• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çed yönetmeliği geçici madde 3 değişikliği hakkında

Orhan Şeker

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2012
Firma
ÇAK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. (LTB)
Merhaba arkadaşlar geçtiğimiz cuma günü itibari ile çed yönetmeliğinin geçici madde 3 değiştirildi. Daha önce 1993 tarihli ve öncesi projeler kapsam dışı idi şuan bu tarih 1997 ve öncesi oldu. Acaba kapsamdışı olup olmadığımızı ne belirliyecek kapasiteler veya ek binaların önemi ne arkadaşlar ?

resmi gazateden 5 nisan tarihine geçiş yapın arkadaşlar


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
O o Cansu hanımlar da gelmiş :) Cevap yokmu arkadaşlar sanırım çed de tecrübeli arkadaş yok.
 
1997 yılından beri herhangi bir kapasite artışı veya üretim konusunda bir değişim söz konusu değilse muaf olabilir. Ek binalar konusunda depo gibi yerler yapıldıysa üretim kapasitesini veya üretim konusunu etkilemiyorsa bir sorun teşkil etmez diye biliyorum. Çevre İl Müdürlüğü 1997 yılından bu yana alınmış bütün kapasite raporlarını inceledikten sonra ÇED muafiyet görüşünü verebilir. Şayet yönetmelik listesinde yer alıyorsanız ve kapasite artışlarında herhangi bir görüş almadıysanız yatırımın yüzde 2 si kadar ceza verilir.

Saygılar :)
 
@serdaralkan

Merhaba serdar bey . öncelikle 1997 oncesı yapılmıs uretımde artışa gıtmemıs bır fırma dusunemıyorum :) Nese o bir yana 97 den once yatırım planı yapılmış ise bu yönetmelik hükümleri uygulanmaz diyor her hangi bir kapasite belirtmiyor. Zate yönetmelik hukumlerı uygulanmadıgı ıcın kapasıte onemlı degıl bence yanlışmı dusunuyorum.

Daha oncekı gecıcı madde 3 yanı 1993 yılı olan maddeden muaflık almıs arkadaslar yokmu acaba tecrubelerını paylassın ?
 
Ben aldım :) Kapasite artışında yada üretim konusu değişmesi gibi olaylarda Yönetmelik Hükümleri uygulama durumuna geliyor. Uygulama da yaşladığım şeyi anlattım. Ama yeterli gelmedi sanırım.
 
Estafurullah :) Çok teşekkür ederimde , şimdi yoruma açık bir madde diyorki 97 den once yatırım planı var ıse bu yonetmelık hukumlerı uygulanmaz. Demıyorkı ha su kapasıteyı asarsan yonetmelıge tekrar gırersın. Anlatabımısımdır umarım kendımı.
 
Arkadaşlar Merhaba, Bir firmaya ÇED görüşü alacağım, boru imalatı yapan bir tesis. Zaten biz ilerde yönetmelikten hep çıkacağız, şimdi kapasiteyi düşük gösterelim de PTD da hazırlatmayalım daha dediler. Benim size sormak istediğim; bu kapasite ne kadarın altında olursa muaf oluyorlar, yönetmeliği inceledim demir dışı metal tesisleri 1000 ton/yl yazıyor üst sınır. Sizin bir fikriniz olabilir mi bu konuda? PTD dan kaç kapasiteyle muaf oluyorlar?
 
Ptd hazırlamak istemiyor ise ek-2 sınır değerlerinin altında olması gerekir. Fakar ek-2 de yer alıyor ve kapasite bildirilmemiş ise ptd hazırlamanız kaçınılmaz.
 
@Orhan Şeker
Hımmm, ek 2 de zaten boru imalatı diye bir madde var, fakat kapasite bilgisi yok; ben metal işleyen tesisler bölümüne dahil etmek istemiştim..ancak o şekilde kapasiteyi belirtebilirm.
 
Arkadaşlar ben bir termik santralde çalışmaktayım. Burası daha yeni özelleştirildi. Ve eski düzenli depolama alanımızın kotası dolmak üzere. yeni bir deponi alana geçmek istiyoruz. Yer seçimi yapıldı. Bu yapılacak yeni deponi tesis için çed yönetmeliğinin geçici 3. maddesi geçerli midir?
 
Özelleştiyse siz değil şirketinizi alan firma sorumlu olmuyor mu ?Sonuçta devir yapılmış öyle değil mi? Belki yeni firma sizin seçtiğiniz alanı değil başka bir alanı da tercih edebilir .
 
@Gül CAN


Selam;

Tesisin ptd hazırlatma kararını il çevre ve şehircilik yetkilileri denetim yaptıkdan sonra karar verir. Denetim esnasında kapasite raporu , iş akım şeması ve proses özeti, harita vb bir çok bilgi ve belge talep eder. Eğer kapasite raporunda 1000 ton/ yıl dan daha fazla üretim yaptığını beyan ederse ptd hazırlamak zorunda kalmış olacak ve yatırım maliyetinin %2 si kadar da ceza ödeme durumu söz konusu. Eğer kapasite raporunda 1000 ton/ yıl üzeri üretim yapıyor fakat gerçekte bu miktar kadar üretim yok ise kapasite raporunu güncellemenizi öneririm. Çed yönetmeliğindeki kapsam maddeniz Ek-2 madde 8. Umarım yardımcı olmuşumdur. :)

Sanayi tesisleri
8- Demir çelik veya demir dışı metal tesisleri (1.000 ton/yıl ve üzeri kapasiteli):
a) Demir çeliğin veya demir dışı metallerin ergitildiği, üretildiği tesisler,
b) Haddeleme tesisleri (sıcak veya soğuk) veya Haddeleme işlemi yapılmayan anma ısıl gücü ≥10 MW olan tavlama fırınını içeren tesisler,
c) Döküm fabrikaları,
ç) Boru üretimi yapan tesisler,
d) Metal tozu üreten veya işleyen tesisler
 
nefize hanım arkadaş geçiçi maddeden bahsediyor sanırım son değişikliklerde kamu kurumlarının 1997 den önce kurulması durumunda çed yönetmeliğinden muaf tutulması. Şuan yönetmeliği kopyalayamadım işim yoğunluğu nedenıyle kusura bakmayın
 
@Nefize Yıldız

Teşekkür Ederim Nefize Hanım, kapasite raporunu güncelleyerek, ÇED kapsam dışı yazısını aldık ;)
 
@Orhan Şeker

Orhan bey Gül hanımın ptd dosyası hazırlamamak içn ne yapabilirim ile ilgili sorusuna yanıt verdim. Geçici madde ile ilgisi yok.
geçici madde ile ilgili bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim..
 
@zuhall

Tesisi satın alan yeni firmada çalışmaktayım. 1970 yıllarında kurulmuş bir termik santral. bu sene 2013 yılının haziran ayında özelleştirildi. geçici 3. madde bizim yeni yapılmak istenen deponi saha için geçerli mi değil mi onu kestiremiyorum?
 
@cilgincevreci

Anlıyorum o halde kesinlikle yeni çed raporu hazırlatmanız gerekecek. Tabiki bu depolama alanı için lisans işlemlerini de dikkate almalısınız. Sizin çalıştığınız yerin eski depo sahası için alınmış bir çed raporu vardı orada kapatma sonrası yapılması gereken işlemleri de yapmanız gerekecek. Yeraltısuyu analizleri belki bir depolama alanıölçümü vb.
 
Üst