• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bu kaynaklara arıtma nasıl olmalı

C

cevresahibi

otomobil ve motor parçalarından yıkanmasından kaynaklı endüstriyel atık suyun arıtılması ve tekrar kullanıla bilmesi için arıtma tesisi boyutlandırılacak.

bu noktada şöyle bir problemim var;

iki ayrı ana kaynak var ve kaynakların içersinde iki ayrı karakterde su çıkıyor


1. kaynak
1. karakterdeki su; araçların dış yüzeylerinin deterjan kullanılmadan yıkanması ile ( sadece tazzikli su tutularak )kaynaklana su. debi:110 m3/gün koi=225 mg/lt pH: 7,55 AKM:75 mg/lt yağ gres:15mg/lt

2. karakterdeki su; araçların alt yüzeylerinin yıkanması ile ( sadece tazzikli su tutularak )kaynaklana su ki içersinde yağ ve mazot gibi maddeler dulunmakta. debi:10 m3/gün koi=380 mg/lt pH: 7,42 AKM:420 mg/lt yağ gres:65mg/lt

bu iki ayrı karekterdeki su bir havuzda toplanmakta.
2. kaynak
1. karakterdeki su; araçların tamiri için sökülen motor parçalarının bir makina içersinde yıkanması sonucu çıkan sulardır. su içersine yağ çözücü kimyasallar, kostik asit katılmaktadır. . debi:1 m3/gün koi=236000 mg/lt pH: 9,66 AKM:26800 mg/lt yağ gres:63650 mg/lt BOİ5: 94800mg/lt

2. karakterdeki su; parça yıkama makinasından çıkan malzemelerin durulanmasından çıkan sudur. debi:2-3 m3/gün koi=7615 mg/lt pH: 10,45 AKM:2790 mg/lt yağ gres:1595 mg/lt BOİ5: 2250mg/lt


bu iki ayrı karakterdeki su birbirine karıştırılabilir veya ayrı olarakta toplanabilir. ayrıca bu iki kaynak arasında yaklaşık 700m mesafe vardır.


benim sorununm şu
1. seçenek : bu iki katnak için ayrı iki tesis kurulup yüksek debili olan birinci kaynağın tekrar kulaanılması. ikinci kaynağın deşarj standardına indirilip deşarjımı,
2 seçenek : bütün suların birbirine katılarak syrelmesi sağlanıp arıtılması ve tekrar kullanılması

3 seçenek : koi si 236000 olan düşük debili suyun ayrı toplanarak vidanjörle tesisten uzaklaştırılması ve diğer üç kaynağın birbiri ile karıştırılıp arıtılması ve tekrar kullanılmasımı.


veya baka bir şeçenek

Saygılarımla
 
Bence KOI si 236.000 olan su kesinlikle ayrı olmalıdır. Uzaklaştırma mı seçersiniz bu suyu ayrı artımayı mı seçersiniz bilmem. Bunu diğer kaynaklarla karıştırırsanız büyük debili ve kirli bir su oluşucaktırki bu arıtma maliyetlerini epeyce arttıracaktır. Hepsi karışırsa 121 m3/gün lük misal olarak söylüyorum 100.000 KOI li bir su oluşacaktır. Kesinlikle ayrı olmalıdır küçük debili su..
 
1. ve 2. kaynakların birleştrilmesinde sıkıntı yok kaynakların özellikleri genellikle birbirne yakın burda önemli olan yağ ve gresi ayırsanız koi yukünüz dahada azalacaktır. fakat 3. kaynak az debide bile olsa kirliliğinizi aşırı derecede artıracaktır.maliyeti ve artıma da işletmenizi zorlaştıracaktır.
 
merhaba arkadaşlar
bende benzer bır sorunla karşılaştım
Danışmalığını yaptıgımız bır yıkama yaglama tesısımız var. Bu tesıs ıiçin kanalizasyona deşarj limitlerini saglamamız gerek fakat koı si 2oomg/lt olması gerekirken 400mg/lt çıkmıs
Bunu istenilen standarta düşürebileceğimiz bir yöntem ver mıdır?
şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
 
@orkunmumcu

muhakkak fikri olanlar vardır.
ben şimdilik sadece konuyu benim için daha anlaşılır hale getirmeye çalışayım.
*ilk mesajın sahibinin örnek verdiği tesiste 4 farklı karakterde, iki ayrı hatla iletilen, henüz karıştırılmamış atıksular vardı. "birleştirip mi yoksa ayrı mı arıtmak gerek?" diye soruyordu
sizde de durum aynı mı?
*yoksa siz ikiden fazla atıksu halihazırda karıştırıldıktan, yani "kirleticiler seyreltildikten" sonra dahi hala deşarj standardını sağlayamamaktan mı sorun yaşıyorsunuz?
*bir ihtimal de şu; belki sadece tesisin dahil olduğu sektör aynı sizde, karışım sonucu seyrelme yok. belki KOİ yükleriniz de maksimim 400 çıkıyordur en kirli işte dahi. sorununuz büyük debilerde 400 KOİ gidermenin yüksek maliyetidir.

bu üç durumdan hangisi size uygun olanı?
 
İlgilendiğiniz içiç teşekkür ederim
benimkinde bır tane atıksuyum var karışım seyrelme hiçbiri yok 10m3/gün debıde
koi atık yağdan dolayı mı yoksa deterjandan dolayı mı oluşuyor
buna bir cevap bulursam yöntemlerıni de araştırabilirim
tekrar teşekkürler
 
rica ederim, vakit oldukça neden olmasın.
ölçüm KOİ üzerinden olduğu için gönül rahatlığıyla yağ ve deterjanların bu duruma ortak etki ettiklerini söyleyebiliriz. bir de eğer deterjanlar biyolojik olarak parçalanabilir nitelikteyse deterjanın KOİ'ye etkileri hayli hayli garantidir diyebiliriz.
hangisi daha baskın durumdadır bilmek zor. deterjanlar yağın suda serbest yüzmesini engelleyecektir. en basit yöntem numune alıp yağının üzerinde toplanmasını bekledikten sonra alt kısmı KOİ tayinine yollamaktı ama maalesef yağ-su karışımı içinde deterjan olduğu sürece emülsiyon kalacaktır. yağı filtre etmeden hangisinin daha etkili olduğunu çözemeyiz.

arıtma önerisi olarak da;
deterjan kullanımını engelleyemezsiniz galiba.
deterjan varken yağ tutucu gibi basit ekipmanlarla yağı azaltamazsınız.KOİ düşmez.
deterjanı arıtmak isteseniz orta halli bir paket arıtma gerekir. debi az olduğundan bu tip bir arıtma ölçüsüne göre pahalı olacaktır.
 
Orkun Bey merhaba,

Vermiş olduğunuz bilginin sınırlı olduğunu düşünmekteyim. Zaten asıl problemimiz olayı tam olarak değerlendirmeden yani tek parametre üzerinden sonucu çözmeye çalışmak. Size tavsiyem atıksuyunuzun karakterizasyonunu tam olarak belirlemeniz ( aynı prosese sahip 3 farklı firmanın atıksu karakteristiği farklı olabilmektedir). Dolayısıyla en ekonomik ve en uygun arıtma prosesi analiz sonuçlarına göre daha rahat belirlenebilir. Sizin verdiğiniz bilgiler ışığında kimyasal arıtma veya flotasyon uygun olabilir. Daha detaylı konuşabilmek için iletişime geçebilirsiniz.

Emin Ender Çelebi
Çevre Yüksek Mühendisi
Araştırma Görevlisi
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
 
Üst