• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çed raporu örnekleri

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiştir.
@Melisa Özsoylu Aslında suyun önemi için okumaya gerek yok bence :) Evinizde bir gün su kesilince anlıyoruz değerini.
Lakin bunun için yapabileceğimiz şey rapora görüş bildirmek. Rapor incelenir ve olumsuz yönlerine yönelik düşüncelerinizi görüş olarak bildirebilirsiniz :)
[automerge]1577280439[/automerge]
@TAHİR KIRKIZ Maalesef o nedenle mevcut işimizin yanında ona zaman ayırmak oldukça güç. Parça parça incelemeye çalışıcam ama ben :)
 
@Melisa Özsoylu Sadece sazlıdere mi ? Tonlarca çıkacak atık miktarı, değişen ekosistemler , meteorolojik etkileri , ekonomik olumsuzluklar , askeri olarak savunma sistemine düşüreceği darbe , yapılan projelerin bedelleri , kesilecek ağaçlar ve ve ve sayabilirim :)
Rica ediyorum.
 
@Melisa Özsoylu Umarım...

Hatta şöyle etki faktörlerini ileteyim (Rapordan)

Belki buradan bile sadece olumlu olumsuz yönlerini meslektaşlarız kendilerince değerlendirebilirler. (Sarılar kendimce değerlendirilmesi önemli olanlar olduğu için işaretledim :))

1577281483024.png
 

Ekli dosyalar

  • 1577281428591.png
    1577281428591.png
    18.2 KB · Görüntüleme: 15
@Melisa Özsoylu Bu gördükleriniz çevresel etmenler , proje yap-işlet -devret olacak , mevcut ekonomi de bütçe açığı varken üzerine bide bunun maliyeti yapıldıktan sonraki maliyet , koca bir soru işareti
[automerge]1577281644[/automerge]
1577281965369.png
 
@Fatih Koçak Naklettiğiniz kulis bilgilerini bilmiyordum, öğrenmiş olduk sayenizde. Elbette burada bu konunun tartışılması gerek çevre etkileri açısından. Ancak yine doğru bilgilerle. Yanlış bilgi ve yorum kimden gelirse gelsin karşısındayım şahsen. Mesela size bir kaç detay da ben yazabilirim bilmeyenlerin faydalanması için.
1. Proje Kanuni Sultan Süleyman zamanından beri gündemde olan ve 1994 yılında Merhum Ecevit'in ilk defa modern zamanda öne sürdüğü bir proje.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


2. Su kaynakları açısından (ben henüz raporu okumadım, Melisa hanımın dediği gibi; eğer siz de onaylıyorsanız okuyan biri olarak) Sazlıdere barajı İsatnbul'un teorideki cari su kaynaklarından % 5'ini, depolama kapasitesinin de % 10'unu teşkil etmekte.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


3. Bahse konu projenin yanlış bilinen yönlerinden biri Montrö Sözleşemesinin iptal edileceği ve askeri gemilerin de buradan geçeceği. Bu mümkün değil yeni bir milletler arası sözleşme olmadan. Bu kanal sadece ticari gemiler için yapılması planlanan bir kanal.

4. Dünyada pek çok ticari gemiler için yapılmış suni kanal var ve bunları da incelemek gerektiğini düşünüyorum bu kanalı yorumlarken.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


5. Elbette nesnel çevresel etkiler bilimsel olarak tespit edilip olumsuz yanları olumlu yanlarına kıyasla fazla bulunursa ona göre aklı başında herkes fikrini beyan eder ve kanuni itiraz yollarını işletebiliriz.
 
@Fatih Koçak Yap-işlet-devret modelinin bütçeye nasıl bir olumsuz etkisi var acaba? Özel sektör yapacak, maliyet ve kârını çıkaracak kadar işletip belli bir süre sonra işletmesini devlete bırakacak diğer tüm büyük projelerde olduğu gibi. Burada da ihale usulüyle en az kâr ve işletme süresini veren kazanacaktır adil bir ihale olursa zaten önceki köprü, otoyol, hastane projelerinde olduğu gibi.
 
@yavuz tuna Bence önce bir raporu okumanız gerekiyor gibi duruyor. Sazlıdere Barajı sadece örnekti ki %5 olsa bile bir miktar sonuçta. Bunun yanında yeraltı su kaynaklarımıza ayrıca Terkos Gölüne de olumsuz yönde etkileri etkileri var. Ticaret doğal kaynaklarımızdan önemli mi ?
 
doğal kaynakları korumamızın önemli bir olgu olduğunu düşünüyorum, naçizane düşüncem tabii

Bir de, ekoloji uzmanları daha hakimdir konuya ama karadeniz ile marmara denizi arasında bir denge var, bir boğaz ile bu denge varken iki boğaz ile ekoloji uzmanları nederler acaba, onu da merak ediyorum ☺
 
Son düzenleme:
@yavuz tuna Bey paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.
Yanlış düşünmüyorsam Kanal projesi ile ilgili fikirleriniz olumlu(yanlışım varsa lütfen kusura bakmayın)

Kanuni Sultan Süleyman (Cihan Padişahı diye bilinir :) ) Bu projeyi o zamanın şartlarını düşünerek oluşturmuş olabilir :)
Ancak mevcut şartlarda (günümüzde) böyle bir projenin gerekliliği tartışılır (ki bana göre tartışılmaz bile )
Bahsedilen gemi trafiği mevzusuna binaen yapılıyor ise halkın gerekirse televizyon kanallarından şu kadar gemi geçiyor buyrun belgeler yetmiyor denilerek bilgilendirilmesi gerekir.
Yine o duyduğum kulis bilgilerinden bir diğeri de Boğazda ki gemi geçiş miktarının azalmış olduğudur .
Diğer kanalları inceleme fırsatı bulmuştum vakti zamanında :)
Ama o konuda fikrim şu dur eğer elinizde bir tane varsa ikincisi ihtiyacınız yoksa gereksizdir :)

Raporu okumak önemli tabi ki :) Bakalım ilerleyen günler bize neler getirecek...
[automerge]1577282502[/automerge]
@yavuz tuna Yavuz Bey ,
Yap-İşlet-Devret modeli mantıklı olduğunda kesinlikle güzel bir model :)
Ancak bunu yaparken halkınızın refahını ve saadetini düşünmelisiniz.
Günümüzde yapılan yapıların (Yap-İşlet-Devret modeli olan :) ) bize getirdiği vergileri ve ekonomik zorlukları dile getirmeme gerek yok sanırım.

Asgari ücret aldığınızı düşünün ve avrupa yakasından önce yavuz sultan selim daha sonra osmangazi köprüsünü kullanarak evinize geçin :)
Ve daha sonra da belirlenen rakamın sağlanmadığı için çıkan verginizi de hesaplayın.

Sonra da yeni bir yap işlet devret modeli yapmaması için Allah'a dua edin :D

:)
 
Üst