• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çay bardakları

putperest

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Haziran 2011
Arkadaşlar merhaba,

Bu plastik ya da kağıt bardaklara (kağı içi plastik kompozit malzeme) atık yönetimi içinde çözüm bulabilen var mı?

Plasitk ve ya köpük geri dönüştürenler içinde çay kahve vb kalıntı olmamaları istiyor (öyle malzemeyi ben de geri dönüştürürüm)
Kağıt / plastik kompozit bardaklar geri dönüşmüyor

Şantiyelerde vb bu tipte çok fazla atık üretimi oluyor, çözüm bulabilen var mı bu konuya??
 
Bir ara birkaç firma ile görüştüm fakat almıyorlar. Neden olarak plastik bardakların içinde 0,2 mikron plastik sıvama var yurt dışında bu kağıt/karton bardaklar geri dönüştürülürken ülke içinde kimse yanaşmak istemiyor. Ki uygulansa 1. kalite kağıda yakın malzeme var içinde.

Dezavantaj olaraktan da o çay bardaklarının içerisinde fıstık kabuğu, sigara izmariti gibi kirletici malzemeler çokça olduğu için almak istemiyorlar. Konuyu takipteyim bakalım neler çıkacak
 
Geri dönüşüm sektöründe çalışan arkadaşlara bir şey danışmak istiyorum, resimdeki gibi karton bardaklar tesisinize geldiğinde geri dönüşüm işlemine tabii tutuluyor mu, yoksa evsel atık olarak ayrılıyor mu?

images.jpg
 
İnternette bu karton bardakların geri dönüşüm sürecine dahil edilmediğini okudum çoğu yerde, iç yüzeyleri ince bir plastikle kaplandığı için. Geri dönüşüm tesisinde çalışan arkadaşlara sorarak bilginin doğruluğunu teyit etmek istedim
 
tek başına geri dönüşümü yok bu malzemenin, en azından türkiyede yapılmıyor benim bildiğim. çünkü malzeme sudan etkilenmesin diye kartonun üstüne farklı bi malzeme yapıştırılıyor (aksi halde çay, su doldurunca erir zaten:) ) böyle olunca da geri dönüşümün mantığını da aykırı oluyor, karton geri dönüşümünün mantığı da zaten kartonun suda eriyip tekrar kağıt hamuru olması :)

yani kısacası diğer kartonların arasında az miktarlarda attığınızda gider diğerleriyle birlikte ama bunları ayrı toplayıp göndereyim derseniz kimse almaz, anca bertaraf firmaları alır.
 
Bu atıklar her halukarda bertarafa gidiyor ise, ben de işyerinde bu atıkların geri dönüştürülemeyen evsel atık kutularına atılmasını sağlayacağım. Yüksek miktarda oluşuyor, madem geri dönüşümü yok boşuna geri dönüşüm firmasına göndermeyelim :)
 
@Beril Çataltepe Ne yazık ki plastik bardakların içindeki 0,2 mikronluk plastik sıvamayı sorun ediyorlar. Yurt dışı bunu güzel bir şekilde değerlendiriyor. Değerlendirilse gramaj olarak ağırlık kağıt-karton ve bazıları gerçekten birinci kalite
 
@Murat Çelebi Gerçekten de plastik sıvama yüzünden geri dönüştürülmediğini öğrendiğimde benim içim cız etti. Dediğiniz gibi kullanılan kağıt-karton aslında çok müsait geri dönüşüm için
 
Temel sorun bu ürünlerin tonaj yapmaması, dolayısıyla toplamak, biriktirmek ve geri dönüşüme göndermek ülkemiz koşullarında ekonomik değil. Düşünsenize 1 tır bardak biriktirdiniz, topladınız, sevkettiniz. Nakliye maliyetini zor karşılar. Naçizane önerim siyah/gri kutuya atın, ne siz ne de toplayıcı uğraşsın. Bir diğer önerimde tek kullanımlık ürünleri hayatınızdan tamamen çıkarın.
 
@Beril Çataltepe Kesinlikle ithal bobinler geliyor makinaya takılıp katlanarak bardak haline getiriliyor. Ne yazık ki üzücü. Fakat plastik dışında şöyle bir dezavantajı var. İçerisinde yemek artıkları sigara izmaritleri gibi kirlilikler bulunuyor yani temiz toplanıp preslenmiyor. Empati yapmak gerekirse presliyipp toplayan temiz toplamıyor. Alacak olanda temizde olsa alıp değerlendirmiyor
 
Üst