• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çed hazırlayan arkadaşlar

sdagtekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2012
Şehir
İstanbul
Firma
Vakıf
merhaba,

ÇED hazırlayan yetkili kuruluşlarda çalışan arkadaşlara bir soru yöneltmem gerekiyor, PTD veya ÇED başvuru dosyası hazırlarken istenilen duyarlı yöreler hakkında verileri ve korunan alanlar hakkında ki bilgileri nereden elde ediyorlar ? kendilerine ait veri tabanları mı var yoksa internet araştırması yaparak mı PTD veya ÇED başvuru dosyalarına korunan alan duyarlı alan gibi yerler hakkında bilgi veriyorlar.

bunu neden öğrenmek istediğime gelirsek, elimizde ÇED gerekli değildir kararı olan bir projemizde duyalı yöreler kısmında teker teker sıralanan alanlardan bahsedilmiş ve proje alanımızda bulunmamaktadır şeklinde bilgi verilmiş fakat şu aşamada aynı yerde sit alanı olduğuna dair bir bilgi tarafımıza iletildi ve projeyi nasıl etkileyecek bilmiyoruz. bu arada sit alanı PTD alınırken zaten ilan edilmiş yani biz PTD hazırladıktan sonra ilan edilmiş bir yer değil,
bilgilerinizi ve yorumlarınızı beklerim.

Çok teşekkürler
 
bu link halka açık herkesin görebileceği bir link zannedersem ama güncel bilgileri içeriyor mu? ya da yeterlilik sahibi kuruluşların kendilerine ait güncel bir veri tabaları yok heralde değil mi?
benim yukarıda anlattığım duruma göre nasıl bir yorum getirebilirsiniz, yani Çed başvuru dosyamızda Duyarlı yöreler kısmında hiç bir şey bulunmamaktadır diyor ama bize orada sit alanı olduğuna dair yazı geliyor bu nasıl bir durum tam yorum yapamıyorum, ya çed firması gerçekten ayrıntılı incelemeden bu şekilde yazdı ya da çed firmalarının elinde güncel veriler yok başka bir şey aklıma gelmiyor
 
@shalic

çed firmalarının çoğu güncel olmayan verileri kullanmaktadır bu yüzden bakanlık dosya sunulduğunda kurumlardan ayrı ayrı görüş istemektedir. bu görüşlere istinaden nihai çed raporu şekillenmektedir. ama ciddi çalışan lisanslı program kullanarak hassas bölgeleri işaretleyip sistemden çıktı alıp dosyalara ekleyen firmalar da mevcut. siz dosyanın kararı verilmeden mi öğrendiniz. yoksa atıyorum olumlu karar aldınız sonrasında mı çıktı bu mevzu ortaya.
 
hayır , dediğiniz gibi çed başvuru dosyası yapıldıktan sonra alınan görüşlerde ortaya çıktı, yani bu durum nihai çed raporunda doğu bir şekil alacak dediğinizden anladığım kadarıyla. O zaman Çed başvuru dosyalarında güncel bilgiler olmayabilir ama görüşler alındığı için kurumlar zaten bunun son ve doğru halini oluşturacaklar ozaman sorgulayacak çok bir şey olmadığı düşüncesindeyim, peki bu hazırlanmış olan çed başvuru dosyasını uygunsuz veya geçersiz yapmaz değil mi, sonuç olarak çok şeffaf bir ülke değiliz her bilgi her yerde olmuyor
 
Sit alanları yönetim sistemi diye bakanlığın bir sitesi var. girişinde kullanıcı adı ve parola istemekte. o sadece memurlara mı ait, firmalar da ücret karşılığında bakabiliyor mu bilmiyorum.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


SİT ALANLARI YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMASI
30.09.2013

Genel Müdürlüğümüzce, Doğal Sit Alanlarının mevcut durumunun belirlenmesi amacıyla, doğal sit alanlarına ilişkin hâlihazırda bulunan veriler incelenip değerlendirilmiş, pilot olarak seçilen 6 il (Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce) kapsamında doğal sit sınırları mevcut dosyalar üzerinden belirlenerek veri tabanına aktarılmış, Bakanlık bünyesinde doğal sit alanlarına ilişkin Sit Alanları Yönetim Sistemi(SAYS) geliştirilmiş, sistem içerisinde dosyalar arşivlenerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve ilgili birimler arasında web servisler aracılığıyla paylaşımı sağlanmıştır. 2013 yılında ise, 81 il kapsamında, doğal sit sınırlarının dosyalarından belirlenerek mevcut coğrafi bilgi sistemi uygulaması ile veri tabanına aktarılması ve doğal sit sınırlarına ilişkin veri tabanının güncellenmesi işleri Aralık Ayıitibariyle tamamlanmış olacaktır.
Sit Alanları Yönetim Sistemi (SAYS) sayesinde; harita veya dosya bilgilerine göre uygun görülen sit alanları geometrileri ve Komisyon Kararları, Mahkeme Kararları, Karara esas rapor vb. sözel bilgileri SAYS veri tabanına aktarılmaktadır. Dosyalar bazında yapılacak/yaptırılacak taramaların dosya olarak sunucuya aktarılması ve ilgili belgelerin sayısal kopyalarına erişim sağlanmaktadır. Sözel ve harita üzerinde sorgulamalar yapılabilmekte, sınır değişiklikleri ve derece değişiklikleri sit alanı bazında takip edilebilmektedir. Değişikliklere ilişkin karar metni ve evrakı görüntülenerek, sınır değişikliğinde eski sınırlar harita (grafik veri) ve karar olarak görüntülenebilmektedir. Sit alanı ile ilgili, geçmiş evraklarına-kararlarına ve grafik verisine erişilebilmektedir.
Bu kapsamda Sit Alanları Yönetim Sistemi Uygulamasının Genel Müdürlüğümüz ve İl Müdürlüklerimizce aktif olarak kullanılmasını başlatmak amacı ile 2013 yılı Nisan ayı içerisinde “Doğal Sit Alanları Yönetim Sistemi Uygulaması” kullanıcı eğitimleri verilmiş olup, Ülke genelinde teşkil edilmiş 29 adet Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyon Kararlarının sisteme girilmesini sağlamak üzere komisyon sekretaryasını yürüten 21 Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü personeli görevlendirilmiş ve İl Müdürlüklerince komisyon toplantıları sonrasında Mayıs 2013 itibariyle tüm komisyon kararları sisteme girilmeye başlanmıştır.
Bakanlığımızca, Sit Alanları Yönetim Sistemi (SAYS) kapsamında, tüm Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez ve Bölge Komisyon üyelerine, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Personeline ve ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeline kullanıcı adı ve şifre tanımlanmış olup, uygulamaya Bakanlık iç ağı üzerinden
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresini yazarak, dış ağlardan ise
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden erişilmektedir.

Özellikle Komisyon üyelerimizin, merkez ve bölge komisyon kararları ile doğal sit alanlarına ait bilgilerine erişimleri düzenlenmiştir. Tüm üyelerimiz ve personelimiz, SAYS sistemini kullanmak üzere kullanıcı adı ve şifrelerini ilgili Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünden öğrenebilecekleri gibi, Genel Müdürlüğümüz CBS ve Envanter Şube Müdürlüğü’nden SAYS ile ilgili her türlü bilgi ve destek alabilirler.

İLETİŞİM VE İRTİBAT:
CBS ve Envanter Şube Müdürlüğü
0.312.222 12 34 / 322-218-316-264

dilek.tezel@csb.gov.tr
imren.yenipinar@csb.gov.tr
ibrahimozdemir@csb.gov.tr
sevda.celebi@csb.gov.tr
 
kullanıcı adı ve şifresi istiyor, bunu neden halka açık yapmazlar sakıncasını hiç anlamam
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


ekte de türkiyedeki koruma alanları google kml dosyası mevcuttur. bir kac site daha var elimde ama suan bilgisayara yeni format atıldı ilerde paylasırım
 

Ekli dosyalar

  • ka.rar
    764.4 KB · Görüntüleme: 91
sit alanlarını içermiyor bu linkler, sanırım kültür arlıklarına girdiği için göstermiyor, çok teşekkür ederim paylaşımınız için
 
merhaba arkadaşlar, çed başvurusu yapıldığı ve görüşlerin toplandığı aşamadı çed firmamızı değiştirirsek ne gibi sıkıntılarla karşılaşırız ya da daha doğrusu çed firmasını değiştirme işini yapabiliyor muyuz?
Teşekkürler

bu konuda bilgisi ve yorumu olan arkadaşımız yok mu?
 
Selam Hanım,

İlla ki bir yorum isterseniz; firmayı değişirseniz herşeyi baştan alırsınız. Çünkü, hem bakanlığa dosya girişlerini ilgili firma yapmıştır değiştirilemez, hem de hiçbir firma oluşturduğu rapor bilgilerini başka bir firma ile paylaşmaz. Bu sebeple yeni firma ile yeni ÇED dosyası hazırlanması gerekecektir. Yani her şey sıfırdan başlar...
 
firmalar kendi aralarında bilgi ve dosya paylaşımı yapmaz diyorsunuz, bu benim için çok önemli bir yorum işverene buna göre yönlendirme yapacağım, gerçekten bu söyledikleriniz genel geçer şeyler mi
 
Selma Hanım,

ÇED raporunu hazırlayan kişilerin yeterlik belgeleri , imza sirküleri vb diğer belgelerde raporun sonuna eklenmektedir. Yani bu raporun hazırlanmasını bu kişiler yapmıştır demektir. Bu kişilerde mevcut firmanın elemanlarıdır. Sorumluluk getirmektedir. Ayrıca biraz önce söylediğim gibi bakanlık sistemine rapor girişlerini hazırlayan firma yapmaktadır. Yapılacak tesis ile ilgili bilgileri siz verdiğiniz için , bu firmaya nasıl verildiyse diğerine de tekrar aynı verileri toplayıp vermeniz gerekecektir.

Ama şöyle bir durum da olabilir, eğer firmalar kendi aralarında anlaşırsa yeni firmaya geçişte topladığı bilgileri aktarabilir, ama düşünün ki siz firma olsanız ve sizi değiştirseler ne kadar sıcak bakarsınız bu olaya bilemem. Dediğim gibi süreci kim başlattıysa o bitirecektir, yeni firma ile çalışılacaksa süreç tekrar yeniden başlayacaktır.

Ben ÇED hazırlama konusunda çok tecrübeli değilim, ama bildiğim kadarıyla aktarmaya çalıştım. Konunuz rutin dışı bir konu, bu yüzden tecrübeli arkadaşlar daha net cevaplar vereceklerdir eminim. Kolay gelsin.
 
Selam Hanım,

e-çed sistemi açılmadan önce firma değişikliği yapılabiliyordu, işlemler kaldığı yerden devam ediyordu ama sistem açıldıktan sonra bir değişiklik olmuş mudur bilmiyorum.
 
çok teşekkür ederim cevabınız için, peki işlem nasıl baştan başlamıyordu değil mi, ilk dilekçeleri veren firmanın bütün yazılarının geri çekilmek durumunda kalması, çed başvuru dosyasında yeterlilik sahibi firmanın bilgilerinin yer alması vesaire.... bir dilekçe ile devir işlemi mi yapıyorsunuz e sisteme geçmeden önce
 
@shalic

Rica ederim Selma Hanım,
İşlem baştan başlamıyordu, kaldığı yerden devam etmişti bizde. ÇED başvuru dosyasında başka bir firmanın adı vardı, ÇED raporunda diğer firmanın ismi ve bilgileri vardı. Hatırladığım kadarıyla da herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Ama devir nasıl yapıldı onu bilmiyorum.
 
Üst