• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çamur susuzlaştırma

C.Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ağustos 2021
Şehir
Manisa
Firma
özel sektör
Herkese merhaba.
Biyolojik bir atıksu arıtma tesisinde çevre mühendisiyim. sizlerle arıtma çamuru hakkında bir sorunumu paylaşmak istiyorum. susuzlaştırma ekipmanı olarak belt press kullanmaktayız. jar testi ile uygun dozaj ve uygun poliyi belirlememize rağmen hala süzüntü suyunda yoğun bakteri kaçışı görmekteyiz. sizlere sormak istediğim, bu suyu yeniden çamur yoğunlaştırma tankına döngü yapmak ne gibi problemler oluşturabilir? hem süzüntü suyundaki poli ile yoğunlaştırma tankındaki çamuru da bir nebze yoğunlaştırmış oluruz. görüşlerinizi önerilerinizi rica ederim.
bir de belt press kullanan meslektaşım varsa; gerçekten süzüntü suyunda berrak bir su eldesi mümkün mü?
 
Süzüntüyü çamur yoğunlaştırmaya alırsanız yoğunlaştırma işlemini sekteye uğratmış olursunuz. Bazen laboratuvarda bulunan sonuçla saha uygulaması tam olarak tutmayabilir. Sahadaki dozlamaları değiştirerek denemeler yapabilirsiniz. Belt pres yöntemi son derece eski ve mekanik bir işlem. En ufak bir mekanik "kusurda" zaten çamur kaçağı olacaktır. Süzüntü suyunun durumunu gösteren bir sonuç ya da fotoğraf var mı?
 
Anonim (79a8)belt press bantlarını, yıkama nozzlelarını ve sıyırıcıyı da firmaların kendi servisi ile beraber değiştirdik. tüm noktalarda değişim yapmamıza rağmen düzelme olmadı. en son jar testi ile daha katyonik bir poli kullanmaya karar verdik. henüz onun saha uygulamasındaki etkisini görmedik. Ancak ben faydasının şaşırtıcı derecede yüksek olacağını düşünmüyorum. o nedenle tekrar biyolojik arıtmaya bu süzüntü suyundaki katı maddeleri göndermektense acaba yoğunlaştırmaya döngü mü yapsak dedim. ancak bu da belirli süre sonra yoğunlaştırmadaki çamurun aşırı yoğun olmasına ve başka mekanik problemlere neden olabilir.
süzüntü suyu için görsel bu şekilde. yorumunuz nedir?
1676545048125.png
 
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (cf6b)karıştırıcı yok. küçük bir dengeleme olduğu için alıkonma süresi çok az. açıkçası karıştırıcı koyup o çöken ölü bakteriyi yeniden havalandırma havuzuna almak da istemezdim. şu an dengeleme havuzunun belirli aralıklarla temizlenmesi sağlanıyor. siz karıştırıp havalandırmaya almayı mı tavsiye ederdiniz?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
C.Ö.Evet. Ne kadar küçük bilmiyorum ama dengeleme havuzlarında homojen bir karışım elde etmek için karıştırıcı olması önemlidir. Genel arıtma performansını da iyileştirir. Özellikle değişken karakterde atık su geliyorsa karıştırıcı önemlidir. Hep aynı karakterde su geliyorsa daha az önemlidir. Bu çökmeleri temizlemek zor gelmiyorsa koymayabilirsiniz ama ben öneririm.
 
Anonim (fd1d)değişken bir atıksuyumuz yok. tabiki temizlemek zor oluyor. hatta o nedenle öncesine küçük bir çökelme havuzu yapmak düşüncesi dahi var. çünkü gerçekten o kadar çamur yükü biyolojik arıtmaya alınamaz.
peki çamur susuzlaştırmada bu kadar çamur kaçışı normal mi sizin tecrübelerinize göre?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
C.Ö.Çökeltmenin çökeltmesi, onun da çökeltmesi böyle sonsuza gideceksiniz. Size çökeltme değil karıştırıcı lazım. Alın rahata erin. Boşuna havuz yapmayın.

Ben belt presle pek çalışmadım bir fikrim yok ancak attığınız fotoğraf çok kötü değil ama evet daha iyi olabilir diye düşünüyorum.
 
Fotoğraftaki sentrat suyunda poli az gibi gözüküyor. Jar testinde hazırladığın polimerin karıştırma süresi daha uzun olabilir veya polimer çözeltisi hazırladığın su sahadaki polimer hazırlama suyuna göre daha sıcak olabilir. Bu sebeple jar testi yanıltabilir. Sahada kullandığın polimer çözeltisinde balık gözü olmamasına, çözeltinin iyice karışmasına ve sıcak suyla hazırlamaya dikkat et. Polimer suda daha iyi çözünürse verimi jar tesitine yaklaşır. Bunları yapamıyorsan polimer miktarını artırarak dene. Sentratının üst kısmında beyaz köpük olana kadar polimeri artır derim.
Polimerinin iletkenliğine bak ve kloroform testi yap. Polimerinin kalitesinden emin ol.
Birde çamurun yağlı olabilir. Bu durumda polimer çalışmaz. Polimeri ne kadar artırırsan artır sentratın temizlenmez.
Bu yorumları sadece sentrat suyuna bakarak yaptım. Yanlış yönlendirmek istemem ama bunuda dene derin.
 
Üst