• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre boyut analiz raporu

Yasemin Aslantürk Çebi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Aralık 2010
Firma
ÖZEL SEKTÖR
merhaba arkadaşlar;
çevre boyut analiz raporu nedir? niçin hazırlanır? neleri kapsar ? kim hazırlar?elinde formatı olan var mı?
 
Üretim faaliyetleri sonucunda oluşabilecek potansiyel çevre kazalarının öngörüldüğü bir rapordur. Puanlama ve matris sistemi ile boyutlar değerlendirilir ve etki-önem derecesine göre sıralanırlar daha yüksek öneme haiz olan çevre boyutlarına tedbirler uygulanarak çevre boyutlarının risk değerlendirme puanları düşürülür. Örneğin kullanılan bir kimyasal madde çevre boyutudur. ama bu kimyasalın çevre etki puanı

RİSK = ETKİNİN ŞİDDETİ (Ş) X ZARARIN MEYDANA GELME OLASILIĞI (O) şeklinde hesaplanır. puanlama sistemini 1-5 arasında oluşturabilirsiniz. örneğin ;
ŞİDDET DERECESİ (Ş)
(5) Çevreye verdiğimiz zarar önlenemez ve insanlarda zehirlenmelere sebebiyet vermekte.
(4) Çevreye verdiğimiz zarar kısmen önlenebilir ve insanlarda ayakta tedavi edilebilecek zarar verebilir.
(3) Çevreye verdiğimiz zarar kısmen önlenebilir ve insanlara doğrudan zarar vermez.
(2) Çevreye verdiğimiz zararın büyük kısmı önlenebilir ve insanlara doğrudan zarar vermez.
(1) Çevreye verdiğimiz zararlar önlenebilir.

ZARARIN MEYDANA GELME OLASILIĞI (O)
5 İş yapıldığı sürece çok yüksek olasılık
4 Haftada bir yüksek olasılık
3 Ayda bir orta dereceli olasılık
2 Yılda bir küçük olasılık
1 Bir yıldan daha uzun sürede çok küçük olasılık

Bu iki parametrenin çarpılması ile ortaya çıkacak sonucu daha önce oluşturmuş olduğunuz 0-5 arası önemsiz, 5-10 arası orta 10-15 arası çok önemli vb gibi değerlendirmeler ile sınıflandırılır daha sonra riskli olarak belirlediğiniz puan üzerinde ki çıkan sonuçlar için çevre boyutlarının riskini azaltmak için gerekli aksiyonu almanız gerekir. Son olarak aksiyondan sonra tekrar bu hesaplama yapılır ve risk puanının düştüğü görülür ve raporlanır.
 
Çevre Boyut Analizi resmi bir analiz değildir. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardının istemiş olduğu bir analizdir.
Bundan dolayı isterse muhasebeci bile hazırlayabilir. Ama bakanlıktan gelen tetkikçiler de bunu artık istiyorlarsa o zaman Çevre Görevlisi ya da danışmanlık alınan firma hazırlamalıdır.
 
Uluslararası bir denetim için gerekiyor, Çevre Görevlisi hazırlayabiliyorsa ben hazırlarım o halde, teşekkür ederim. Risk değerlendirme Analizine benziyor zaten sanıyorum.
 
Evet yani uluslar arası bir denetim için kimin hazırladığı denetçinin tutumuna kalmış. Ancak tabiki en doğru değerlendirmeyi çevre mühendisi yapar. Ancak her firmada çevre mühendisi yok onun yerine çevre görevlisi de yapabilmelidir. Risk değerlendirme analizine benzer, bir çok analiz yönetemini kullanabilirsiniz. Maksat faaliyet sonucunda oluşabilecek ve çevreye etki edecek boyutları sınıflandırmak ve derecelendirmek. Sonuca göre önemlileri ve önemsiz boyutları ayıklamak ve önemliler için tedbir almak.
 
@Yasemin Aslantürk
Ekte çevre boyut analizi tablosu var. Bunu yemekhane için hazırlamıştım. Tesisin diğer birim ve faaliyetleri için geliştirebilirsiniz.(ör;laboratuvarlar, atölye, üretim vs.) Belki işinize yarar.
 

Ekli dosyalar

  • ÇEVRE BOYUT.DEĞ. TABLOSU.xlsx
    17 KB · Görüntüleme: 2,752
@Halil Dördü
Kardesim ben bir ara ugrasmistim unutmusda olabilirim simdiden kusura bakma elimden gwldigince yardim ederim sorun nedir
 
ya benim mdenetimim var firma ile ilgili çevresel risk analizi ve çevresel boyut değerlendirme analizi istiyorlar ama bir örnek bulamadım neler yapmam lazım ? neye göre hazırlanıyor
 
Halil bey şaka gibisinde daha detaylısınıda sen hazırla . örnek bir forum göndermiş arkadaş. daha ne olcak. detaylı dediğin şey. excell dosyasındaki her bir degerlendirmeyi tek sayfaya alır altında ustunde kenarında oluşturdugun tabloya prosedür mevzuat maddesi varsa kendi süsleyici yorumlarını önerilerini katarsın.
Bu ne iştir. işleri zorlaştımayın altı ustu çevre etki boyut analizi daha ne amerikayı yeniden mi keşfedelim.
 
@Demir ADAM sen neden tribe girdin onu anlamadım. Acaba senin düşündüğünü ben düşünmedim mi sanıyorsun. Ben zaten onu yaptım ama denetleme ekibi onu kabul etmedi bende ondan daha detaylı ve farklı birşey istedim. Burası sitem yeri değil yardım amaçlı kullanalım lütfen..
 
Okey Halil bey yaptıgın çalışmayı bizlerle paylaşırsan sana daha net açıklayıcı yardım etmiş oluruz. Denetleme ekibi neden kabul etmemiş eksik ne formtta nerde hata yapmışssın onu görmüş oluruz ,denetleme ekibi ne istemiş sen ne yapmışssın bir bakalım.
Bakalım ki sizlere daha iyi yardımcı olalalım.

denetim baya uzun sürmüş galiba,halil bey denetimde
 
Üst