• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çed sorunsalı

Özgür Anaç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Nisan 2012
Merhabalar arkadaşlar, ÇED ile ilgili bir durum hakkında sizlerin düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Durum şu; Karayollarına ait bir maden ruhsatı bulunmakta ve gerek malzemenin yol imalatı için kalitesizleşmesi, gerek rezerv anlamında yetersiz kalmasından ötürü de bu ruhsat alanını genişletmek istiyoruz. Bu genişletme süreci de; Migem tarafından değerlendiriliyor, olumlu olursa ÇED'e başvuru yapılıp, mevcut olan orman izni de genişletmeden dolayı revize edilerek yeni alana orman izni alınmak şartıyla süreç sonlandırılıyor..

Ancak ruhsatının tüm çevresinde bir başka firma tarafından işletme ruhsatı ve genişletmeyi düşündüğümüz koordinatlar içerisinde de Çed Gerekli Değildir kararı alınmış durumda.

Böyle bir çakışmanın olduğu sahada; genişletme hususunda işletme izni alınmaması kaydıyla migem genişletme için olumlu karar veriyor. Sonrasında ise ÇED başvuru süreci başlaması gerekirken; daha önceden aynı faaliyet konulu Çed G.Değildir kararı verilen bir sahaya başka bir firma aynı faaliyet konu ile başvuru yapabilir mi? (Kaldı ki şahsi düşüncem faaliyet konusu aynı olduğu için yapamaz diye düşünüyorum) Eğer yapamaz diye düşünüyorsak; firmadan muvafakatname alınması koşulu ile başvuru yapılabilir mi?

Düşünceleriniz için şimdiden çok teşekkürler..

Bu arada şunu eklemeyi unuttum sahanın olduğu il değil de farklı bir il çevrede mevcut şb. md. arkadaşım ile görüştüm ve o da ilk kez böyle birşeyle karşılaştığını söyledi ve açıkçası bir yorum getiremedi..
 
bir ruhsat sahasına bir firma adına ruhsat verilebilir zaten .
ama o kişi devretmek (maden hukukunda yazar bu şartlar.) vs yoluna gidebilir size diye düşünüyorum. o zamanda kapasiteye bağlı olarak çevre izni yeniden değerlendirilir.
 
bir ruhsat alanında farklı firmalara ruhsat verilebiliyor, şöyle ki bir ruhsat alanına iki farkı maden grubu için izin verilebiliyor. aynı ruhsat alanında, farkı firmalar, farklı gruplar üzerinden çalışma yapabiliyor. maden kanununda geçiyor.
 
inşaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılarda kullanılan her türlü yapı hammaddeleri için verilen ruhsatlar ile görünür rezervi belirlenmemiş diğer grup maden ruhsat sahaları ile çakışan aynı yerdeki diğer yatırımlara Genel Müdürlükçe izin verilir. Ruhsatlı sahalarda görünür rezervi belirlemek üzere yapılan sondaj, kuyu, galeri, desandre gibi işler için yapılan yatırımların ve maden varlığının belgelenmesi durumunda tespit edilen görünür rezerv alanı dışındaki alanlar için, diğer yatırımların madencilik faaliyetlerini engellemeyeceğine Genel Müdürlükçe karar verilmesi halinde diğer yatırım için izin verilir. Bu alanlarda ruhsat sahibi tarafından yapılmış yatırımı etkileyen bir husus var ise bu alanla ilgili karar Kurul tarafından verilir. İşletme ruhsat alanı içerisinde ancak işletme izni veya görünür rezerv alanı dışındaki bir alanda diğer yatırımlara Genel Müdürlükçe izin verilebilir. Yatırımın işletme izni veya görünür rezerv alanı ile çakışması durumunda, Kurul tarafından karar verilir. Arama ruhsatı döneminde hiçbir yatırım yapılmamış ise diğer yatırımlara engel teşkil etmez.(2)
 
@Özgür Anaç

Özgür Bey,

İşletme izni almadan sahada çalışma yapamazsınız ki zaten, işletme izni alamayacağınız genişletmeyi neden yapıyorsunuz anlayamadım.
 
İşletme izni almak istiyoruz..Migem eğer sınır olan ruhsat var ise ve genişletme talep ettiğimiz alanda başka bir firma işletme izni almamış ise genişletme izni veriyor.Yani işletme ruhsatı olması sorun oluşturmuyor, tek kriter diğer firmanın işletme izni sınırına girmemek. Bundan sonra mülkiyet izni geliyor sıralamada, bunun için de orman iznini yeni genişletilen alan kadar genişletmek gerekiyor. Orman izni için de yeni genişletilen alanda dahil olmak üzere ÇED revize edilmesi gerekiyor. İşte bu noktada şu sorun ortaya çıkıyor; diğer sınır olan ruhsatın o alanda ÇED i mevcut..Bu ÇED durumunun çözümünü araştırıyorum..Açıkçası ilgili ve çoğu il çevre de ilgili arkadaşlar yorum yapamadılar, ilk kez karşılaştıklarını belirttiler..
 
tamam bir firma adına bir alana çed alınmış ise ikinci bir çed verilemez ki o çed almış olan kişinin o lokasyonu size devretmesi vs yapılabilir.

düz mantık düşünürsek firma değişikliği olacak. tabi o kişi size devrederse
 
ÇEd devirlerinde tamamıyla bir devir geçekleşmekte olup bizim genişletme talep edeceğimiz alan bu izin alınan alanın yaklaşık 5-6 ha nı kapsamaktadır. Lokal bölünme olarak devir olabilme ihtimali var mıdır?
 
böyle brir durumun mümkün olduğunuz sanmıyorum.

çünkü firma kendinde bile en ufak değişiklik yapsa ismen yada ticaret sicili veya vergi numarası değişse ced değişiyor. onun için her tarafında ayrı yeniden çed yapacağını düşünüyorum.
kendi il çevreniz ile görüştünüz mü ne diyorlar
 
Açıkçası mantık olarak bende pek oalacağını düşünmüyorum..Az sonra bakanlığa gideceğim çünkü il çevre yorum yapamadı, ilk kez karşılaştıklarını belirttiler..
 
Elbette :)

Bakanlık ile ilgili konu hakkında oldukça uzun bir süre görüşme gerçekleştirdim. Açıkçası petrol ve maden şb deki arkadaşlar da ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını belirttiler..Görüşme neticesinde ÇED kararlarının tamamıyla devrinin olacağını, onun dışında lokal olarak bölünme yada devir veya muvafakat verilme durumları olmadığını belirttiler..Ki bununla ilgili örnek bir yazı da aldım kendilerinden, ekte mevcuttur. Ayrıca daha önce ÇED kararı alınmış bir sahaya aynı faaliyet konulu diğer bir ÇED görüşü alınamayacağını en azından şifai olarak belirttiler, herhangi bir belge anlamında bir bilgi alamadım..Netice de bizim konuda da vardığımız nokta diğer firmaya ait olan ÇED kararının tamamıyla devredilmesi ve o alanı içine alacak şekilde MİGEM den ruhsa genişletme talebiyle çözüme kavuşturabileceğimiz noktasında mutabık kaldık..
İyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • ÇED BÖLÜNMEME KARARI.pdf
    61.6 KB · Görüntüleme: 43
hm evet düşündüğümüz gibi bir karşılık olmuş.

peki ced iptali söz konusu durumunu konuştunuz mu yani mevcut ced iptal olsa siz kendi tarafınıza ced alsanız o firmada kendi tarafına yeni ced alsaa... bu ihitmal varmıymış
 
Evet, o ihtimal var..Ancak ya 5 yıl boyunca faaliyet göstermeden olağan süreç içinde ÇED iptal olacak, yada mahkeme kararı ile iptal edilebilebiliyormuş. 5 yıl yada mahkeme sürecini bekleme zamanımız olmadığı için bu ihtimali direkt rafa kaldırdığımızdna üzerinde pek durmadık, ancak netice de böyle bir çözüm de mevcut yani..
 
aa oda kötü ced im var ve ced den kurtulamıyorum :) :)
artık o sahada üretim yapılmadığına yada yapılmayacağına dair yazı verilse vs yinemi 5 yıl beklemek gerekmiş ilginç
gerçi diğer taraftaki kişide bunu kabul eder mi çünkü üretim yapılan alanın rehabilitasyon istenir. izleme vs olur onlarda sıkıntı.oda bir süreç yani
 
Evet, kesinlikle öyle..Ben de şaşırdım, yazı vs ile değil ancak mahkeme kararı ile iptal edilebiliyormuş..Karayollarına ait bir ocak olduğu için çalışma süresi sürekli devam edeceğinden rehabilitasyon konusu biraz farklı oluyor kamu ocaklarında, yani gerçekten sıkıntı :)
 
Arkadaşlar Merhaba,

Çalıştığım firmada ÇED gerekli değildir kararı vardı ve bunu üzerinden Çevre İzni alınmıştı. Ancak firma kapasite artışı (1/32 ten fazla) konusunda ÇED Olumlu kararı verildi.
ÇED olumlu kararından sonra 30 gün içinde Çevre İznine başvuru yapıldı. Lakin "ÇED Olumlu Kararı" bölgede bulunan Çevre Dernekleri tarafından İptal için mahkemeye başvuru yaptılar ve yapılan değerlendirmeler sonucunda mahkeme ÇED OLUMLU kararını İPTAL etti. Bizde yapılan değerlendirmenin yanlış bir olduğunu düşünerekten Danıştaya götürdük süreç halen işliyor.

Kapasite artışı için başvurduğumuz Çevre İzin daha onaylanmadı daha sadece dekont talebini beklemekteyiz. İl müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede(iptal kararı daha ulaşmamış) evraklarınızı inceledik herhangi bir sıkıntı gözükmemekte ve bir kaç gün içerisinde dekont talebinde bulunacağız diye bilgi verdiler.
ÇED olumlu kararın iptali Onay aşamasındaki Kapasite artışlı Çevre İznimizi nasıl etkiler ?

Bundan sonraki süreçte Çevre İzni onaylanmazsa eski çevre izni güncel olacak mı ?
 
Üst