• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çed yenileme

Yasemin Aslantürk Çebi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Aralık 2010
Firma
ÖZEL SEKTÖR
Danışmanlığını yaptığım bir kömür eleme, seçme ve paketleme tesisi kapasite artışına gitti yıl evvelinde de ptd hazırlamış ve ÇED Gerekli Değildir kararı almıştı. Bu tesis için bizim tekrar bir ptd hazırlatıp il müdürlüğüne sunmamız gerekli mi bu konu ile ilgili mezuat ve ilgili maddesini paylaşabilirmisiniz. Kapasite artışında bir sınır var mı?

şimdiden teşekkürler...
 
Kapasite artışına gittiğiniz için tekrar ptd hazırlamanız gerekiyo. Kapasite artısınıza rağmen kapasiteniz EK-2 ' listesinde yer alıyorsa PTD hazırlarsınız. Kapasite arşınız sonucu kapasiteniz Ek-1 listesinde yer alırsa büyük ÇED(Çed olumlu) hazırlamınız gerekiyo.
 
kapasite sınırı konusunda ise kapasite artışınız EK-2 listesinde yeralırsa , bundan önce hazırlanmış PTD dosyasında makina ekipman, yıllık tüketim, yıllık üretim konularında değişikliğe giderek, dosyada çok fazla değişikliğin olmadan aynen sunarsın.
 
Tesis bu maddeye giriyor herhangi bir kapasite yok yanı sınır olarak aslında benim istediğim şey kapasite artışında ptd yenilenmesi ve il müd. tekrar sunulması gerektiğini yazan ilgili mevzuat ve ilgili maddesi ÇED Yön baktım ama göremedim yani ben proje tanıtım dosyasını yenilemeyi ne ye istinaden başlatacam


SEÇME-ELEME KRİTERLERİ UYGULANACAK PROJELER LİSTESİ
52 – (Ek:RG-30/6/2011-27980) Petrokok, kömür ve diğer katı yakıtların depolama, sınıflama ve ambalajlama tesisleri (perakende satış birimleri hariç).
 
a) EK-II listesinde yer alan projeler,b) Bu Yönetmelik kapsamında ya da kapsamı dışında bulunan projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesi halinde, kapasite artış toplamı bu Yönetmeliğin EK-II’sindeki eşik değer veya üzerindeki projeler, seçme eleme kriterlerine tabidir. (madde 15

Seçme Eleme Kriterlerine tabi olup "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir" kararı verilen projelere,
Bu Yönetmelik kapsamında ya da kapsamı dışında bulunan projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesi halinde, kapasite artışı toplamı bu Yönetmeliğin EK-I’inde belirtilen eşik değer veya üzerindeki projelere,
Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlanması zorunludur. (madde 7.b ve c)
 
@realastala
aslında bu maddeler benimde dikkatimi çekti ama ben bunları şöyle yorumladım hangi projelerin çed hangisinin seçme elemeye tabi olduğunu belirtiyor gibi birde yukarıdada dediğim gibi girdiği maddede bir tonaj yok
 
@Yasemin Aslantürk


Bu madde ile ilgili şöyle bir örnek vereyim. Danışmanlığını yaptığımız otelin ek2 listesi madde 40–(Değişik:RG-30/6/2011-27980)Turizmkonaklamatesisleri(100odaveüzerioteller,tatilköyleri, turizmkompleksleri,vebenzeri.) kapsamında Çed Gerekli Değildir belgesimevcuttu. Çed gerekli değildir 101 oda için alınmış. Otel daha sonra oda sayısını 133 e çıkardı. İl çevreye madde 15 kapsamında başvurada bulunduk.

Eşik değeri aşmadığı için yeniden ptd hazırlanmasına gerek yoktur yazısı aldık.
SEÇME-ELEME KRİTERLERİ UYGULANACAK PROJELER LİSTESİ
52 – (Ek:RG-30/6/2011-27980) Petrokok, kömür ve diğer katı yakıtların depolama, sınıflama ve ambalajlama tesisleri (perakende satış birimleri hariç).

Ancak kömür işleme tesisi için herhangi bir kapasite veya alan sınırlaması belirtilmemiş. Bu durumda eşik değer bulunmuyor.
 
@Mehtap Işık
şöyle bir çıkmaz var biz bu tesisin Çevre İznini aldık mevcut artmış kapasitesi ve çed gerekli değil belgesi ile (ne kadar geçerli bilmiyoz) o yüzden eğer yönetmelikte görüş alınması gerekli diye bir ifade var ise soracağız yoksa il müd. sorup da başımıza iş çıkarmak istemiyoz. Eşik değerde yok sormasak bir cEzai durum olur mu
 
Yönetmelikte görüş alınması gerekir diye bir maddeye ben rastlamadım. Ancak il çevrelerin bu konularda farklı uygulamaları mevcut. İl çevreye veya bakanlığa tesis ismini belirtmeden genel bir görüş sorabilirsiniz. Yönetmelikte kapasite veya alan sınırlaması olmayan maddeleri seçip Örneğin ; Ek-2 listesi madde 49–(Ek:RG-30/6/2011-27980)Madencilik projeleri:e)Cevherhazırlamatesisleri, f)Cevherzenginleştirmetesisleri(Ek-1’de yeralmayanlar)
arayada sizin maddeyi ekleyip (52. madde) böyle tesislerde kapasite artışı olması durumunda yeniden ptd hazırlanması gerekir mi diye sorabilirsiniz.
 
Peki kapasite artışına gitmeden prosesteki değişikliklerden dolayı tesisteki atıksu miktarı taahhüt edilenden fazla çıkmaya başlamış ise PTD tekrar mı hazırlanmalı?
 
Ptd de yer alan kapasite miktarına iyi bakın örnek vermek gerekir ise kapasite raporunuzda 4000 ton yazar ama ptd de 8000 ton yazar. böyle bir durum söz konusu ise her şey değişebilir.
 
@ibrahim59

Eğer yerini değiştirmediyseniz ve arıtma sistemi aynı mantalite(Kimyasal, biyolojik vb) ile devam ediyorsanız , atıksu artışını yada arıtma tesisinizin atıksu miktarındaki artışı il çevreye bildirin ve görüş isteyin. Büyük oranla PTD yenilemesine gerek kalmayacaktır. Eğer atıksu miktarın arıtma tesisi kapasitenden fazlaysa tesisi yenilemen gerekecektir, ama bu durumda bile PTD yi yenilemene gerek kalmayabilir. Son sözü il çevredeki arkadaşlar vereceklerdir. Onlarla görüşmen kafandaki tüm soruları cevaplayacaktır.
 
Üst