• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Bilinçlendirme Eğitimi hk.

zuhall

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Mart 2009
Arkadaşlar merhaba, bir konu da yardım istiyorum. İşyerimizde değişik branşlarda başlayacak yeni işçi arkadaşlarımıza kısa ve öz bir çevre bilinçlendirme eğitimi vermek istiyorum. Genel olarak fabrikada yapması veya vapılmaması gerekenlerle ilgili ...
Daha önce böyle bir eğitim vermiş ya da elinde bununla ilgili slayt olan var mı acaba? nasıl bir içerikle versem daha etkili olur acaba yardımlarınızı bekliyorum.
 
Fabrikadaki atık ayrıştırmasının resimlerini çekin, enerji tasarrufu amacıyla neler yapıldığını ve yapılabileceğini ufak örneklerle anlatın yeterli olacaktır.. sunum sırasında ufak birkaç soru sorarak dikkatlerinin dağılmasını engelleyebilirsiniz... mümkün olduğunca yazıdan uzak durarak görsel materyal kullanın, fotoğraf ve örnek birkaç atık bulundurabilirsiniz yanınızda...

Sunumu kendiniz hazırlarsanız hem konuya hakim olduğunuz için daha rahat olursunuz hem de daha iyi anlatım sağlarsınız...
 
Sunumu kendim hazırlayacağım ama görsel şeylere ihtiyacım var biraz.resim şekil vb.
Aslında şöyle bir durum var yeni başlayan işçileri biraz bizim konular konusunda duyarlı hala getirmeye çalışacağım. İşbaşı eğitimleri benim için bir fırsat ve değerlendirmek istiyorum. Tesiste çevre ile ilgili çok eksik var bu konuda . Kontrol altına almakta zorlanıyorum. o nedenle en baştan insanları uyması gereken yasakları ve gereklilikleri öğretmek istiyorum.
 
Anladım, işte o yüzden fabrikataki uygulamayı (var olan veya olmayan hali ile) fotoğraflayın, eğer yanlış şeyler var ise doğrusunu gösterebileceğiniz resimleri internetten bulabilir veya spesifik şeyler için bizler yardımcı olabiliriz.
 
Bence temel bir eğitim olmuş ellerinize sağlık yalnız sonuna ülkemizde çevre kirliliğine karşı çıkartılan ve şuan uygulamada olan yönetmelikleri koyabilirsin; örneğin gürültü kontrolü yönetmeliğine göre gürültü ölçümü ve canlı müzik izni ile gürültü kirliliğini önleme çalışmaları sürmektedir... gibi.
 
@Funda Saltık
Öncelikle elinize sağlık. Birkaç önerim şu şekilde olacak;
  • Slaytlarda, resimleri fon olarak kullanmammanız daha iyi olur, yazıların okunmasu zorlaşıyor, okunsa bile kalabalık bir görüntü verdiği için insanı yoruyor ve dinleyicilerin dikkatini dağıtabilir.
  • Resim olarak çözünürlüğü düzgün ve üzerinde alınan sitenin yazısı olmayanları seçerseniz daha profesyonel görünür (ilk slayt).
  • Maddeli anlatımlar geyet güzel, metin şeklinde olan açıklamalı anlatımları mümkün olduğunca kısaltın o kısımları sözlü olarak anlatın, siz anlatırken o slayta anahtar kelimeleri ve/veya ilgili fotoğrafları koyabilirsiniz.
  • 8. slayt gayet güzel olmuş, tüm anlatımlarda aynı yaklaşımı izlemeniz dinleyicilerin size odaklanması açısından faydalı olacaktır. Başta da dediğim gibi bu slaytta da fotoğrafı fon olarak kullanmak yerine küçük resimleri yazıların yanına koyarak eşleştirme yapabilirsiniz.
  • Kirlilik çeşitlerinin ayrı slaytlara yaymak yerine toplu olarak anlatmanız daha iyi olur konu ile birlikte sürekli slay değiştirmek hem vakit kaybı hem de aradaki duraklamalar sebebiyle dinleyicilerde dikkat kaybına sebep olur.
  • Geri dönüşüm sonucu oluşan faydaları kirlilik çeşitleri ile ilişkilendirirseniz anlatım bütünlüğü ve akılda kalıcılık açısından faydalı olur (örneğin, metal geri dönüşümü ile ilk üretim azaltılarak daha az gaz salınımı gerçekleştirilir ve hava kirliliğinin önlenmesi için bir adım atmış olunur gibi şeyler yazılabilir, anlatılabilir).
  • Sunumun başına isminizi ve sonuna da iletişim için mail adresinizi vs. ekleyebilirsiniz.
  • Geri dönüşümü anlatırken resimli örnekler verebilirsiniz hatta bu resimleri iş başında çekip insanların daha kolay kabullenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Benim tercih ettiğim yöntem mümkünse bizzat her atık çeşidinden birer örnek alıp çalışanlara göstermenizdir, sunuma ilgi artacaktır.
Umarım yardımcı olacaktır, aklınıza takılan konular olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Tekrar elinize, emeğinize sağlık :)
 
  • Sunumun kapak sayfası önemlidir. İlk sayfada adınız soyadınız, branşınız, sunumun konusu ve firmanın logosu sol üstte olacak şekilde, arka planı sade olan bir kapak sayfası hazırlayınız. Sunum yaparken kendinizi tanıtma aşamasında ilk sayfa açık kalmalı.
  • Genel olarak sayfalara baktığımda fotoğrafların üzerine yazılmış yazılar gözü rahatsız ediyor. Klasik temalar kullanın. Fotoğraf kullanmak istiyorsanız yazısız olarak başka sayfada gösterebilirsiniz. Su kirliliği yazılmış slaytlarda fotoğraflar arka planda kalmış. Yazılar göz yoruyor.
  • Slogan şeklinde olan yazıların altında fotoğraflar uygun görünüyor. ''Dünyamız Yok Olmasın'' sloganı gibi...
  • Aslında yazı içerikleriniz çok güzel ama görsel olarak gözü çok yormayan, karşılaştırmalı fotoğraflar koyarsanız daha etkili bir sunum olacağını düşünüyorum.
 
@Funda Saltık
çevre gör. çevre danş. hak. yön
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çevre Görevlilerinin ve Çevre Danışmanlık Firmalarının Yükümlülükleri
Çevre görevlilerinin yükümlülükleri
MADDE 10 – (1) Çevre yönetim birimi ya da tesis veya faaliyette çalışan çevre görevlisi;
a) Tesis veya faaliyet bünyesinde;
1) Çevre yönetimi faaliyetlerini mevzuata uygun bir şekilde yürütmek ve koordine etmekle,
2) Yürütülen çalışmaları düzenli aralıklarla izleyerek ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmekle,
3) Yılda bir defadan az olmamak üzere ilgili mevzuat hükümlerine göre iç tetkik gerçekleştirmek ve iç tetkik sonucunda bir rapor hazırlamakla, bu raporu tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis veya faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla,
4) Uygunsuzluk tespit edildiğinde tesis veya faaliyetin sahibine/sorumlusuna uygunsuzluğun giderilmesi için önerilerde bulunmak ve uygunsuzluğun giderilip giderilmediğinin takibini yapmakla,
5) Çalışanlara çevresel konularda bilgilendirici eğitim çalışmaları yapmak ve özendirici faaliyetler düzenlemekle,
b) Tesis veya faaliyetin çevresel konularda alması gerekli izin, lisans ve belgeleri alma, güncelleme ve/veya yenileme çalışmalarını yürütmekle,
c) İstenecek bilgi ve belgeleri belirtilen formatta; zamanında ve eksiksiz olarak iletmekle,
ç) Bakanlık veya il çevre ve orman müdürlüklerince yapılacak denetimler sırasında;
1) Tesis veya faaliyette hazır bulunmakla,
2) İstenen bilgi ve belgeleri sağlamakla,
d) Öğrendikleri ticari sır mahiyetindeki bilgileri saklı tutmakla,
yükümlüdür.
 
Çevre görevlileri, Çevre Görevlisi Ve Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Madde 10 - (5) kapsamında “Çalışanlara çevresel konularda bilgilendirici eğitim çalışmaları yapmak ve özendirici faaliyetler düzenlemekle” yükümlü tutulmuştur. Eğitim konuları bakanlığın ilgili web sayfasında* aşağıdaki şekilde belirtilmiştir. Yönetmelik kapsamında bir eğitim olmayacak ise de aşağıdaki konu başlıkları dikkate alınabilir.

Eğitim Konuları
1-Çevrenin önemi ve çevre kirliliğinin sonuçları
2-Çevre kirliliğine neden olan atıklar ve çeşitleri (İşletmeden kaynaklanan atık ve çeşitleri)
3-Çevre mevzuatı gereği sorumluluklar ve görevler
4-Çevresel yaptırımlar.
Not: İsteğe bağlı olarak 4 nolu eğitim konusu sadece tesis/faaliyet yöneticilerine anlatılabilir.

*
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
tesis sahibine çevresel yaptırımlar ile ilgili sunum yapan var mı?
çevre kanunu 20.inci maddesinden mi yola çıktınız?
haftasonu sunum hazırlayacağım.
ÖNERİLERİNİZ ve format oluşturabilecek sunumlarınızı bekliyorum.
 
Üst