• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çamurun çökmeme sorunu

W

wert2223

herkese kolay gelsin arkadaşlar ben çevre mühendisi değilim sizin kadar bu olaya vakıf değilim sizlere sorum süt endüstrisinde bulunan arıtmada fecl3 ve kireç kullanıyoruz ph da 8 civarında ancak sorun şuki oluşan çamur çökmüyo yavaş karıştırma havuzunda şişeye aldığuımız örnek de dahil çökmüyor direkt su üstüne toplanıyor dinlenmede ise altta bulunması gereken çamur 2 karış kalınlığında suyun üzerinde bu neden çökmüyo olabilir çamur fazlalığından desem çamurun altı berrak su var ki zaten
 
merhaba. fecl3 katıp hızlı karıştırın sonra kireç veya kostik katıp hızlı karıştırın ph 8 de dengelensin polimer ilavesi yapıp tekrar hızlı karıştırın. birde böyle deneyin isterseniz. iyi çalışmalar
 
Merhabalar, FeCl3 ve kireç ilavesinden sonra Anyonikl Polimer ilavesi yaptığınızı düşünüyorum. Ancak polimer ayarını biraz fazla kaçırırsanız mutlaka çamur havalanıp suyun üzerinde yüzecektir. İlave ettiğiniz polimer miktarını kademeli olarak düşürün. Çamurun yüzmediği ve iyi çıkış değerleri sağladığınız optimum polimer miktarını bulmalısınız. Umarım yardımcı olmuşumdur.
 
  1. Kullandığınız kimyasalları kontrol edin. Bozulmalar olabilir. Hazırlamalarda yanlışlıklar olabilir.
  2. Kimyasal giden hat da borularda veya pompa giriş çıkışlarında tıkanmalar olabilir . Bilhassa demir 3 klorürde yapışma tarzı polielektrolitte de tıkanma tarzı sıkıntılar olabilir. Borulara hava vererek ya da radikal olarak asit ile açın. Radikal bir yöntem belki ama tertemiz olurlar bir daha sıkıntı yaşamassınız. Eğer borularda tıkanma varsa gittiğini sandığınız kimyasal sisteme gitmiyor olabilir.
  3. Polielektrolit hazırlanmasında % de oranınızı kontrol edin yanlış hazırlıyor olabilirsiniz. Sorununuz polielektrolitten gibi gözüküyor.
  4. Yavaş karıştırma tankından aldığınız numunenin rengini kontrol edin eğer demir 3 klorür fazla ise burda kendini gösterecektir. Fazla ise azaltarak rengin berrak olmasını sağlayın.

Tüm bunlar işe yaramıyorsa:
  • Tankları dalgıç pompa ile boşaltın tekrar sisteme atık su alarak herzamanki arıtma işleminizi yapın.

Ayrıca ben burdaki sorunun polielektrolit eksikliğinden olduğunu düşünüyorum. Yukarıdaki işlemleri uyguladığınızda poli miktarını kademeli arttırın.

Tüm bunlar işe yaramıyorsa bana sistemin fotoğraflarını maillden gönderin işleyişini anlatın size daha kesin yanıt verebileyim.

İyi çalışmalar.
 
biz önceden poliyi %1 oranında kullanıyorduk bu sırada filtrepres basıncı 1500 de çamuru iyi sayılabilecek katılıkta çıkarıyordu, daha sonra bazen ph set değerleriyle oynadık, bazen filtrepresin basıncını artırdık, bazen de çökeltimde bekleme süresini artırdık ama en sonunda deneye yanıla polinin yetersiz olduğuna karar verdik ve şimdi poliyi %5 oranında kulllanıyoruz, filtrepresimizdeki basınç ise 50 ve gayet de güzel çamur çıkıyor. kısacası arada bir literatürün dışına çıkmak iyi olabiliyor.
 
Belkı bu yardımcı olcak seyler vardı
 

Ekli dosyalar

  • EVSEL VE EVSEL NİTELİKLİ ATIK SU ARITMA ÇAMURUNUN ARITIMI.doc
    306.5 KB · Görüntüleme: 169
@MustafaKaptan
evet zaten çamur tam olarak çökmeye başladıktan sonra çıkış suyum iyice duru çıkmaya başladı ve önceden 130-140 olan koi artık 90-98 çıkıyor. ama tabi daha da iyileştirebilir miyiz bakıcaz hala denemelere devam. (koi=100 olmalı. bizimkisi ise sınırda) asit,baz, yavaş karıştırma ve çıkış sularımın 2 saatte bir ph kontrollerini yapıyorum
asit=1,8-2,4 ; baz=6,9-7,3 ; yavaş karıştırma=7,2-7,5 ; çıkış= 7,3-7,6
 
Sürekli sistem uzun havalandırmalı Evsel atık su arıtma tesisinde havalandırma havuzundan alınan numune 30 dk süre sonunda ekte görüldüğü gibi çöküyor 1 saat sonrada tamamen çöküyor. Kısacası yavaş çökme oluyor konu hakkında bilgisi olan varmı dır resimler de sol taraftaki numuneler geri devir hattından alınan numunedir

image.jpg

image.jpg
 
1 saatte tamamen çöküyorsa normal gibi geldi bana ama bu konuyla yakın ilgilenen arkadaşlar daha iyi bilirler. Şöyle bir bilgi hatırlıyorum ilk 15 dk da yüzde ? 30 dakikada yüzde ? 1 saatte yüzde ? çökmesi gerekmektedir diye hatırlayan varsa bizi aydınlatırsa seviniriz :)
 
Üst