• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇED "Kapasite Artışı Tanımı"

Neşşe

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eylül 2012
Merhabalar,
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ'nde ÇED Gerekli Değildir Kararı bulunan bir firma için kapasite artışı söz konusu olduğunda belge yenileniyor, fakat yönetmelikteki kapasite artışından kasıt belli bir oran var mı ? Üstü kapalı bir tabir. Yönetmelikte yazmıyor. Fakat bildiğim kadarıyla 3'te 1 oranında artış varsa yenilenmesini istiyor İl Müdürlüğü. Konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim..

MADDE 15– (1) Bu Yönetmeliğin;
a) EK-II listesinde yer alan projeler,
b) Bu Yönetmelik kapsamında ya da kapsamı dışında bulunan projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesi halinde, kapasite artış toplamı bu Yönetmeliğin EK-II’sindeki eşik değer veya üzerindeki projeler,
seçme eleme kriterlerine tabidir.
 
Bende öyle bır oran yok dıye bılıyorum. Eğer ki kapasite aartışı ek 2 deki değerlerin üstündeyse otomatık olarak ek 1 e giriyor ve çed belgesi için başvuru yapılması zorunlu oluyor.
 
Ek 2 listesindeki bir tesis Çed Gerekli Değildir Belgesi mevcut olan bir tesis bu. Firma kapasite artışı yapıyor fakat Ek 1 deki kapasiteye girecek kadar değil. (ki bütün faaliyetler için kapasite sınırı konmamış.) Bu durumda da ÇED gerekli değildir belgesi yenileniyor. Benim kafama takılan burdaki kapasite tanımı ucu açık. Az bir miktarda da artış olduğunda yenileyecek miyiz ?
 
@atalarkenan
ÇED yönetmeliğinde yok ama il müd. böyle bir oranı var mış bende duydum ama bu oranın yazdığı yazıyda görmedim hiç elinde olan paylaşırsa sevinirim. Bence kapasite artışı olduğu zamn oran ne olursa olsun il müd. görüş alınmalı.
 
İl müdürlüğün uyguladığı oran çed kapsamında da 3'te 1 oranında diye biliyorum. bununla ilgili bakanlığın yazdığı bir iç yazışma falan olmalı sanırım.
 
ek-2 kapsmındaki tesiste çok az bir artış olsa bile çed gerekli değildir belgesinin yenelenmesi gerekir. örnek vermek gerekirse tavuk yetiştirme tesisleri için ek-2 deki kapasite 20000 ile 60000 adet arasındadır farz edelimki 30.000 kapasiteli bir tesis kurdunuz ve çed gerekli değildir kararını aldınız. bu kapasiteyi 30500 e artırmayı planladınız yeniden çed gerekli değildir için başvuru yapmanız gerekmekte. bu şekilde ister bir defada ister bir kaç defada kapasitenizi ek-2 listesindeki üst sınnıra kadar artış yapabilirsiniz. yani örneğimizden yola çıkarsak 30000 kapasite ile ilk kuruluşu olan tesis için 59.999 adet daha artış yapabilirsiniz. yani 30000+59999 =89999 a kadar proje tanıtım dosyası hazırlayarak artış yapılabilir.
 
@Neşşebakanlığın yazdığı iç yazışmalar kimseyi bağlamaz asıl olan yönetmelikte yazandır
 
Merhabalar, ben de bu konu ile ilgili baya sorunlar yaşadım.Sayılarla örnek vererek açıklamak belki daha anlaşılır olur.

Faaliyetiniz için ek-1'deki sınır değer 35.000 ton/yıl, Ek-2'deki sınır değer 10.000 ton/yıl diyelim.

2010 yılına kadar kapasite 9.000ton/yıldı sonra 30.000 ton/yıllık artış yapılarak yeni kapasite 39.000 ton/yıl oldu diyelim.

Yönetmelik maddesine göre (Madde 7 ve 15):

1- EK-2'de yer alan tesisn kapasite artış toplamı ek-1'deki kadar ya da daha fazlaysa ÇED Raporu hazırlaması gerekiyor. (30.000lik artış ek-1'deki 35.000 değerinden düşük olduğu için çed gerekli değil belgesi hazırlanıyor)
2- Eğer kapasite artışı EK-1'den az ek-2'den fazla ise de seçme-eleme kriterlerine tabi oluyor.(30.000lik artış ek-1 değerinden küçük, ek-2 değerinden büyük olduğu için seçme-eleme kriterlerine tabi, PTD hazırlanmalı)
3- Eğer kapasite artışı 30.000 değil de 9.000 olsaydı ek-2 olmaya devam edicektik ama PTD hazırlamak gerekmeyecekti ama kapasite artışının seçme-eleme kriterlerine tabi olmadığına dair yazı almak her zaman güvenli tarafta kalmayı sağlar.

toplamda kapasite ek-1deki değeri geçse bile kapasite artışlarına göre değerlendirildiğiniz için EK-1'e girmiyorsunuz.

Yani EK-1 ve EK-2 listesi faaliyet ilk başladığında ek-1 ya da ek-2 olduğunu beliliyor daha sonra kapasite artışlarına bakarak durumu değerlendiriyorsnuz.
 
@Yasemin Aslantürk
yani üst yazımızda şu oranda bir kapasite artışı yapılacaktır dememiz yeterli mi? yoksa artış için bir onay mı almamız gerekli?
 
@Yasemin Aslantürk
yasemin hanım sizi de kapasite raporuyla ilgili sürekli rahatsız ediyorum da yeni bir firmayla sözleşme yapacağız fakat kapasite raporu yok bu durumda illa kapasite çıkmalı mı yoksa işlemler başka türlü de ilerleyebiliyor mu? bilginiz var mı bu konuda?
 
Üst