• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre bakanlığı koi analizinde klorür girişimi

hakanme

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Mayıs 2015
Firma
HFM
Arkadaşlar merhaba,
Atıksuyunda yüksek miktarda klorür içeren bir tesisimiz var. Çevre bakanlığı çıkış suyunda koi ye bakarken klorür girişimini dikkate alarak mı analiz yapar? Yoksa hiç düzeltme ile uğraşmadan mı analiz eder? Düzeltme yapmazsa sadece klorür girişimi nedeniyle deşarj standartlarının sağlanamaması nedeniyle itiraz etme hakkımız var mıdır?

Bilen varsa yardımcı olursa çok seviniriz.
 
"Arıtılmış atık suyun gerçek KOI değeri tespit edilemediği zaman idareler ile arıtma tesisi işleticileri arasında deşarj limitleri konusunda ciddi sıkıntılar olmaktadır. Yani deşarj edilecek arıtılmış su, sınır değerlerini sağladığı halde klorürden ileri gelen pozitif girişiminden dolayı KOI sınır değerlerinin üzerinde çıkması ve buna göre karar verilmesi doğru değildir. Buradaki temel amaç atık su içindeki organik maddelerden ileri gelen KOI’dir."

Konuyla ilgili internette bu şekilde bir yorum yapılmış. Bilgi sahibi olan meslektaşımız yoksa bakanlığa soracağım. Sonucu buraya yazarım.
 
Konuyla ilgili güncellemeyi bildireyim. Çevre bakanlığı ile görüşüldü. Klorürden kaynaklı herhangi bir girişim düzeltmesi yapmadıklarını söylediler. Sadece proses suyu olarak deniz suyu kullanan tesislerde bu düzeltme yapılıyormuş. Yani çıkış suyu deşarj standardını sağlasa bile eğer klorürden dolayı sağlamıyorsa kısaca "yapacak birşey yok" diyorlar.

Şimdi olayı yorumlamadan önce:

KOİ: Kimyasal olarak oksitlenebilen organik maddelerin oksijen ihtiyacı KOİ ile ifade edilir. KOİ asit ortamda kuvvetli bir kimyasal oksitleyici (potasyum dikromat gibi) vasıtasıyla ölçülür. Kimyasal olarak oksitlenebilecek bileşikler, biyolojik olarak oksitlenebileceklerden daha fazla olduğundan, kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacından daha büyüktür.

Şimdi KOİ'nin uluslararası tanımı bu şekildeyken çıkış suyunda klorür nedeniyle deşarj standardının sağlanamaması benim aklıma mantığıma yatmıyor. Uygulama bence yanlıştır. "E bu klorür ne kadar girişim yapıyor ki?" diye soran arkadaşlar olabilir. Şöyle söyleyeyim: %5'lik tuzlu su çözeltisinin KOİ'si 6500 mg/L civarında çıkıyor.

Zaten çoğu firma ucu ucuna günü çıkarırken bir de üstüne firmaları bu şekilde arıtma anlamında yatırıma zorlamak bence yanlış. Bakanlığın bu yanlıştan en kısa sürede dönmesini umuyorum.

İyi çalışmalar herkese.
 
Üst