• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇBS ve İzin Lisans sistemi arasındaki uyuşmazlık

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Bir sorum var ancak bunu İl Çevre'ye bile nasıl soracağımı bilmediğimden, biraz çetrefilli olduğundan burada sorayım dedim :)

Önce bilgiler:
  • Danışmanlığını yaptığım aynı firmaya ait 2 tesis var. İstanbul merkezli A firmasının farklı şehirde 2 adet tesisi. ( Y ve Z tesisleri diyelim )
  • Y ve Z tesisleri için ben 2011 yaz sonunda Tehlikeli Atık Beyan Sistemi için şifre istemiştim ancak sistem değişecek, biriktiriyoruz dilekçeleri dediler.
  • Y tesisi için GFB aldım. Z tesisi için yeni başvuru yapıyorum.
  • Yılbaşından itibaren Çevre Bilgi Sistemi'ne geçildiğinde Tesis Kayıt dediğimde, vergi no gördükten sonra burada Y ve Z tesislerinin "onaylı tesisler" olarak yazdığını gördüm ancak tesislerin elinde şifre olmadığından bahsettim bakanlığa. Yeniden başvurun dediler.
  • Yeniden başvuru yaptık ancak başvurudaki isim "A Ltd. Şti. Y tesisi" ve " A Ltd. Şti. Z tesisi" olarak iki dilekçe gönderdik.
  • Şimdi ÇBS de "A Ltd. Şti. Y tesisi" ve " A Ltd. Şti. Z tesisi" olarakiki tesis kaydı var. Kullanıcı adı ve şifreleri de var.

Şimdi sorulara gelelim:

1. İzin sisteminde bende görünen tesis adları sadece " Y " ve " Z ", fakat ÇBS dekiler "A Ltd. Şti. Y tesisi" ve " A Ltd. Şti. Z tesisi"olarak geçiyor. Dolayısıyla sanki farklı tesislermiş gibi bir durum var. Üstelik Y için GFB aldığımı ve ÇBS dekiler için de atık beyanı yapacak olduğumu düşünecek olursak birisinin GFB si var, beyanı yok; diğerinin GFB si yok, beyanı var gibi bir durum oluşur mu ?

2. İzin Lisans sisteminde şirketin kullanıcı adı ile girdiğimde gördüğüm ekran şu. " A firması" yanındaki sütunda " Y tesisi" ve " Z tesisi" olarak bölmüş. Orada gayet normal görünüyor. Fakat kendi kullanıcı adımla girdiğimde dediğim gibi sadece Y ve Z olarak geçiyor adları.

3. ÇBS den yeni kullanıcı olarak giriş yapayım dediğimde aynı veri no ile bu sefer 5 tesis çıkıyor. 2 si benim İzin Lisans sistemindeki isimler, 2 si ÇBS ye yeni kaydedilen isimler, 1 tane de anladığım kadarıyla yanlış girilmiş bir tesis. ( Sanıyorum danışmanlığı almadan önce kendileri denemiş )

Bu durumda ben İl Çevre'den düzeltebilir miyim dedimde ÇBS de 2 tesis gördüğünü söyledi oradaki yetkili ve İzin Lisans sayfasıyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi. Mail ile soracağım bunu ÇBS ile ilgili soruları sorduğumuz adrese ancak yine de burada bir beyin fırtınası yapabiliriz belki :)
 
Buradan yola çıkarak "A ile "Y"nin toplamı "Z", "Y" ile"X"in çarpımı "A" etmektedir. Hepsini toplarsak "T" eder, çıkartırsak da "K" eder. Buna göre "X" kaçtır?

Şaka bir yana sorulara gelelim.

1 ve 2- Bu oluşan durum seni bir şekilde zarara sokuyor mu? 2. sorunda y ve z tesisleri A firmasında bağlı görünüyorsa problem değil. Kendi şifrenle girdiğin sistemle, firma adına girdiğin sistemdeki verileri karşılaştır tutuyorsa problem yok, Ha eğer ki tutmuyorsa tesisleri kendinen çıkartırsın firma girişi ile yeniden çevre görevlisi olarak atarsın. GFB'yi de yükler, il çevreye haber verirsin.

3- ÇSB ile İzinler kısmındaki verileri karşılaştırır buna göre bir dilekçe yazabilirsin.

Not: Bu da bir beyin fırtınasıdır, önerilere açığım ;)
 
İl Çevre ÇBS de 2 tane görünüyor, İzin sistemini bilmiyorum ben diyor. Olmadı bakanlığı arayacağım herhâlde :S Ya da kim ilgilenir ki ?
 
Benim anladığım Y ve Z diye iki tesisiniz var. Bu iki tesisinizde izin sisteminde görünüyordu ve GFB başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Ancak bu tesisler için atık beyanında bulunmak istiyorsunuz. Bu yüzden de şifreye ihtiyacınız var. Yeni şifre almak için de yeni tesis kayıt edin dediler ve siz de kayıt ettiniz ve şu anda ÇBS sistemine şifreniz ile girdiğinizde 4 adet tesis gözükmekte.

1-) Bu tesisler sistemde otomatik olarak onaylanmış ise daha önce kayıtlı olan mail adresinde bir arama yapabilirsiniz. info@,bilgi@ gibi maillerde arada kaynayabiliyor.
2-) Yeni Kayıt ettiğiniz tesislerin üstünden beyan yapmanız karışıklık yaratır düşüncesindeyim. Gfb başvurusu yapmış olduğunuz tesisler üzerinden beyan yapmanız daha doğru olacaktır.
3-) Bunun için; ÇBS sistemi için müdürlüklerdeki memurlarda da bir kullanıcı adı ve şifre var. Böylelikle bütün firmaları görebiliyorlar. İlgilenen memurla tesislerin kayıtlı olan uygulamalarını değiştirmeniz mümkün. Görevli memura hangileri seçiliymiş beraber bakabilirmiyiz diye ricada bulunabilirsin. Eğer sadece e-Çevre İzinlerinde görüntülensin işaretli ise bu değiştirilebilir örn. Seveso v.b. uygulamalar eklenebilir. Bu değiştirme işlemini yaptığınız zaman Firma üstüne kayıtlı olan mail adresine yeni bir mail gelebilir. Bunun için bir dilekçe isteyebilir memur.
 
Gönenç bey,
Telefonda yaptığım konuşmada yetkili ÇBS de sadece yeni girdiğim tesisleri gördüğünü söyledi. Sadece 2 tesis görünüyor dedi.
 
Gfb almakta olduklarınızı göremiyor yani. İşte bu enteresan. Bütün firmalar Cbsye geçirildi diye biliyorum e-izindeki. Danışmanlık için bilgilerini yılbaşından önce e-izin sistemine mi kayıt ettiniz yoksa yılbaşından sonra direk cbsye mi?
 
Danışmanlık için geçen sene başlarında kayıt yapmıştık. 2011 başlarında yani. Yılbaşından sonra da yeni ÇBS kayıtlarını yaptım.
 
Daha önceden eizinde kaydı yapılmış tesislerin CBSde çıkmaması çok ilginç. Dediğim ayrı ayrı işlem yürütseniz problem çıkabilir. Sorununuz düşündüğümdende büyükmüş. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi bakanlıktan almanız lazım.

Bu konuyla ilgili bir dilekçe hazırlayıp müdürlüğe verebilirsiniz. "sistem üzerindeki aksaklıklarla alakalı problemlerden ve düzeltilememesinden dolayı ikisinin de aynı tesis olduğunun anlaşılmasına " diyerek kendinizi garantiye almaya çalışabilirsiniz. Bu dilekçenin gelen evrak numarası ve cevap numarasını kayıt ederek.
 
Dilekçe hazırladım ancak öncesinde bir de bu mail adresi var ya ÇBS girişinde, ona yazayım diyorum. Belki bir yön gösterirler.
 
Üst