• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇED "Kapasite Artışı Tanımı"

Neşşe

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eylül 2012
Merhabalar,
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ'nde ÇED Gerekli Değildir Kararı bulunan bir firma için kapasite artışı söz konusu olduğunda belge yenileniyor, fakat yönetmelikteki kapasite artışından kasıt belli bir oran var mı ? Üstü kapalı bir tabir. Yönetmelikte yazmıyor. Fakat bildiğim kadarıyla 3'te 1 oranında artış varsa yenilenmesini istiyor İl Müdürlüğü. Konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim..

MADDE 15– (1) Bu Yönetmeliğin;
a) EK-II listesinde yer alan projeler,
b) Bu Yönetmelik kapsamında ya da kapsamı dışında bulunan projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesi halinde, kapasite artış toplamı bu Yönetmeliğin EK-II’sindeki eşik değer veya üzerindeki projeler,
seçme eleme kriterlerine tabidir.
 
Cem Bey,

Açıklamalar için teşekkürler.

Seramik üretim faaliyeti gösteriyoruz. Şuan 24 milyon m2 de çed kapsam dışımız mevcut. m2 olarak 400 bin m2 lik bir artış olacak.

Yine de bu söylediklerinizi yapmamız gerekir mi ? Arttırmadan önce görüş mü almam gerekiyor ?
 
@H.Yet Evet, ÇED konusu çok ince bir konu. Sizin aldığınız görüşe ek olarak 1 m², 1 adet, 1 litre, 1 kg bile artış yapsanız; o görüşün yenilenmesi gerekiyor. Kapsamda iseniz daha kötü, sıfırdan PTD hazırlatmanız gerekiyor. İzin konusu da İl Müdürlüğünün tavrına göre değişiyor. Bazı il müdürlükleri kapasite 1/3'ü geçmediği sürece dikkat etmiyorlar. Ancak kurallara uygun ilerleyelim diyorsanız yönetmelikteki ibare 1/3'ü geçmediği takdirde görüş sorulması yönünde.
 
@Cem Yılmaz Çed kapsam dışı firma şuan. İl çevre ile şimdi görüştüm. Yeni kapasite ve eski kapasite raporu ile dilekçenizi yazın, görüşü bildirelim dedi.

Eski danışman firma yetkilimize durumu aktardığımda ise kendisi görüş almadan arttırma yapmayalım sakın dedi.

Ne yapacağımı şaşırdım ?

Peki yeni kapasite raporunda, eski kapasite raporuna göre bir azalma olması durumunda ne yapıyoruz ?
 
@H.Yet Azalma konusu problem yaratmıyor. Siz zaten fazlasıyla çalışma için izin almışsanız, az üretim için bir söz hakkına sahip değiller. Diğer konuya gelecek olursak; yetkilinize katılıyorum. Yönetmelikte geçen ibareler açık ve net. Proje ve faaliyet başlamadan görüşlerin alınması gerekiyor. Denetime geldiklerinde fazladan makineyi gördükleri anda bunun %2'sini ceza olarak iletirler.

Kapasite raporumuz yok diyebilirsiniz, çünkü resmi olarak makine gelmeden rapor çıkartılamaz. Tahmini veriler ile başvuru yaparsınız.
 
@Cem Yılmaz Şimdi son durumu aktarıyorum.

2 yılda bir yenileme kapsamında kapasite raporunu güncelliyormuş bizimkiler. Makine ve teçhizat listesi falan güncellenecek. Üretim miktarı da bir önceki kapasiteye göre 500 bin m2lik azalma olacakmış.

Bir sorun yaşar mıyız ? Başvuru vs. yapmam lazım mı ÇED ve İzin lisansa ?

Yeni başladım bu tesise. Sıfır deneyimim. Sorularımla sizleri boğacağım kusura bakmayın.

Yardımlarınızı bekliyorum.
 
@H.Yet Sorularınızla boğulmam, içiniz rahat olsun. Azalma hiçbir şekilde olumsuz etki yaratmaz. Artış yapacaksanız ÇED ve Çevre İzni mevzusunu düşünmeniz gerekmektedir. ÇED ve Çevre İzni, aslında sizin yasal hakkınızdır. Yani siz "24 milyon m²" üretim yapacağım diyorsanız; 24 milyon m² üretime kadar hakkınız oluyor anlamına geliyor. Bu kapasite ve altında çalıştığınız sürece, çevresel açıdan kimsenin yaptırım uygulama yetkisi yoktur.
 
@H.Yet Dikkat edin, çalıştığınız tesisler sizden habersiz kafalarına göre kapasite artışlarına gidebiliyorlar. Mümkün mertebe kapasite artışı yapılmadan bilginizin olmasına özen gösterin yoksa ilk kapasite artışı tesbitinde başınız ağrıyabilir. Kimse tesis yetkilisinin neden kapasite artışı yaptığını irdelemeden tesisin çevre mühendisi neden gerekli başvuru işlemlerini başlatmamış der.
 
Üst