• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bunları biliyor musunuz?

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
  1. Küresel ısınma nedeniyle 2080'e kadar 200 - 600 milyon insanın açlık çekebilir, 1,1 - 3,2 milyar insanın da susuzluktan etkilenebilir.
  2. Yurdumuzda doğal olarak bulunan 9000 bitki türünden 3000'i sadece Türkiye'de yaşıyor.
  3. Ülkemizde yaşayan hayvan türü sayısı tüm Avrupa kıtasında yaşayan hayvan türlerinin 1.5 katı.
  4. Ülkemizde doğal olarak yaklaşık 120 memeli, 450 kuş, 13 sürüngen, 350 balık türünün yaşamakta ve 15 memeli, 46 kuş, 18 sürüngen türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
  5. Dünyanın büyük kuş göç yollarından ikisi Anadolu’dan geçiyor.
  6. Ülkemizdeki toprakların üçte ikisinin su veya rüzgar erozyonu etkisi altında.
  7. Her yıl 1 cm. kalınlığında ve Kıbrıs Adası büyüklüğünde toprağımızın erozyonla yok oluyor.
  8. Bir ton kullanılmış beyaz kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının,
  9. Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olur.
  10. Türkiye'de yaklaşık yılda 1 milyon ton kağıtla gereksiz yazışma yapılıyor.
  11. Otomobilinizi hortumla yıkadığınızda yaklaşık 550 litre su harcamış olursunuz.
  12. Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, sakız 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süreyle yok olmaz.
  13. Büyük bir kayın ağacı, 72 kişinin 1 günlük oksijen ihtiyacını karşılar.
  14. Dünyadaki mevcut suların ancak % 1'i kullanılabilir.
  15. Dünya yüzeyinin % 6’sı çölleşmiş, % 29'u çölleşmek üzere.
  16. Evsel katı atıkların % 68 ’ini organik atıklar, geri kalanını kâğıt, karton, tekstil, plastik,deri, metal, ağaç, cam ve kül gibi maddeler oluşturur.
  17. Türkiye'de günde yaklaşık 65 bin ton çöp üretiliyor.
  18. Katı atık yönetiminin üç temel ilkesi: Az atık üretilmesi, atıkların geri kazanılması ve atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi.
  19. Uygun şekilde depolanmamış çöpler yeraltı ve yüzeysel su kirliliğine, haşerelerin üremesine,çevreye kötü kokuların yayılmasına, görüntü kirliliğine ve çeşitli hayvanlar vasıtasıyla taşıyıcı mikropların yayılmasına neden olur.
  20. Türkiye'de bulunan 3215 belediyeden sadece 11 ’inde düzenli depolama yapılıyor.
  21. Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine "geri kazanım" deniliyor.
  22. Türkiye’de çöp miktarının yaklaşık % 15-20 ’sini geri kazanılabilir nitelikli atıklar oluşturuyor.
  23. Plastik ambalaj atıkları yıkanıp granül haline dönüştürülerek ikincil ürün üretiminde ham madde olarak kullanılıyor.
  24. 1 santimetreküp kömürün içindeki boşlukların yüzey alanı toplamı 120-180 metrekaredir ve grizu patlaması bu boşluklara metan gazının dolması sonucu oluşur.
  25. Bir Tsunami dalgası saatte yaklaşık 800 km hızla ilerleyebilir.
  26. En hızlı yüzen balık orkinos balığıdır. Yetişkin bir orkinos saatte yaklaşık 90 km hızla yüzebilir.
  27. Kloroflüorokarbonlar (CFC) 1974 yılından itibaren dünyada yasaklanmaya başladı.
  28. Hamamböcekleri yaklaşık olarak 250 milyon yıldır yaşadıkları halde hiçbir değişime uğramamışlardır.
  29. Arap Körfezi’nde yer alan deniz suyunu içme suyuna çeviren dev tesisler günde yaklaşık 30.000 litre deniz suyunu yaklaşık 26.000 litre temiz suya çevirmektedir. Günde 130.000 litreden fazla deniz suyu yüksek derecelerde ısıtılmakta ve çeşitli kimyasallar kullanılarak filtrelenmektedir ve sadece 26.000 litre temiz su üretilmektedir. 5’e 1’lik bu oran oldukça verimsiz bir prosesi işaret etmektedir. Denize geri verilen yüksek sıcaklıktaki 100.000 litreden fazla su çevre sorunları oluşturmaktadır.
  30. Bugün dünyada yaşayan aşağı yukarı 1 milyon böcek türü vardır. Her yıl aşağı yukarı 8000 yeni tür keşfedilmektedir.
  31. Kangurular geri geri yürüyemezler.
  32. Denizlerdeki tüm sular güneşimizin yaşlanmasından kaynaklanacak aşırı sıcaklıklar nedeniyle yaklaşık 1 milyar yıl sonra buharlaşacak. Problemler bu sürenin henüz yarısına gelmeden atmosferdeki karbon dioksit seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkacak. Zaman geçtikçe güneş daha parlak hale gelecek ve gezegenizmizin iklimini etkileyecek. Sonuç olarak sıcaklıklar denizlerdeki suların buharlaşmasına yetecek düzeye gelecek. 60 santigrat derecede su atmosfere karışarak atmosferin ana bileşenlerinden biri haline gelir. Atmosfere karışan su buradan daha sonra vakum nedeniyle yok olacağı stratosfere gider. Sonuç olarak dünyadaki sular buharlaşarak uzaya gidecektir.
  33. Dünyadaki en büyük balık sıcak sularda yaşayan ve planktonlarla beslenen balina köpekbalığıdır.
  34. En küçük kuş yumurtası mine çiçeği sinekkuşuna aittir. 10 mm'den daha kısadır ve 0,37 gram ağırlığındadır.
  35. Dünyada en derine dalan kuş türü imparator penguenleridir. Bu kuşlar yiyecek aradıkları sırada tam 255 metre derine dalarlar.
  36. Antarktika’ya ait olmayan birtakım canlı türleri kıtaya yerleşerek ekosistemi tehdit ediyor.
  37. Kloroflüorokarbonlar (CFC) atmosfer bütününün yalnızca milyarda birlik bölümünü oluştururlar.
  38. Kutup ayıları daha az enerji harcamak için (vücut ısılarını korumak için) arka ayaklarını ön ayaklarının izine basarlar.
  39. Dünyadaki mercan kayalıklarının %60’ından fazlası kirlilik, tortulaşma ve küresel ısınmadan kaynaklanan deniz suyu sıcaklığı artışının yol açtığı ağarlaşma etkisi nedeniyle tehdit altındadır.
  40. Dünyadaki ilk bitkiler olan algler 3,5 milyon yıl önce oluştular. Diğer bitkiler gibi algler besin üretirken oksijen açığa çıkartır.
  41. Bir fil hortumunda 50 bin kas vardır ve hortumuyla hem bir ağaç kütüğünü kaldırabilir hem de, yere düşmüş bir bezelye tanesini alabilir.
  42. Sahil bölgeleri kalabalıklaştıkça sahildeki suyun kalitesi düşecek sahildeki vahşi yaşam yok olacak ve sahiller yok olacak.
  43. Alaska ayıları dünyadaki etobur canlıların en ağırlarındandır ve yaklaşık 770 kilo ağırlığındadır.
  44. Yarasalar zifiri karanlıkta 0.6 mm. çapındaki bir teli bile tespit edebilir.
  45. Köstebekler bir saatte 45 m. uzunluğunda tünel kazabilir.
  46. Dünyadaki volkanik olayların %90’ı denizlerde gerçekleşmektedir.
  47. Denizlerdeki tüm sular güneşimizin yaşlanmasından kaynaklanacak aşırı sıcaklıklar nedeniyle yaklaşık 1 milyar yıl sonra buharlaşacak.
  48. En yüksek gelgitler Kanada’daki Fundy Körfezi’nde gerçekleşmektedir. Sene boyunca değişik zamanlarda med ve cezir arasındaki fark 16 metreyi bulmaktadır.
  49. Herkes rüzgarın hareket eden hava olduğunu bilir, peki havayı hareket ettiren nedir? Tabii ki atmosferin değişken sıcaklığı! Güneş yeryüzünü ısıttıkça atmosfer de ısınır. Yeryüzünün bazı bölgeleri güneş ışınlarını dik olarak alır ve her zaman sıcaktır. Diğer bölgeler güneş ışınlarını eğik olarak alır ve iklim daha serindir. Soğuk havadan daha hafif olan sıcak hava yükselir. Daha sonra soğuk hava yükselen sıcak havayla yer değiştirir. Havanın bu hareketi rüzgarı oluşturmaktadır.
  50. Hamsterler kış uykusuna yatan hayvanlar arasında en düşük vücut ısısına sahip olanlardır. Vücut ısısı 3.5 derece olacak kadar düşer.
  51. Bazı balıklar oldukça uzun yaşarlar. Örneğin, Kanada’nın Pasifik kıyısında yaşayan “Rougheye Rockfish” isimli balık türünün yaklaşık 150 yıl hayatta kaldığı tahmin edilmektedir.
  52. Hava kirliliği denizlerdeki zehirli maddelerin içte birini oluşturmaktadır. Denizlerdeki zehirli maddelerin %44’ü nehir ve akarsulardan kaynaklanmaktadır.
  53. Yetişkin bir ayı, bir at kadar hızlı koşabilir.
  54. Bir yıl içinde denizlerden avlanan balıkların ağırlığının üç katı kadar atık denizlere atılmaktadır. - 1 litre motor yağı 530.000 litre içme suyunu kirletebilmektedir.
  55. Dünyada en derine dalan kuş türü imparator penguenleridir. Bu kuşlar yiyecek aradıkları sırada tam 255 metre derine dalarlar. yani bu kuşlar yaklaşık 18 dk nefessiz kalıyorlar!!
  56. Bir insanın kalbi dakikada 60-80 defa çarparken, sinek kuşunun dakikada 615 defa çarpar.
  57. Yaşayan en küçük memeli, ağırlığı yaklaşık 3 gram olan "Etrüks faresi"dir.
  58. Büyüklükleri karıncalar kadar olan termitler, toprak üzerinde yüksekliği 8 metreyi bulan yuvalar yapabilirler.
  59. Penguenler, enerji tasarrufu yapmak için sarkaç hareketiyle yürürler.
  60. İnsanoğlunun bildiği okyanus canlı türlerinin sayısı 275.000 kadardır.
  61. Okyanusların ortalama derinliği 3795 metredir. (Karaların ortalama yüksekliği 840 metredir).
  62. Dişi morina balığı yılda yaklaşık 4.000.000 yumurta yumurtlayabilir.
  63. Çöl akrebinin ayaklarında, kuma konan bir kelebeğin yerde oluşturduğu titreşimleri bile hissedebilen algılayıcılar vardır.
  64. Erkek penguenler yavruları için kuluçkaya yattığı 4 ay boyunca hiçbir şey yemezler.
  65. Sulak alanlar biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en verimli bölgeleri. Türkiye'de uluslararası öneme sahip 56 adet sulak alan bulunuyor.
  66. Yalnız İstanbul’da yılda 450.000 ton kağıt tüketiliyor. Kişi başına düşen günlük ortalama ağaç tüketimi ise 1,5kg.
  67. Tüm dünyada her gün 400.000 hektarlık orman alanı yok oluyor. Türkiye’de her yıl 20,000 hektarın üzerinde orman alanı yok oluyor.
  68. Türkiye’de son 40 yıl içinde 1.300.000 hektar sulakalan kurutuldu ve tahrip edildi, bu alan Van Gölü’nün 3 katından daha fazladır.
  69. Bir biliminsanının belirttiği gibi: “Umut etmek için sebebimiz var! Biz, insanların bu olaya bakışlarını değiştirebiliriz.

Cevreciyiz
 
Üst