• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre boyutları ve risk analizi prosedürü ve risk analizi formu

hatice kaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2012
Merhaba..Ben çelik konstrüksiyon imalat ve montaj firmasında çalışıyorum..Bu sektörle ilgili çevre boyutları risk analizi formu ve prosedür örneğine ihtiyacım var..Bu konuda yardımcı olabilecek varsa sevinirim..
 
Merhaba Hatice hanım,

Elimde çelik kontrüksiyon üzerine hazırlanmış risk analiz örneği yok fakat imalat,montaj, kullanılan malzemeler gibi bilgiler verirseniz bir miktar yardımcı olabiliriz.
 
imalat kısmı kumlama,gazaltı,tozaltı kaynak,ve boyama kısmından oluşuyor..gazaltı ve tozaltı kaynak telleri kullanıyoruz..kumlamada kumlama kumu (grid) kullanırız..boyahane de boya ve tiner kullanılıyor...proses etkileşim şemamızı dosya olarak yükledim...çelik konstriksüyonda olmasa örnek prosedür ve risk analizi konusunda örnek verirseniz sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • KÇF-123 (00) Proseslerin Etkileşimi Şeması.doc
    46.5 KB · Görüntüleme: 1,835
havacılık şirketinde çalışıyorum bu kapsamda örnek bir çevre el kitabı mevcut mudur acaba? yardımlarınızı bekliyorum lütfen.
 
Herkese merhaba,

Çevresel risk analizi için yasal şartları da değerlendirmek istediğim bir puanlama sistemi oluşturmak istiyorum. Daha önce benzer bir çalışma yapmış olan arkadaşlar var mı?? ya da kafasında ampuller yanan???
 
Yusuf bey,

Böyle bir çalışma yapmadım ama şöyle olabilir. 2 sütun açın bir sayfada 1. sütun yasal gerekliliklerden dolayı istenenler 2. sütunda sizin yaptıklarınız. 1. sütunda örneğin 25 maddelik bir listeniz olsun. Her bir maddeye 4 puan verebilirsiniz yada önemine göre bazı puanları arttırabilir azaltabilirsiniz. Yasal gerekliliklerden dolayı istenenlerin tamamı 100 puan oldu diyelim. Şimdi sizin yaptıklarınızı istenenlerle karşılaştırın ve kendinize puan verin. 100 üzerinden kaç aldınız çıkar kanaatindeyim.
 
Hadi bakalım kafaları çalıştıralım biraz.. Ziraa benimki durdu :))

Öncelikle ilginize teşekkürler fatih bey, ancak düşündüğüm biraz daha farklı bir durum..
İş Güvenliğinde yaptığım risk değerlendirmeden yola çıkarak bunu Çevre boyut-etki analizine çevirmeye çalışıyorum. Çalışma taslağım ekli 'Yeni ÇEE Taslak1' adlı dosyada. Dosya içerisinde puanlama sistemini görebilirsiniz. Puanlama standartları da 'ÇEE Özet Tablo' adıyla paylaştığım dosya içerisinde. Bu Standartta hangi durumlarda kaç puan verilmesi gerektiği yazıyor.. Ancak kafamın basmadığı nokta "Yasal Şartlar" ın puanlanması... Ne gibi bir kriter koymalıyım.. Neye göre puanlamalıyım bilemedim. Bu nedenle siz değerli arkadaşlarımın yardımlarını talep ediyorum.. Puanlama sistemi tamamlanınca bunu bir prosedür haline getirmeyi planlıyorum. Son hale ulaştığında tekrar paylaşırım..

Resmen destan yazdım. Umarım sıkmamışımdır. Yardımlarını bekliyorum.. Şimdiden teşekkürler...
 

Ekli dosyalar

  • ÇEE Özet Tablo.doc
    52 KB · Görüntüleme: 1,484
  • YENİ ÇEE TASLAK1.xls
    24 KB · Görüntüleme: 1,308
Dosyalarınıza baktım fakat şuanda bence yasal gereklilikler olarak kıyaslama yapmanız çok zor. Öncelikle kıyaslamak için sisteminizi ve yasal gereklilikleri aynı raya sokmanız gerekmektedir. Şöyle bir durum gerçekleştirebilirsiniz.
Yasal gereklilikleri alınması gereken önlemler olarak düşünün, Mevcut önlemler zaten yazmışsınız. Alınması gereken ve mevcut önlemler karşılaştırarak oran koyabilirsiniz. Tablonuzu modifiye ettim biraz. Bazı sütunlar ekledim. Sanırım tabloya bakınca demek istediğim daha iyi anlaşılır.
 

Ekli dosyalar

  • YENİ ÇEE TASLAK1.xls
    34.5 KB · Görüntüleme: 1,062
Emeğinize sağlık Fatih Bey, ama oluşturmak istediğim şeyi tam olarak anlatamadım... Aslında sistemimizde zaten tüm yasal gerekliliklere tam uyum söz konusu (tabii mevcut önlemlerle). Dolayısıyla eklediğiniz sütunda oran hepsinde 1 olacaktır. Benim asıl puanlama sistemine dahil etmek istediğim yasal gereklere uygunluğun sağlanmasının önemi...

Aslında oluşturmuş olduğunuz sistemden sanırım uyarlayabilirim. Sadece bahsettiğiniz 'alınması gereken önlemler' i hangi kriterlere göre puanlamalıyım. Kaç adet yönetmelik ya da kaç adet yönetmelik maddesi m?? Yoksa cezayı yaptırım oranı mı??Bunun kararını veremedim.
 
Aldığınız önlemler yeterli değilse yada yasalara tam uyum söz konusu değilse oran dolayısıyla da puanınız düşecek. Bu bence yasal gerekliliklerin önemini oldukça ortaya çıkarıyor.

Alınması gereken önlemlere sabit puan ayarlayabilirsiniz. Örneğin 10 puan, mevcut aldığınız önlemlere baktınız tam karşılamıyor ve 8 puan verebiliyorsunuz oran 0,8 olacak ve puanınız düşecektir.

Yada her maddeye 1 puan verebilirsiniz ki bu bence ağırlıktan dolayı daha sağlıklı olacaktır. Yasalara baktınız kimyasal maddelerin depolanmasıyla ilgili 15 madde buldunuz. Toplam yasal gereklilik puanınız 15 olur. Sonra sahanızı gezdiniz. Bu 15 maddeyi karşılayan 7 maddeyi yapmışsınız sayalım 7/15 gibi bir oran olacaktır.

Başka türlü yapabileceğinizi sanmıyorum. Eğer yapmış olduğunuz formda bir madde doldurursanız yasal gereklilikler ve sahadaki önlemler olarak üzerinde tekrar çalışalım.
 
işletmenize proseslerine göre farklılılar olabilir. bence işletmenizin ne iş üstüne olduğunu söylersiniz daha sağlıklı olur.
 
@Adile Tokmakcio
adile hanım bu ürünü üretirken hammde girişinden çıkışına kadar olan tüm süreçlerdeki risk ve fırsatlarını belirlemelisiniz.
örneğin hammadde sağlığa zararlı ürün bulunmaz asbest barındırmaması gibi bu sizin için bir fırsattır. mesala bu ürünü üretirken kullandığınız tezgah ekipman bunların riskleri fırsatları neler. örnek veriyorum kullanılan tezgah makına doğalgazla çalışıyordur. bu risktir doğalkaynak kullanımı emisyon gibi. bu tarz ürünün üretiminde oluşan riskler ve fırsatları değerlendirmeniz isteniyor. ve her proses için ayrı ayrı.
 
@ismail.kaya
İsmail bey peki şöyle anlatayım hammadde olarak bakır kullanıyoruz burada riskim ne ve buna sebep olan riskin kaynağı ne olur.ben bunu üretirken enerji kullanıyorum su kullanıyorum bunların riske nasıl çevireceğim anlayamadım.
 
@Adile Tokmakcio
hammadenizi yasal ve müşteri şartlarına uygun yerlerden temin etmeniz sizin için bir fırsattır. çünkü yasal olan hammadde kullandığınız için cezalarla karşılaşmazsınız. örnek verelim bizimde hammaddemiz çelik çeliğin içindeki maddeler maddelerin oranları yasal şartlarla belirlenmişmi veya müşterimiz bizden bir parça istiyor ve parçanın içindeki hammadenin içerisndeki bir katkının değerini kendisi belirliyor. mesala balata üreten bir firma balatalarda asbest bulunduramaz. bunun gibi hammadenin seçiminden tedariğine kadar olan süreçlerdeki risk ve fırsatları belirlemelisiniz. üretirken su kullanıyorum demişsiniz mesala bu su yerine başka bir şey olabilirmi mesala su kullanarak 1 ayda ürettiğiniz ürün için diyelim 10 bin liralık su harcıyorsunuzdur. ama su yerine başka bir şey kullanarak 1 ayda ürettiğiniz ürün için kullandığınız ürünün maliyeti 10 binin altında olması riskin fırsatta çevrilmesidir. yada kullandığınız suyu geri kullanabiliyorsanız bu fırsattır. gibi gibi bu tarz üretim aşamalarını düşünerek risk fırsat belirlemesi yapacaksınız.
 
Üst