünde. ama boyanın özelliği olarak içeriğine %90 oranına kadar suyu absorbluyormuş. Sanıyorum belli bir süre sonra bu suyu dışarıya brakıyor. Benim derdim de bunu azaltmak. Prosesin çok içinde değilim ama umarım açıklayıcı olmuştur.
 
Merhaba;
Eğer çamurun yüzeyinde suyu yüzderebiliyorsan suyun savaklanmasını sağlayacak bir sistem yaparak suyu alabilirsin diye düşünüyorum. Ama kalacak çamurda ki katı madde oranı da önemlidir. Anlattığınıza göre büyük ihtimalle katı madde muhtevası düşüktür. İyi bir şekilde susuzlaştırılması yapılması tavsiye ediliri.
 
merhaba,
küçük bir araştırma yaptım size 1990 yılında patent alınmış bir dosya yüklüyorum size yardımcı olabilirse çok sevinirim. Eğer ki araştırılmasını istiyorsanız bana numune ulaştırısanız nasıl bir madde nasıl bir yapıya sahip hangi metotla suyu alınabilir olduğunu, konuya daha ayrıntılı bakabiliriz.
kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • US4980030.pdf
    245.7 KB · Görüntüleme: 141
teşekkürler cevaplarınız için...fikir olması adına fotoğraflarını yüklemeye çalıştım..umarım yüklenmiştir...aslında katı madde oranının tayini vb. tespit edilmesi için numune analizi çok iyi olabilir.DSCN0541_320x240.JPG
 
anladığım kadarıyla sulu bir havuzda ve naylon içersinde bulunuyorlar. size benim bir iki sorum var.
1 bu atıksu ne oluyor ve içersindeki bileşim ne?
2 bu katı madde poşetlerin içersine mi alınıyor tam anlayamadım fotoğraftan
3 bu konuda hiç firma araştırma yapmışmı ne olabilir veya daha önceden bunları nasıl bertaraf ediyormuş.
4 bu atık için il müdürlüğü bu görüntüye ne diyor? :)
 
Şöyle açıklamaya çalışayım. Atık sahamızda 6 m3 lük konteynerlar içinde yaklaşık ayda 1 sefer olmak üzere lisanslı firmalara (yakma yada ek yakıt olarak kullanmaları için) bertarafa gönderiliyor. Yalnız su oranı taşımaya engel teşkil edecek boyutta ise konteynerin vanalarından atık sahasındaki acil durum toplama haznesine bu su aktarılıyor. Buradan kimyasal arıtmaya gidiyor. Eğer süzdürülemeyecek gibiyse yani katı yoğunluğu daha fazla durumdaysa, bu haliyle, konteynerin kapakları kapatılarak bertarafa gönderiliyor. Boya hattında, oluşan boya çamurunu yüzeyden alma işlemi sırasında varillere aktarılırken, varile yapışmasını engellemek için içlerine atık poşetleri koyuluyor ve böylece varilin konteynere boşaltılması da daha kolay oluyor.Çamurun oluştuğu bölgeye, çamur sıyırıcı gibi ekipmanlar yerleştirilmesi su azaltımı için bir yöntem ama oldukça maliyetli ve kendini amorti etmesi de uzun sürüyor. Bu sebeple yönetime böyle bir istekle gidemiyorsunuz.

DSCN0549_180x240.jpg

DSCN0550_320x240.JPG
 
mekaniksel olarak almazsanız suyu almak için neler yapalım bir düşünelim. kireç, veya beydellit atabilirsin suyu emer ve tutar ancak atık miktarın artar sarf malzeme miktarında artacağından firma bunada pek yanaşacağını sanmıyorum. yani kısacası Fayda/Maliyet >1 büyük olmalı yapacağın iş için. Proseste belki bir iki küçük düzenleme ile iş aşılabilir. Bu şartlarada şuanda söylenebilecek tek şey atık üzerinde küçük bir arge çalışması ile bu çözülebileceğini düşünüyorum.
kolay gelsin
 
Merhabalar,

Sıyırıcı uniteler'den boya çamuru ilk çıktığında ort % 25-%30 aralığında katı madde içeriğine sahiptir. Geri kalanı sudur.. Atık boya çamuru çürütücü kimyasallar kullılsa dahi yapışma etkisi bir miktar devam ettiğinden filtre press ya da belt filtre tarzı klasik çamur susuzlaştırıcı ekipmanlar çok işe yaramaz.. Sürekli tıkanma'ya neden olur.. Bu sebeple bu prosese boya çamuru press uniteleri bulunmaktadır.

Alttaki resimdeki ilgili cihazlar bu sistemlerde su içeriğini % 40-30'a kadar düşürmektedir.

maco-Press.jpg
 
Üst