• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇED "Kapasite Artışı Tanımı"

Neşşe

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eylül 2012
Merhabalar,
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ'nde ÇED Gerekli Değildir Kararı bulunan bir firma için kapasite artışı söz konusu olduğunda belge yenileniyor, fakat yönetmelikteki kapasite artışından kasıt belli bir oran var mı ? Üstü kapalı bir tabir. Yönetmelikte yazmıyor. Fakat bildiğim kadarıyla 3'te 1 oranında artış varsa yenilenmesini istiyor İl Müdürlüğü. Konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim..

MADDE 15– (1) Bu Yönetmeliğin;
a) EK-II listesinde yer alan projeler,
b) Bu Yönetmelik kapsamında ya da kapsamı dışında bulunan projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesi halinde, kapasite artış toplamı bu Yönetmeliğin EK-II’sindeki eşik değer veya üzerindeki projeler,
seçme eleme kriterlerine tabidir.
 
bizdeki kapasite artışı da kilo bazında hesaplanmış. hesaplarıma göre 1/3 ünü geçmiyor, sınırın biraz altında. Yine de bakanlıktan görüş almak gerekir mi ?
 
ÇED yönetmeliğinde 1/3 oranında yapılan kapasite artışları için tekrar görüş istenmelidir diye bir madde var mıydı? ben başka bir yerde hatırlıyorum ama nerede olduğunu bulamıyorum?
 
@Tuğba Çivioğlu

Eğer sizin sektörünüz ÇED'de kapasite artışı olarak tanımlanmışsa, yani Ek-1 ve Ek-2 Listesinde kapasitesine bakılıyorsa, her türlü kapasite artışında görüş almanız gerekir..

@shalic

ÇED Yönetmeliğinde 1/3 oranında yapılan kapasite artışıyla ilgili ibare yok hatırladığım kadarıyla, İzin Lisans Yönetmeliğinde var 1/3 oranında kapasite artışı..
 
Merhaba,

ÇED olumlu belgemiz var ve kapasite artışı yapmadan alan artışı yapmak istiyoruz. Bu durumda yapılması gerekenler nelerdir?yönetmeliğe baktım ancak bu konuda deneyimli olanların görüşlerini, almak isterim.
 
@Gülfem Polat

Çed olumlu belgesini Bakanlık verdiği için, görüş yazısını İl çevreye mi bakanlığa mı yazmalıyım? Birde ekinde neler olmalı?
 
@cgdm

İl Müdürlüğünden görüş alın önce. Mevcut ÇED görüşünüz, kapasite raporunuz, tapunuz, ÇED başvuru formu (detayları anlatıma dikkat edin), imar görüşü sanırım ilk başta yeterli olacaktır. Ekstra evrak isterlerse sonradan iletirsiniz.
 
Yeni gelecek olan boya kazanlarımın şarj sayılarına bağlı olarak yapmış olduğum kapasite hesabını çed belgesinde yer alan kapasite ile kıyasladığımda çed i aşmamış görünüyorum.
Bu yeni boya kazanlarının kapasite hesaplarının toplamının, kapasite raporunda yer alan boya+kasar kısımlarının toplamının 3 te 1ini aşması durumunda çevre izninde yenilemeye gitmem gerekiyor? diye biliyorum
 
@Burcu_
Burcu hanım, çed yönetmeliğinde ki kapsama bakın. Eğer ek 1 ve ek 2 kapsamı dışında ise çed muaf alırsınız. Yanı çed görüşü sorun. Çevre izin ve lisans yönetmeliğinde ise eğer 1/3 oranını geçmiyorsa çevre izni yenilenmesine gerek yok. Ancak yeni gelecek makinelerde baca bağlantısı olacaksa bunu il çevreye söyleyin.. başıma şöyle bir durum geldi. Tekstil firmasında çalışırken kumaş üretimi için yeni ekipman geldi. Hemen çed görüşü sordum ve muaf yazısı aldım. Çevre izni için 1/3 oranını geçmediği için yenileme yapmadım ama 2 baca eklendi. İl çevreye sordum bu bacaların ölçümünü teyit ölçümü geldiğinde ölçebilir miyim diye. Onlarda olabilir ama dilekçede durumu anlatın ve kapasitenin 1/3 oranını geçmediğini belirtin demişti. Bazı il çevre müdürlüğü yeni baca eklendiğinde ölçüm istiyor teyit ölçümünün zamanı gelmeden.
 
Boya kazanlarında herhangi bir baca bağlantısı olmayacak. ÇED olumlu belgemiz mevcut şuanda hesaplarıma göre herhangi bir aşım da söz konusu değil ama tüm ekipmanlar geldiğinde muaf yazısı için başvuruda bulunmak gerekiyor değil mi?

Fikrinizi almak istediğim bir konuda yakıt kapsamında değişikliğe gittik kömür yerine doğalgaz sistemi kullanmaktayız ve önceden gelen yeni ekipmanlarda vardı bu ekipmanlar sonrası kapasite raporunu yeniledik ve çevre izni içinde hazırlıklarımıza başladık yavaş yavaş. Sormak istediğim bahsi geçen yeni gelecek boya kazanlarımız sonrası çevre iznini yine yenilememiz gerekecek ve bu durum nisan ayını bulacak tekrar tekrar çevre izni yenilememek için İl müdürlüğü nisan ayına kadar beklememize izin verir mi sizce?
 
@Burcu_
Çed görüşü sormanızda fayda var. Durumu anlatan bir dilekçe yazın ve ekine önceki çed yazısını, yeni iş akım şeması ve proses özetini ekleyin. Diğer konu ise biliyorsunuz yakıt sistemi değiştiğinde çevre izni yenilenir. Siz 1 taşla 2 kuş vurayım diyorsunuz. Kapasite yenilendiğinde1/3 oranını geçmiyorsa çevre izni yenilemeye gerek yok. Çevre izni için il çevreye danışın. Yakıt sistemi değiştiğinde yönetmelik gereği çevre izni yenilenmesi gerekli.
 
Merhabalar,

Çed kapsam dışı olan tesisimiz için kapasite raporu yenilenmeye başladı. Mevcut çed yazımızda 24 milyon m2 üretim yapacağımızı taahhüt etmişiz.

Şuanda kapasite raporunda ise 25 milyon küsür m2 lik bir rakam yazacak.

Sormak istediğim;

ÇED ile ilgili ne yapmamız gerekiyor ? Kapsama girer miyiz ?

Çevre İzni kapsamında ne yapmamız gerekiyor ? 1/3 oranında bir artış olmuyor hesapladığımızda..
 
Merhaba,

Öncelikle faaliyet nedir bunu öğrenmek gerekir (hâlâ kapsamda olup olmadığınızı bilebilmek için). Mevcut ÇED'de 24 milyon m² ise; bu değerin üzerine çıkmanız için öncelikle gerekli ÇED Görüşü'nü almanız gerek. Kapsama girmediğini varsayarsak, Belediye/İl Özel İdaresi/OSB (artık hangisi ise) aldığınız Faaliyet Uygunluk Görüşü ile İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekiyor.

Tesisinize ziyaret edip ÇED görüşünüzü verdikleri anda, yeni kapasiteye çıkabiliyorsunuz. Başvuru aşamasında zaten yeni kapasitenizi isteyeceklerdir. İlgili izni almadan artışa giderseniz, gittiğiniz artışın proje bedelinin %2'si kadar cezai yaptırımla karşılaşırsınız. Ayrıca yine ÇED görüşü alınana kadar makinenin mühürlenme işlemi yapılır.

Çevre izni konusu daha basit. Çevre izni alınırken vermiş olduğunuz bir kapasite değeri vardır (eski başvurularda GFB, yeni başvurularda Uygunluk Aşaması'nda giriliyor). Bu değeri 1/3 oranında aşmadığınız sürece sıkıntı yaşamazsınız. Ancak resmi yönetmeliğe göre, yine de yazılı olarak görüş alınması gerekmektedir. 1/3 oranını aşarsanız; 30 gün içerisinde çevre izni kapasite artışı başlatmanız gerekecektir.
 
Üst