• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇED Kapsam dışı belgesi

Rıdvan Gödel

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Mart 2009
ÇED Yönetmeliğinin Ek-II 1-a)........(proses kaynaklı atığı ve yan ürünü olmayan sadece karışım yapan tesisler bu kapsamın dışındadır.)

Maddesine göre kapsam dışında olan bir işletme için resmi kapsam dışı yazısı alabilmek için izlenmesi gereken yol nasıldır? Bu konuda yardımcı olursanız sevirim. Teşekkürler.
 
ÇED KAPSAM DIŞI BAŞVURU EVRAKLARI
1- Dilekçe(Faaliyetin konusu, adresi açık olarak belirtilmeli ve dilekçe varsa antetli kağıda yazılmalı veya firma adı, yazışma adresi ve telefon numaraları (sabit hat) yazılmalıdır.)
2- Noter Onaylı İmza Sirküler örneği,
3- İlgili Firma veya Kuruluş adına Müracaat eden kişi ve firmalar için Vekaletname
4- İş Akım Şeması
5- Proje Özeti
a- Faaliyet prosesi ve tesis hakkında özet bilgi
b- Proses bilgisi(her bir iş adımının açıklaması)
c- Çalışan sayısı
d- İşletmede kullanılacak su ve yakıt hk.bilgi
e- Makine-ekipman listesi
d- Faaliyet esnasında alınacak önlemler hk. bilgi
6- Varsa Kapasite Raporu, yoksa kapasite ile ilgili Üretim-Tüketim bilgileri(Üretimde kullanılacak hammadde tür ve yıllık miktarları, ürün türü ve yıllık miktarları)
7- Mülkiyet Belgesi
a- Tapu Belgesi
b- Kira Kontratı
c- Yapı Kullanım İzin Belgesi (ıslak imzalı) (kurulu tesisler için)
d- Yer Tahsis Belgesi ve uygunluk yazısı(OSB içinde yer alan projeler için)
e- Maden Ruhsatı (Maden İşletmeleri için)
8- Tesis ve Ekipman Yerleşim Planı
9- Faaliyet Alanı
İmar Planı olmayan alanlarda
a- 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzen Planı Paftası üzerinde parsel işaretli
b- 1/25 000 Ölçekli Topografik Harita üzerinde parsel işaretli
İmar Planı bulunan alanlarda
a- 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzen Planı Paftası üzerinde parsel işaretli(OSB'ler hariç)
b- 1/25 000 Ölçekli Nazım İmar Planı üzerinde parsel işaretli (Islak imzalı-Belediye)(OSB'ler hariç)
c- OSB içinde olan projeler için OSB Müdürlüğünden onaylı parsel yerini gösterir Plan
d- İmar Plan hükümleri 1/5000 olan yerlerde parsel işaretli imar planı(Islak imzalı) (Belediye)
e- İmar Plan hükümleri 1/1000 olan yerlerde parsel işaretli imar planı(Islak imzalı) (Belediye)
10- Taahhütname(Faaliyet sahibi tarafından dosya içeriğindeki tüm hususlara, Çevre Kanunu ve Yönetmeliklere uyacağına dair)

Maddelerdeki bilgi ve belgeleri toplayın bir dosya yapıp il müdürlüğüne dilekçeyle verin. 1 hafta sonra (İl müdürlüğünün ypgunluguna göre değişebilir) planlı bir şekilde tesisinize yerinde incelemeye gelecektir. Ondan sonrası için Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yönlendirme yapar.

Eklerde
* Dilekçe örneği
* Proje Özeti
* İş Akım Şeması örnekleri verilmiştir.

İyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • dilekce ornegi.doc
    32.5 KB · Görüntüleme: 1,686
  • proje ozeti.doc
    31 KB · Görüntüleme: 1,415
  • is akim semasi.doc
    31 KB · Görüntüleme: 1,220
Bu kapsam dışı belgesini almak farklı il çevre müdürlüklerinde farklı mı yorumlanıyor, bilgisi olan var mı? Kapsam dışı yazısını 2008 tarihinden önce alsaydın kapsam dışıydın, 2011'de istiyorsun bu yönetmeliğe göre kapsamdasın demesi muhtemel mi?
 
Her il çevre müdürlüğünde farklı uygulanıyor, yani senin anlatış biçimine bağlı iyi bir açıklama hazırlarsan kapsam dışı alabilirsin imkansız olan kapsam dışıların alındığınıda gördüm kesin kapsam dışı denilenlerin kabul edilmediğinide gördüm burada senin mühendisliğin giriyor biraz devreye :)
 
Çed yönetmeliğinde kapsam dışı olanlar belli. Satılacak bir ürün olmadığı için yönetmelikteki yeriniz ne ise ona göre işleme tabi olursunuz. Farklı bir durum o il çevre müdürlüğünün başını derde sokar. Eğer kapsam dışıysanız Tarık Bey'in yayınladığı belgeleri düzenleyip başvuru yapın yeterli.
 
Teşekkür ediyorum. Yalnız bunun anlatış biçimi ile ilgisi nedir anlayamadım. Tesis ya kapsam dışıdır ya değildir. Sadece 2008'den önce değil de 2011 de istediğimiz için kapsam dışı belgesini alamamız söz konusu. İl Çevreler bu durumda mı farklı görüş sunabiliyorlar. Aynı yerde aynı işi yapan başka bir tesis 2008'den önce bu belgeyi almış. Bunu gösterek almayı düşündük, ama şu an 2011 derse yapacak bişey kalmıyor. Aykut Bey, il çevre yukarıdaki belgeleri istedi zaten 1-2 farklı belge dışında. Bunlardan biri tesisin 1993 öncesi kurulduğu gösterir ruhsat v.s. diyor. Tesis 1994de kurulmuş 2001'de işletme ryhsatı almış. 1993 ile 2008 arasında bu tesis yine kapsam dışı. Neden 1993 istiyor. Yönetmelik 1993-2008 arası için bir bildirimde bulunmamış.
 
GSM ruhsatı işi o kadar eskiye dayanmadığından işletmelerin söylenen tarihten önce faaliyete geçtiklerini ispatlamaları isteniyor. Eğer elinizde bir fatura yada elektrik su faturası dekontu bile varsa kapsam dışı kalabilirsiniz.
 
iyice araştırın işletmeniz adına herhangi bir bankadan yapılan ödemeler veya çekilen paralar hesap hareketleri gibi. iyice düşünün bişey bulursunuz mutlaka.
 
Çed yönetmeliğinde yapılan en son değişiklikten sonra yine '93 öncesi kurulmuş tesisler kapsam dışı olarak geçiyor değil mi?
 
Herkese mutlu günler, değerli meslektaşlarım, böyle bir paylaşım ortamına sahip olduğumuz için kendimizi çok şanslı hissetmeliyiz ki ben şahsen bu duyguları yaşıyorum. Emeği geçen, yorum katan, eleştiren, öven, yeren herkese çok teşekkür ederim. Paylaşım içinde ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Üst